Randstad: Q3 2014 geeft een fatsoenlijk resultaat

Logo en logotype RandstadRandstad kwam donderdagochtend voorbeurs met haar resultaat over het derde kwartaal van 2014. Het persbericht heeft als titel Q3: stable revenue growth. En dat klopt als een bus. Overigens laat Jacques van den Broek (CEO Ranstad) wel weten dat die groei niet evenredig is verdeeld:

In the US and the Netherlands, markets are growing. Germany and
France see growth slowing down.

Met andere woorden, in de grootste (VS) en derde  (Nederland) markt is er groei te constateren, in de tweede (Frankrijk) en vierde (Duitsland) is er sprake van afnemende groei. Voor zowel Duitsland als Frankrijk is dit natuurlijk niet verrassend; Eurogroeimotor Duitsland hapert de laatste maanden fors terwijl Frankrijk langzaam maar onverbiddelijk in een steeds dieper recessiemoeras aan het zinken is.

De ontwikkeling van omzet en brutomarge voor Randstad in de afgelopen jaren ziet er zo uit:

Randstad omzet (in EUR miljoen, kolommen) en brutomarge (rode lijn) per kwartaal, Q1 2007 – Q3 2014

Randstad omzet (in EUR miljoen, kolommen) en brutomarge (rode lijn) per kwartaal, Q1 2007 – Q3 2014

Niet alleen groeit de omzet van Randstad in het derde kwartaal, vooral bemoedigend moet de stijging van de brutomarge zijn. Want daarmee laat de uitzendreus aan collega Manpower fors de hielen zien. Randstad lijkt zich langzaam maar zeer zeker te herstellen van het dieptepunt in Q1 2013 toen éénmalig de 17,8% brutomarge werd aangetikt. De gruwel..

Europa: wisselend beeld
Als we naar de gepubliceerde cijfers voor Europa kijken is het nieuws bijzonder gevarieerd:

  • Frankrijk, omzetdaling van 4% (ten opzichte van Q3 2013),  Manpower +2%
  • Nederland, omzetgroei van 4% (+9%)
  • België & Luxemburg, omzetstijging van 6% (0% (alleen België))
  • Duitsland, omzetgroei van 2% (+2%)

Een  relatief slecht resultaat in Frankrijk en relatief goed in België. Dat brengt geen balans ten opzichte van Manpower, maar het is toch wel opvallend om te zien hoe verschillend de resultaten van beide uitzendreuzen zijn. Maar het belangrijkste blijft wat mij betreft toch de brutomarge. En dit laat bij Randstad een gunstiger ontwikkeling zien dan bij Manpower.

Vooruitzichten

Randstad is bepaald niet scheutig met het in de glazen bol kijken. Dit is zo’n beetje het meest concrete wat de uitzender hierover wil zeggen:

Revenue growth stabilized in Q3, however trends were different. The performance of our US and Dutch operations improved,
while France and Germany slowed. We do not expect this pattern to change materially going forward

Voorzichtigheid troef dus bij Randstad.

Geef een reactie

1 Comment