De Griekse werkloosheid daalt en stijgt

Griekse vlagEnkele dagen geleden kwam Elstat, de Griekse evenknie van ons CBS, met de werkloosheidscijfers over oktober 2014. Inderdaad, terwijl het CBS zich ondertussen opmaakt om de werkloosheidscijfers over december 2014 te rapporteren, komt Griekenland met de cijfers van twee maanden eerder…

En zelfs dan is het nog een ratjetoe. Waar verleden maand de werkloosheid over september 25,7% was, is deze nu naar boven bijgesteld tot 26,0%. Waardoor de werkloosheid over oktober (25,8%) dus als een daling kan worden gerapporteerd. En laten we eerlijk zijn, als je een werkloosheid van rond de 26% hebt, wie let dan op een paar punten achter de komma.?

En daarmee ziet de ontwikkeling van de werkloosheid in Griekenland er als volgt uit:

Werkloosheid (%) Griekenland , juli 2007 – oktober 2014. Bron: Elstat, Eurostat

Werkloosheid (%) Griekenland , juli 2007 – oktober 2014. Bron: Elstat, Eurostat

Maar gelukkig is het ergste achter de rug. Of zou een eventuele Grexit (het vertrek van Griekenland uit de Eurozone) voor een verdere krimp van de werkgelegenheid gaan leiden? Het is nauwelijks voor te stellen voor een land dat al zodanig is leeggebloed dat er vrijwel niets meer valt te halen. En als we er vanuit gaan dat het ergste achter de rug is, en dat dus eigenlijk als sinds eind 2013, dan gaat de daling van de werkloosheid wel verrekte langzaam. Want met 25,8% in oktober is de piek van 28,0% (in september 2013) nog altijd niet erg ver weg. Het is te hopen dat een verdere daling va de werkloosheid in een aanzienlijk sneller tempo zal verlopen.

Geef een reactie