Verslag Sourcecon Denver 2014, deel 3

Logo SourceconDag 2 start met Mark Tortorici. Een ervaren Talent Acquisition trainer uit Amerika. Onderwerp: ‘How to win as a modern Sourcer’. In 105 slides laat hij een compleet beeld zien wat hier voor nodig is. Belangrijkste vraag die hij stelt: of je nu 10% van je tijd of 80% van je tijd met sourcing bezig bent, vraag je dan altijd af: ben ik effectief bezig?

Mark komt met een waslijst aan handige tools om effectiever te werken, onderstaand een aantal interessante tips/tools:

 • Gebruik meerdere zoekmachines (Google, Bing, maar probeer ook eens bijvoorbeeld Duckduckgo.com of Dogpile.com). Waarom? Er is een groot verschil in zoekresultaten;
 • Vind contactinfo voor kandidaten via: Connectifier, Connect6;
 • Automatiseer ‘repetitive tasks’ via: iMacros, Macro Express;
 • Scrape data van websites met: Mozenda, Outwit;
 • Track email met: Yesware, Mailchimp;
 • Gebruik je telefoon! Als je een telefoonnummer hebt, gebruik dit dan, ipv het sturen van een mail of Inmail.

De moderne Sourcer is volgens Mark in staat elke website of bron te gebruiken bij sourcing, en hier relevante informatie vandaan te halen en begrijpt bovendien basis HTML!

Bryan Chaney kwam daarna aan het woord. Bryan Chaney is een Global Talent Sourcing & Attraction Strategist. Momenteel werkt hij als Sourcing Executive bij IBM.

Bryan vertelde over de door IBM ontwikkelde supercomputer Watson. Watson kan in een spreektaal gestelde vraag interpreteren en na een zoektocht door een verzameling van encyclopedieën, boeken, tijdschriften, wetenschappelijke artikelen en gedownloade websites binnen enkele seconden een goed antwoord op de vraag geven. De supercomputer is nu ook toegankelijk voor bedrijven: https://bit.ly/1xtstO3

Terug naar recruitment: Watson genereerd veel online publieke data van individuen en is in staat dit te koppelen aan de Big 5 persoonlijkheiddimensies. Over Big Data gesproken! Erg interessant voor Recruiters/Sourcers! Echter, wij kunnen hier helaas niet bij…L. Bryan gebruikt het systeem om te zoeken naar talent. Zo laat hij o.a zijn eigen persoonlijkheidsanalyse (zijn eigen OCEAN noemt hij het) zien. Hij searcht naar potentiele kandidaten in de database en kan de volledige online activiteiten uitlezen, zien welke motivatie-drijvers zij hebben, zien wanneer zij online zijn (en dus op welk moment je hen het beste kan benaderen voor een baan) en meer.

Uit deze data-analyse kan per individu een score gehaald worden uit de volgende persoonlijkheidsweergaven:

 • Openness (inventief/nieuwsgierig vs consistent/afwachtend)
 • Conscientiousness (efficient/georganiseerd vs easy-going/zorgeloos)
 • Extroversion (outgoing/energiek vs solidair/gereserveerd)
 • Agreeableness vriendelijk/medelevend vs analytisch)
 • Neuroticism (sensitief/nerveus vs zelfverzekerd)

Een zeer interessant kijkje in de wereld van bigdata en recruitment.

Ik deel graag mijn kennis over dit Sourcecon event. Op 28 oktober van 16:00 – 18:00 uur organiseer ik een Meet-up. Locatie: TalentMapper (Computerweg 11, Utrecht). Wil jij er bij zijn? Mail dan naar marcel@talentmapper.nl

Dit gastblog is geschreven door Marcel Rietveld, Talent Sourcer en Managing partner van TalentMapper.

Geef een reactie