USG People: resultaten Q3 lijken weinig goeds te voorspellen

Logotype en logo USG PeopleVrijdag 31 oktober kwam USG People voorbeurs met de resultaten over het derde kwartaal van 2014. Onder de zeer positief klinkende titel van het bijbehorende persbericht (Winstgevendheid sterk verbeterd) gaat een in mijn optiek weinig oogstrelend resultaat schuil. Met name de ontwikkeling van de brutomarge is zonder meer teleurstellend te noemen. Want waar Randstad en Manpower een gestage verbetering van hun gemiddelde brutomarge (gemiddelde van 4 achtereenvolgende kwartalen) kunnen rapporteren, gaat de brutomarge van USG People juist weer naar beneden.

En dat lijk Rob Zandbergen (CEO USG People) zich ook te beseffen, getuige onderstaand commentaar:

Ondanks de minder voorspelbare economische groei gaan wij ervan uit dat het herstel in onze
markten aanhoudt en blijven we onze aandacht richten op het verder verbeteren van de winstgevendheid en
het bieden van de juiste oplossingen voor een optimale facilitering van de groei bij onze klanten.

Op geen enkele manier zegt hij iets over de ontwikkeling van de omzet of de brutomarge in het vierde kwartaal. En soms is hetgeen niet wordt gezegd veel belangrijker dan hetgeen wel wordt gezegd. We zullen begin volgend jaar ontdekken of daar ook in dit geval sprake van was.

Zo ziet de ontwikkeling van omzet en brutomarge er over de afgelopen jaren uit:

image

USG People omzet (kolommen) en brutomarge (rode lijn) per kwartaal, Q1 2007 – Q3 2014

De (explosieve) stijging van de brutomarge in Q4 2013 (dankzij de de verkoop van de onderdelen aan Randstad) is volledig uit het beeld verdwenen. Ondanks het afstoten van de onderdelen met een bijzonder slecht marge is in het 2e en 3e kwartaal van 2014 de marge weer ruim onder de 21% gedaald. Hoe kan dit gebeuren?

De resultaten in Europa
Dit zijn de resultaten van USG People in Europe, vergeleken met Randstad en Manpower:

 • Frankrijk, omzetstijging van 6% (ten opzichte van Q3 2013),  Randstad –4%, Manpower +2%
 • Nederland, omzetstijging van 1% (4%, -9%)
 • België, geen verandering  (+6% (België en Luxemburg), +0% (alleen België))
 • Duitsland, omzetgroei van 4% (+2%, +2%)

En het gaat bij USG People natuurlijk vooral om Nederland, en juist daar is nauwelijks groei te noteren, terwijl concurrenten Randstad en Manpower aanzienlijk beter presteren. Weer een slechte perfomance van USG People in haar thuismarkt en dat is zonder meer zorgwekkend te noemen.  De grootste pijn zit overigens niet meer bij het onderdeel Professionals maar bij General Staffing. In Nederland moest hier zelfs een krimp (-1%) genoteerd worden. Start People lijkt hierbij de grote boosdoener.

Geef een reactie

1 Comment
 • Marc Drees
  says:

  De beperkte groei van USG in Nederland wordt in het FD als volgt verklaard:
   

  USG People lijdt onder het terugwinnen van marktaandeel door Randstad. Dit zei fondsmanager Corné van Zeijl voor de camera van ABM Financial News nadat de twee uitzenders afgelopen week met de cijfers over het derde kwartaal kwamen.
   
   
  Het stijgende marktaandeel voor Randstad pakte voor concurrent USG People negatief uit.