Eurostat: werkloosheid in november op 11,5%

Logotype EurostatEurostat heeft vandaag de werkloosheidscijfers over november 2014 gepubliceerd. En volgens Eurostat is de werkloosheid voor de Eurozone wederom op 11,5% uitgekomen. Daarmee is het zo langzamerhand wel duidelijk aan het worden dat er geen sprake is van een zich doorzettend daling van de werkloosheid.

Cijfers per land maken echter duidelijk dat er een negatieve ontwikkeling zich manifesteert, naast de lichte daling van de werkloosheid in Griekenland, Spanje en Ierland. Want Portugal laat nu alweer twee maanden een stijging van de werkloosheid zien, voor Cyprus lijkt de situatie snel zorgelijker te worden en met name Italië en Frankrijk zijn de grote zorgenkinderen in Euroland.

In onderstaande grafiek zijn de werkloosheidscijfers van Duitsland, Nederland, België, Frankrijk en de PIIGS landen (Portugal, Ierland, Italië, Griekenland (bron: Elstat)  en Spanje). En sinds de Euroland gangbang  ook Cyprus. Allen onderdeel van Euroland, maar met zeer verschillende werkloosheidscijfers:

Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2007 – november 2014). Bron: Eurostat, Elstat

Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2007 – november 2014). Bron: Eurostat, Elstat

Dat neutrale Eurozonecijfer maskeert dus de nodige onderlinge problemen. Is dit een eerste aankondiging van de volgende recessie en de triple dip? Mogelijk, maar in het algemeen is het werkloosheidscijfer een trailing indicator en niet de kanarie in de kolenmijn. Uitzendcijfers zijn dat wel, maar daarvan zijn de meest recente cijfers nog niet verschenen. We kunnen dus niets anders dan geduld oefenen.

Jeugdwerkloosheid
En dan nog even het meest gruwelijke stuk; de jeugdwerkloosheid. Griekenland komt (voor september 2014) uit op 49,8%. Spanje daalt naar 53,5%, Italië stijgt naar 43,9%, Portugal stijgt van 33,3% naar 34,5%(!) en in Frankrijk stijgt de jeugdwerkloosheid scherp naar 25,4%%. Ter vergelijking; volgens de internationale definitie heeft Nederland een jeugdwerkloosheid van 9,7%, na Duitsland (7,4% een daling van 0,1% ten opzichte van oktober) en Oostenrijk (9,4%)is dat de laagste jeugdwerkloosheid in Euroland.

Geef een reactie

1 Comment