Breaking news: vacatures in november 2014

BlijNovember 2014 heeft oktober 2014 overtroffen en daarmee is november de beste maand van 2014 geworden, als we naar het online vacaturevolume kijken. Overigens is dat mede te danken aan het alsnog fors inzakken van het vacaturevolume van oktober. Waar een maand geleden nog boven de 120.000 uitkwam is dat nu voor oktober tot ruim 115.000 gekrompen. Nog steeds een respectabel aantal vacatures, maar op dit moment een slordige 5.000 minder dan november. Hoewel we dus een maand moeten afwachten om te zien of november niet hetzelfde lot beschoren is.

Ongeacht die eventueel negatieve bijstelling is november een supermaand geworden als het om het vacaturevolume gaat. Het is bijna te mooi om waar te zijn, maar de vacaturemotor in Nederland lijkt op volle toeren te draaien.
Er mag dus naar hartelust gefeest gaan worden.

Vacaturevolume in november
Dit is de ontwikkeling van het vacaturevolume in november sinds 2008:

Aantal nieuwe vacatures in oktober, 2008 – 2014. Bron : Jobfeed

Aantal nieuwe vacatures in oktober, 2008 – 2014. Bron : Jobfeed

November 2014 eindigt weliswaar lager dan supermaand november 2011 maar aanzienlijk hoger dan één van de andere novembermaanden in deze grafiek. Het is een prachtig beeld, zoveel is zeker

Voor de volledigheid en consistentie van deze maandelijkse reeks ook nog even onderstaande grafiek:

Aantal nieuwe vacatures per maand, 2013 en 2014. Bron : Jobfeed

Aantal nieuwe vacatures per maand, 2013 en 2014. Bron : Jobfeed

Volgens Jobfeed zijn alle maanden van 2014 (aanzienlijk) hoger geëindigde dan de overeenkomstige maanden van 2013, met uitzondering van de maand maart. En dat zorgt voor een gelukzalig uitziende grafiek. November 2014 scoort hierbij 27% hoger dan november 2013 en dat is wel een zeer groot verschil in slechts 1 jaar tijd.

Om het vacaturevolume van oktober 2014 in een nog breder perspectief te plaatsen is het goed om ook de langere termijn even in ogenschouw te nemen. In onderstaande grafiek is zowel het maandvolume als het 12-maands gemiddelde van het maandvolume over de afgelopen jaren weergegeven:

Maandtotalen en gemiddeld (12-maands) vacaturevolume (minus, bijbanen, stages en vrijwilligerswerk), 2008 – heden. Op de maandcijfers van 2008 is een correctiefactor van 11,6% toegepast

Maandtotalen en gemiddeld (12-maands) vacaturevolume (minus, bijbanen, stages en vrijwilligerswerk), 2008 – heden. Op de maandcijfers van 2008 is een correctiefactor van 11,6% toegepast

Wat een fraai gezicht! De opgaande trendlijn is nog altijd aan het versnellen, en we zijn ondertussen ruim door de grens van 100.000 vacatures per maand heen geschoten. Sterker nog, de grens van 110.000 vacatures komt alweer in zicht. Het lijkt allemaal rozengeur en maneschijn. Tussen al het feestgedruis door blijft er bij mij toch een klein maar uiterst vervelend gevoel knagen, hoe komt het dat ondanks dit vacaturevolume de werkloosheid nog altijd op 8% staat? Ik heb er geen verklaring voor.

Geef een reactie

3 Comments
 • AE
  says:

  De discrepantie tussen een snel stijgend aantal vacatures en een veel langzamer dalend aantal werklozen kan op verschillende manieren verklaard worden. Ik geef er hier twee, een positieve en een negatieve.
   
  Positief: Misschien is wat we hier zien, het zichtbaar worden van verborgen werkloosheid. Denk hierbij vooral aan jongeren die omdat er ’toch geen banen waren’ de afgelopen jaren niet op zoek gingen naar een baan, maar nog wat langer gingen studeren. Wellicht dat die nu wél een baan gaan zoeken, en daarmee het zichtbare aantal werklozen verhogen.
   
  Negatief: Eerder dit jaar werd de nieuwe flexwet aangenomen. In plaats van na 3 jaar krijgt een medewerker nu al na 2 jaar een vaste aanstelling. Als bedrijven hierop reageren door van mensen die tegen de limiet aanlopen het contract niet te verlengen, maar een nieuw persoon aan te nemen, neemt daardoor het aantal vacatures toe terwijl het aantal banen (en dus ook het effect op het werkloosheidscijfer) gelijk blijft.