Breaking news: vacatures in oktober 2014

BlijOktober 2014 heeft niet alleen wat betreft de maandtemperatuur alle records gebroken, ook het online vacaturevolume is nog nooit zo groot geweest in de afgelopen maand. En daarmee is het aantal vacatures in één maand voor het eerst in 2014 boven de 120.000 uitgekomen.  Een ongekend hoog aantal vacatures dus.

Dit getal is zeker reden voor een feestje, ook al is de toekomst onzeker als gevolg van internationale onrust en minder gunstige resultaten uit een groot deel van de wereld. Maar dat laat onverlet dat de vacaturemotor in Nederland op volle toeren lijkt te draaien.

Vacaturevolume in oktober
Dit is de ontwikkeling van het vacaturevolume in oktober sinds 2008:

Aantal nieuwe vacatures in oktober, 2008 – 2014. Bron : Jobfeed

Aantal nieuwe vacatures in oktober, 2008 – 2014. Bron : Jobfeed

Tja, wat moet je hier nog over zeggen? Eigenlijk zijn woorden overbodig als je naar die indrukwekkende kolom van oktober 2014 kijkt. Zelfs het vacaturevolume van oktober 2008 is overtroffen. Waarmee een heus record is gevestigd in de afgelopen maand. En dat maak je natuurlijk niet elke maand mee. Reden dus tvoor vrolijkheid en vreugde. Zolang we het maar niet gaan overdrijven…

Voor de volledigheid en consistentie van deze maandelijkse reeks ook nog even onderstaande grafiek:

Aantal nieuwe vacatures per maand, 2013 en 2014. Bron : Jobfeed

Aantal nieuwe vacatures per maand, 2013 en 2014. Bron : Jobfeed

Volgens Jobfeed zijn alle maanden van 2014 (aanzienlijk) hoger geëindigde dan de overeenkomstige maanden van 2013. En dat zorgt voor een indrukwekkend gezicht in bovenstaande grafiek. Waarbij met name oktober wel de meeste indruk achterlaat door een slordige 30.000 vacatures hoger te noteren dan oktober 2013. Overigens moet daarbij worden aangetekend dat oktober 2013 het laagste vacaturevolume noteerde in oktober over de periode 2008 – 2014.

Om het vacaturevolume van oktober 2014 in een nog breder perspectief te plaatsen is het goed om ook de langere termijn even in ogenschouw te nemen. In onderstaande grafiek is zowel het maandvolume als het 12-maands gemiddelde van het maandvolume over de afgelopen jaren weergegeven:

Maandtotalen en gemiddeld (12-maands) vacaturevolume (minus, bijbanen, stages en vrijwilligerswerk), 2008 – heden. Op de maandcijfers van 2008 is een correctiefactor van 11,6% toegepast

Maandtotalen en gemiddeld (12-maands) vacaturevolume (minus, bijbanen, stages en vrijwilligerswerk), 2008 – heden. Op de maandcijfers van 2008 is een correctiefactor van 11,6% toegepast

De trendlijn is ondertussen bijna verticaal aan het worden. Met deze snelheid komen we bijzonder dichtbij de tussenpiek van 2011. Als het zo doorgaat schieten we voor eind 2014 al door de grens van de tussenpiek heen en dan is het nog maar een klein stukje naar de piek van 2008. Het lijkt wel of onze economie op volle toeren begint te draaien. Dus waarom zitten we dan nog met zo’n hoog werkloosheidspercentage?

Geef een reactie

5 Comments
 • Sten
  says:

  Werken is leuk, soms moeilijk, maar voornamelijk doorzetten 
  en niet opgeven.
  Ook niet als het te zwaar wordt.
  Dat heb ik wel geleerd.
  Mijn werk is gedaan.
  En nu wil ik weer
   
   
  de Werkvloer op,
   
  Groetjes,
  Sten
   
  oP
  Sta

 • Arno de Vries
  says:

  Hoe verhouden zich deze cijfers tot de werkelijke vacatureaantallen? Het gaat hier alleen om online vacatures die door Jobfeed worden gevonden. Als er substitutie optreedt van print naar digitaal, én Jobfeed harvest veel beter dan in 2008 geeft dat een ander beeld dan de werkelijke aantallen vacatures.

  • Marc Drees
   says:

   Goede vraag en niet eentje die iemand in staat zal zijn te beantwoorden. De trend is naar mijn mening daarom het meest inzichtgevend, dit geeft aan in welke richting het vacaturevolume beweegt. Een vergelijking van het huidige volume met het vacaturevolume van 6 jaar geleden heeft een zeker risico in zich vanwege de twee factoren die je noemt. De impact van die twee factoren op het volume is voor mij echter onduidelijk