Misère index arbeidsmarkt december 2014

Na het teleurstellende cijfer over de werkloosheid in december is het weer tijd om een update te geven van de stand van Nederland arbeidsland via mijn hoogst persoonlijke misère index. En deze index is gebaseerd op een viertal cijferreeksen (uitzendindex (ABU), het aantal vacatures (Jobfeed), de werkloosheid (CBS) en het aantal faillissementen (Faillissementen.com)).

Voor elk van deze maandreeksen is de periode van januari 2008 tot heden genomen en een voortschrijdend maandgemiddelde (gebaseerd op het gemiddelde van 12 achtereenvolgende maanden) berekend. Het resultaat is vervolgens omgezet in een procentuele verandering over de looptijd waarbij 2008 als vertrekpunt (0%) is genomen. Hierbij is de getoonde ontwikkeling van werkloosheid en aantal faillissementen natuurlijk invers:

Arbeidsmarkt: procentuele verandering cijferreeksen, (2008 = 0%), januari 2008 – december 2014

Arbeidsmarkt: procentuele verandering cijferreeksen, (2008 = 0%), januari 2008 – december 2014

En nog altijd gaan alle trendlijnen de goede kant op, maar de trendlijn voor de werkloosheid vertoont een angstaanjagende vertraging in die stijging. Een dergelijke vertraging suggereert een op handen zijnde omkering van de richting van de trendlijn, en dat zou in dit geval dus weer een stijging van de werkloosheid betekenen. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Ondertussen is het wel pijnlijk duidelijk dat de werkgelegenheid in Nederland niet bepaald meedoet met alle andere trendlijnen. Waarmee er wel een merkwaardige tweedeling is ontstaan, want hoe kan het vacaturevolume en de uitzendsector groeien terwijl de werkloosheid maar niet wil afnemen?  Heel, heel vreemd…

Door bovengenoemde reeksen samen te voegen, krijg je één indicator voor de stand van de arbeidsmarkt. En dat ziet er zo uit:

Misère index, ontwikkeling arbeidsmarkt (2008 = 0%), 12-maands voortschrijdend gemiddelde, januari 2008 – december 2014

Misère index, ontwikkeling arbeidsmarkt (2008 = 0%), 12-maands voortschrijdend gemiddelde, januari 2008 – december 2014

Tja, de misère index voor de arbeidsmarkt geeft niet echt een fantastisch beeld, ondanks het indrukwekkende herstel in het afgelopen jaar. Want nog altijd staat de misère index nog meer dan 25% in de min ten opzichte van de nullijn van 2008. En dat is toch echt al heel wat jaren geleden. En hoeveel tijd hebben we nog tot de volgende recessie op de deur klopt? En de trendlijnen weer naar beneden gaan afbuigen?

Geef een reactie