Verslag Sourcecon Denver 2014, deel 2

Logotype Marcel RietveldStacy Zapar was een van de keynotes op Sourcecon. Stacy is ‘the most connected woman on LinkedIn’ en een bekend spreker wereldwijd op het gebied van social recruiting. Ken je haar nog niet? Lees dan vooral dit artikel: https://linkd.in/1saQMAk

Je kunt zien dat Stacy gewend is te spreken voor grote groepen, haar flair en humor komen over op het publiek. Inhoudelijk voor mij niet veel nieuws, maar wel erg herkenbaar. Ze verteld dat het werk van een Sourcer veranderd is van het opstellen van lijsten/ emailadressen, naar engagement (niet alleen vinden, maar social kanalen bekijken om meer te weten te komen van kandidaten). Het vinden is niet meer de issue, maar hoe je iemand benaderd en overtuigd, gebruikmakend van social kanalen om kandidaten persoonlijk te benaderen. Ze komt met een 15-tal tips die je kunnen helpen een succesvolle Sourcer te worden. 1 van de tips: vraag niet aan je netwerk: ‘ken je nog iemand voor deze job’? Maar zorg er voor dat je zelf bekijkt wie geschikt lijkt, schrijf alvast een introductiemail en benader dan jouw connectie en vraag of deze jouw bericht kan doorzetten.

Op deze dagen heb ik nog diverse Sourcing tracks bijgewoond. Naast de keynotes en algemene sessies was ik voornamelijk geïnteresseerd in het ‘Sourcing lab’. Deze tracks richtten zich op de ins & outs van de laatste tips & tricks op sourcing gebied.

Matt LeBlanc sprak over diverse hacks, diverse browser extensies die de productiviteit van een Sourcer verhogen. 3 tools/tips:

Ik ben een groot fan van Google Chrome. Als Sourcer moet je gewoon werken vanuit Chrome, omdat er zeer veel handige extensies zijn die je werk efficiënter maken en veel contactgegevens van potentiële kandidaten tonen. Naast de genoemde extensies werk ik o.a met 360social.me en Riffle (voor Twitter).

Martin Lee is VP, Head of Sourcing & Research (EMEA & APAC) bij Kelly Services en deelde zijn ervaringen over zijn internationale sourcingactiviteiten. Talentmapping, deepresearch naar de doelgroep is key in zijn verhaal.

Volgens Martin is internationaal sourcen, behalve het internationale aspect, niet veel anders dan sourcen in eigen land. Een goede Sourcer kan ook internationaal succesvol zijn. Hij noemt wel een aantal redenen, waardoor het soms wel erg lastig is: taalbarrières (alleen in Afrika worden er al >2000 verschillende talen gesproken)/ Google translate werkt in veel gevallen niet naar behoren, het werken met verschillende tijdszones, het verkrijgen van een VISA of ander document om in een ander land te mogen werken e.d.

Elk land, elke markt, elke skill is anders. Martin gebruikt diverse tools om hier zicht op te krijgen, zoals: Scribd, Behance, Gogobot en Howcast. Als Martin internationaal werft heeft hij ook altijd contact met een local, die de taal spreekt en de markt kent. Verdere tips:

  • Zoek op wikipedia naar lokale universiteiten/scholen
  • Zoek op LinkedIn naar expats (ook in specifieke LinkedIn groepen)
  • Facebook Graph Search (vb zoekopdracht: ‘People from Chicago, who lived in United Kingdom’)
  • Gebruik Google maps (ondersteund ook Boolean)
  • Gebruik Talkwalker(alerts): goede tegenhanger van Google alerts
  • Gebruik de Google van het land waar je zoekt (als je bijv voor de UK zoekt: Google.co.uk)

Zeer goede sessie wat mij betreft. Interessant om te horen hoe hij omgaat met de verschillende culturen en talen in verschillende landen in relatie met sourcing. Uiteraard had het aspect Talentmapping uiteraard mijn interesse J.

Ik deel graag mijn kennis over dit Sourcecon event. Op 28 oktober van 16:00 – 18:00 uur organiseer ik een Meet-up. Locatie: TalentMapper (Computerweg 11, Utrecht). Wil jij er bij zijn? Mail dan naar marcel@talentmapper.nl

Dit gastblog is geschreven door Marcel Rietveld, Talent Sourcer en Managing partner van TalentMapper.

Geef een reactie