Waarom moest ik Recrout onderzoeken?

imageAfgelopen week was het er weer, het HR Tech event. En dat betekent wederom een moment waarop ‘startups’ binnen het HR domein zich hebben mogen presenteren aan het grote publiek. Tegenwoordig onder de naam disruptHR, wat natuurlijk veel beter bekt dan de oude titel iHR. Opvallend genoeg zijn er dit jaar een aantal ‘startups’ gerecycled, want zowel Intunex als GooodJob hebben allebei al in 2012 aan deze competitie meegedaan.  En er zijn startups die helemaal geen startup meer zijn, zoals Springest (het voormalige Eduhub) of Joberate. Maar tussen de genomineerden zit ook (naast Springest) een aantal Nederlandse bedrijven, waarvan Recrout er eentje is. En deze startup wordt als volgt omschreven:

Recrout combines social science and technology to match people with companies in the most sustainable way ever

Prachtig dat het modewoord sustainable onderdeel is van de éénregelige pitch. Overigens kreeg ik (en alle andere recruitment bloggers van Nederland) voorafgaand aan HR Tech een tweet van de founder en CEO van Recrout, Karim Akhlal, met de volgende tekst: Hoi, misschien leuk om dit bedrijf te onderzoeken? Dutch Startup #Recrout invited at #HRTechEurope. En dat is een vraag die ik niet heb kunnen weerstaan.


De homepage
Dit is de homepage van Recrout:

image

Het is er eentje van het long homepage type dus het gaat nog een hele tijd door, maar ik kan blijkbaar een eigen (unieke) Personal Branding Page maken (errr…. LinkedIn?) en ik kan matchen met exclusieve vacatures die op MIJ zijn afgestemd. O ja, en Recrout is ook nog eens het meest exclusieve online recruitment platform, maar dan wel van het type exclusief waar iedereen zich gratis aan kan melden…

En hoewel Recrout een startup is, zijn er al enthousiaste reacties van gebruikers te vinden:

image

Kijk, daar wordt een eeuwige werkzoeker zoals ik  enthousiast van! En matchen op basis van je persoonlijkheid en talent, wie wil dat nou niet? Ik wil ook weleens een vacature zien die op MIJ is afgestemd, dus ik meld me meteen gratis aan.

Je kan je aanmelden met een LinkedIn (voor hoelang nog?) of Facebook acount, en ik kies natuurlijk voor LinkedIn. Waarbij ik wel even schrik van de zaken waar ik Recrout voor moet autoriseren:

image

Toe maar… Het is dat er een exclusieve vacature die exact op MIJ is afgestemd ligt te wachten, anders was ik nu al afgehaakt.

Na het nodige invulwerk krijg ik echter dit te zien:

image

Dus… die exclusieve vacature die speciaal op mij is afgestemd bestaat helemaal niet? Heeft Recrout mij een rad voor ogen gespiegeld? Het antwoord daarop lijkt een ondubbelzinnig en oorverdovend JA te zijn. Recrout is in gesprek met onwijs veel organisaties die hun nieuwe methode van matching wel zien zitten… Natuurlijk… Hoe vaag kan je het krijgen. En het betekent feitelijk dat Recrout nog helemaal geen vacatures heeft. Dus hoe komt Recrout dan aan die enthousiaste reacties van gebruikers? Zit Recrout hier de kluit soms een beetje te bedonderen? Het heeft er alle schijn van.

O ja, die social science die Recrout noemt om sustainable te kunnen matchen is niets meer dan een persoonlijkheidstest:

image

Het is wel zeer navrant dat Recrout mij hier vraagt om eerlijk antwoord te geven op alle vragen omdat zij anders met de rekening worden opgezadeld zonder goede testresultaten te hebben ontvangen. Het zou prettig zijn geweest als Recrout die eerlijkheid zelf had betracht voordat ik me had aangemeld.

Verder valt er niets op Recrout te beleven. Als ik opties zoals Zoek vacatures, Vacatures of Upgrade profiel klik krijg ik onderstaande pop-up te zien:

image

O ja, Recrout is natuurlijk ook een Hotel California applicatie. Ik kan me online registreren maar ik kan me niet online van Recrout verwijderen. Terwijl daar toch echt wel reden toe is. Ik heb daarom meteen maar even Recrout uit de lijst met geautoriseerde applicaties binnen LinkedIn verwijderd. Want ik heb geen behoefte aan ongecontroleerde updates die via mijn LinkedIn account worden gestuurd. En ik heb een verzoek gestuurd aan Recrout om mijn account te verwijderen.

Als laatste is er nog dit aandachtspuntje:

image

Dit staat in de Algemene Voorwaarden van Recrout, maar op dit adres is geen Recrout gevestigd, maar een eenmanszaak met de handelsnamen The New Event en 7Tien. Overigens wordt als eigenaar van deze eenmanszaak Menka Worae genoemd en hij is weer een van de managers van de LinkedIn groep Recrout waar hij als Co-founder van Recrout wordt genoemd. En dan is er ook nog een CTO, dus er zijn in ieder geval 3 mensen betrokken bij dit initiatief.

Conclusie
Het is mij een raadsel waarom Akhlal mij een tweet stuurde met het verzoek om Recrout te onderzoeken. Er valt namelijk helemaal niets te onderzoeken. Recrout is nog helemaal niets, anders dan een belofte en wat gefabriceerde reacties van niet-bestaande gebruikers. Of Recrout ooit iets zal worden hangt vooral af  van die onwijs veel organisaties die Recrouts’ manier van matchen wel zien zitten. En hoeveel vacatures dat gaat opleveren. Ik ga mijn adem er niet voor inhouden.

Geef een reactie

4 Comments
 • Karim
  says:

  Beste Marc,
   
  Ter aanvulling op dit oude artikel toch nog even aanpassing. Dit zijn inmiddels onze correcte gegevens:
   
  Recrout B.V.
  KvK Nummer:  63509008
  BTW Nummer: 855266946B01
   
  Vriendelijke groet,
   
  Karim
  CEO Recrout
   

 • karim
  says:

  Beste Marc (meneer Drees),
   
  Allereerst bedankt voor je moeite om onze site te bezoeken. Een hele eer dat je die tijd voor ons hebt willen nemen. Ik volg je al een aantal jaar dus erg leuk dat je nu ook onze site onder de loep hebt genomen. Het feit dat je niet heel positief bent nemen we graag op de koop toe. Wie A zegt moet tenslotte ook B kunnen zeggen.
   
  Jammer dat je ons niet hebt bezocht op de HR tech beurs, dan konden we je meteen een demo laten zien van het gehele platform (er is ook nog een werkgeversgedeelte) zodat je ziet hoe het in de praktijk gaat werken zodra de vacatures vrij komen. Een aantal van je collega’s hebben ons wel bezocht en die waren oprecht enthousiast.
   
  Dat jouw kritische noten voornamelijk over organisatorische zaken gaan en niet zozeer om de beleving/gebruiksvriendelijkheid en gebruikers interface van het platform beschouwen we als een groot compliment gezien jouw status als gerenommeerd criticus. Dank daarvoor 🙂
   
  Graag reageer ik op de inhoud van jouw blog.
   
  “O ja, en Recrout is ook nog eens het meest exclusieve online recruitment platform, maar dan wel van het type exclusief waar iedereen zich gratis aan kan melden” 
   
  Wij zijn inderdaad een exclusief platform voor Young professionals. Exclusief in die zin dat wij alleen young professionals toelaten met minimaal een afgeronde Bachelor opleiding en dat wij alleen vacatures en werkgevers toelaten die directe en actuele vacatures aanbieden. Mensen die niet op het platform horen krijgen netjes een bericht dat hun account wordt verwijderd. (behalve jij dan omdat we jou kende en het doel van je bezoek wel konden raden) Dus wij laten zeker niet iedereen toe.
   
  “En hoewel Recrout een startup is, zijn er al enthousiaste reacties van gebruikers te vinden”
  Om zaken in perspectief te zetten, wij zijn slechts 2 maanden geleden live gegaan en bevinden ons nu in de Beta fase. Inmiddels benaderen we al de duizend aanmeldingen van Young professionals. Voordat wij live zijn gegaan hebben we uiteraard eerst een testperiode gehad. Hierbij hebben we ruim honderd mensen kennis met het platform laten maken. Hierbij zijn ook testvacatures gebruikt. Dit is waar de reacties van gebruikers vandaan komen, er wordt dan ook niet geclaimd dat ze een baan hebben gevonden via Recrout er wordt slechts gesteld dat ze enthousiast zijn over het concept wat wij introduceren.
   
  “en ik kies natuurlijk voor LinkedIn. Waarbij ik wel even schrik van de zaken waar ik Recrout voor moet autoriseren:”
  Om het onze gebruikers makkelijker te maken zich aan te melden, maar vooral om tijd te besparen bij het opmaken van het profiel bieden we de optie aan om relevante gegevens vanuit Linkedin te importeren. Dit zijn gegevens die je anders handmatig zou moeten invullen. Dit geven we ook duidelijk aan op het aanmeld scherm. Je kunt er uiteraard ook gewoon voor kiezen om het niet te doen maar dan moet alles handmatig ingevuld worden. Gemak dient de mens nietwaar?
   
  Zaken als naam, foto, werkervaring, opleiding, contact gegevens etc zijn allemaal zaken die je nodig hebt op ons platform, wij importeren deze alleen en zorgen dat die netjes op je profiel worden geplaatst. Wij doen hier zelf verder niets mee. Waar je een punt hebt is het laatste onderdeel “network updates” Ik weet eerlijk gezegd ook niet waarom dat erin zit, omdat we hier niks mee kunnen. We gaan zeker geen berichten op andermans profielen zitten plaatsen. Dus dank voor het aangeven. Hier ga ik achteraan.
   
  “Heeft Recrout mij een rad voor ogen gespiegeld?”
   
  Ik kan me voorstellen dat je dit zo ervaart. Onze excuses daarvoor. Echter ben ik het hier niet mee eens. Integendeel. Zodra je je aanmeld geven wij netjes en eerlijk aan dat er op dit moment nog geen vacatures zijn. Zoals je ook kunt zien op het screenshot wat je hebt geplaatst. Iedereen kan op dat punt besluiten om niet verder te gaan. Echter, zelfs dan bieden wij meerwaarde. Wij geven inzicht in 45 competenties en talenten om young professionals te laten ontdekken waar hun kracht zit. Wij merken dat dit zeer wordt gewaardeerd.
   
  Daarnaast hebben wij te maken met het kip en ei verhaal. Keuzes moeten daarom gemaakt worden. Wij hebben daarom besloten om ons eerst te richten op het aantrekken van voldoende kandidaten en dan de vacatures. Zoals ik al aangaf, de kandidaten kunnen we (los van de vacatures) nog iets bieden in de vorm van een talent analyse en de resultaten daarvan. Als we het andersom hadden gedaan dan zouden we werkgevers hebben maar geen kandidaten. Ik denk dat dat voor ons niet erg gunstig zou zijn geweest.
   
  Keuzes moeten nou eenmaal gemaakt worden en als startup met weinig middelen en mankracht zul je creatief moeten zijn.
   
  “O ja, die social science die Recrout noemt om sustainable te kunnen matchen is niets meer dan een persoonlijkheidstest”
   
  We gebruiken geen persoonlijkheidstest maar een talent analyse, (overigens een zeer betrouwbaar en gevalideerd instrument) de persoonlijkheidstest is hier een onderdeel van. Voor zover ik het begrepen heb is het meten van persoonlijkheid onderdeel van psychologie en psychologie is een onderdeel van het domein sociale wetenschap. Dus social science. Wederom hebben we ook hier geen woord gelogen.
   
  “Recrout is natuurlijk ook een Hotel California applicatie”
   
  Dat klopt. Gezien het karakter van het platform gaan wij er vanuit dat als je bereid bent om alle stappen te doorlopen je dat niet wilt doen om vervolgens meteen je profiel weer te verwijderen. Zoals je hebt kunnen zien bieden we wel de mogelijkheid om je profiel uit te zetten zodat je niet meer in de zoek resultaten verschijnt. En als je echt van je profiel af wilt dan hoef je ons alleen maar een berichtje te sturen en dan regelen we dat. Zoals we dat ook bij jou hebben gedaan.
   
  “Verder valt er niets op Recrout te beleven”
  Voor onze doelgroep (young professionals) is het achterhalen van je talenten en competenties een belangrijke meerwaarde die wij kunnen leveren. Een groot deel van de aanmeldingen kwam vooral op dat onderdeel af en niet eens zozeer omdat ze op zoek waren naar vacatures. Nogmaals we zijn dapper genoeg om gewoon eerlijk aan te geven dat er nu nog geen vacatures te vinden zijn. Liever geen vacatures dan net als de meerderheid van de jobsites promoten met nep vacatures.
   
  “Als laatste is er nog dit aandachtspuntje…op dit adres is geen Recrout gevestigd:”
   
  Dat klopt. Maar dit is slechts een organisatorische kwestie (formaliteit). Zoals ik al aangaf we zijn net twee maanden gelanceerd en een bezoek aan de notaris is niet het moeilijkste, in ons geval was de afweging vooral wie er met ons mee loopt naar de notaris. Aangezien we volop in beweging waren, mensen komen en mensen gaan, wilde ik er zeker van zijn dat als we ons inschrijven dat dit dan niet een maand later weer gewijzigd moet worden. Dit gaat dus nu op korte termijn gebeuren.
   
  Overigens zijn we wel degelijk te vinden op dit adres, dus je bent van harte welkom om een keer een kop koffie te komen drinken.
  Ik hoop dat we binnenkort een tweede kans krijgen om te laten dat we werk hebben gemaakt van alle punten die jij hebt benoemd.
   
  Nogmaals bedankt voor je feedback en hopelijk ontmoeten we je nog eens live. De uitnodiging om een kop koffie bij ons te komen drinken staat!
   
  Hartelijke groet,
   
  Karim
  CEO @ Recrout