Breaking news: vacatures in september 2014

BlijSeptember 2014 is een ongekend fraaie maand geweest als het om het aantal vacatures gaat. Want de afgelopen maand heeft het hoogste aantal vacatures weten te scoren in 2014. Reden voor een heel klein feestje. En als het vacaturevolume enige indicatie is, dan gaan we medio deze maand ongetwijfeld van het CBS te horen krijgen dat de werkloosheid (volgens nationale definitie)  voor het eerst sinds tijden weer onder de 8% is gedoken. Daar durf ik wel een weddenschap op in te zetten.

Het is echter nog veel te vroeg om een groot feest te organiseren, want daarvoor zijn de verontrustende signalen uit de rest van Europa, Japan, China en Zuid-Amerika eenvoudig weg te luid. En als we alle hoopla rond het dalende werkloosheidscijfer in de VS negeren ziet het er in dat land ook niet zo gunstig uit. We kunnen de champagne dus nog maar  beter even onder de kurk laten zitten tot er echt iets te vieren valt.

Vacaturevolume in september
Dit is de ontwikkeling van het vacaturevolume in september sinds 2008:

Aantal nieuwe vacatures in september, 2008 – 2014. Bron : Jobfeed

Aantal nieuwe vacatures in september, 2008 – 2014. Bron : Jobfeed

Toe maar, we hebben na augustus alweer een maand die er verdomde goed uitziet. September 2014 doet nauwelijks onder voor september 2008 en moet alleen september 2011 voor laten gaan. Daarmee lijkt onze arbeidsmarkt zich in rap tempo te herstellen. Dus hoe valt dit nou weer te rijmen met de duidelijk aanwezige afkoeling van de economie in de Euroregio? Waarbij vooral Duitsland ineen de zieke man van Europa lijkt te zijn. Zullen we het er maar op houden dat de arbeidsmarkt een trailing indicator is? Want anders kan ik het niet verklaren.

Voor de volledigheid en consistentie van deze maandelijkse reeks ook nog even onderstaande grafiek:

Aantal nieuwe vacatures per maand, 2013 en 2014. Bron : Jobfeed

Aantal nieuwe vacatures per maand, 2013 en 2014. Bron : Jobfeed

Mooi hè? Met uitzondering van de maand maart zijn alle maanden van 2014 aanzienlijk hoger geëindigd dan de overeenkomstige maand in 2013. Met als abolute klapper op de vuurpijl natuurlijk de maand september. Als ik niet beter zou weten had ik zomaar een vreugdedansje gedaan, maar dat is ondanks deze fraaie cijfers volgens mij volstrekt misplaatst. Want dit gigantische vacaturevolume lijkt op de zeepbel die zich (wederom) op de financiële markten toont. Het wachten is op het moment dat die zeepbel uiteen spat. En dat moment kan niet meer al te ver weg zijn.

Om het vacaturevolume van september 2014 in een nog breder perspectief te plaatsen is het goed om ook de langere termijn even in ogenschouw te nemen. In onderstaande grafiek is zowel het maandvolume als het 12-maands gemiddelde van het maandvolume over de afgelopen jaren weergegeven:

Maandtotalen en gemiddeld (12-maands) vacaturevolume (minus, bijbanen, stages en vrijwilligerswerk), 2008 – heden. Op de maandcijfers van 2008 is een correctiefactor van 11,6% toegepast

Maandtotalen en gemiddeld (12-maands) vacaturevolume (minus, bijbanen, stages en vrijwilligerswerk), 2008 – heden. Op de maandcijfers van 2008 is een correctiefactor van 11,6% toegepast

De trendlijn spuit werkelijk naar boven! We zijn natuurlijk nog altijd een heel eind verwijderd van de tussenpiek in 2011 en al helemaal ver verwijderd van het maximum van iets meer dan 120.000 vacatures in begin 2008, maar met dit tempo gaan we wel snel de goede kant op. Met het vacaturevolume wel te verstaan.

Geef een reactie

1 Comment