Eurostat: Werkloosheid in december op 11,4%

Logotype EurostatEurostat heeft verleden week de werkloosheidscijfers over december 2014 gepubliceerd. En volgens Eurostat is de werkloosheid voor de Eurozone met 0,1% gedaald naar 11,4%. En daarmee krimpt de werkloosheid met de kleinst mogelijke marge.

Cijfers van de Eurolanden laten in meerderheid een daling of stagnatie van de werkloosheid zien. Helaas is Nederland het lelijke eendje want bij ons is de werkloosheid gestegen, van 6,5% naar 6,7%.  Een droevig resultaat tegen de achtergrond van een zeer licht herstel. Duitsland is ondertussen op een werkloosheid van 4,8% uitgekomen…

In onderstaande grafiek zijn de werkloosheidscijfers van Duitsland, Nederland, België, Frankrijk en de PIIGS landen (Portugal, Ierland, Italië, Griekenland (bron: Elstat)  en Spanje). En sinds de Euroland gangbang  ook Cyprus. Allen onderdeel van Euroland, maar met zeer verschillende werkloosheidscijfers:

Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2007 – december 2014). Bron: Eurostat, Elstat

Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2007 – december 2014). Bron: Eurostat, Elstat

Opvallend, en nauwelijks geloofwaardig, is de daling van de werkloosheid in Italië, van 13,3% naar 12,9%. Het zal me niets verbazen als binnenkort deze opmerkelijke daling moet worden gecorrigeerd. Ook de cijfers van Frankrijk dienen met enige twijfel te worden ingenomen, want waar de economie in land hapert blijft de werkloosheid ongewijzigd op 10,3%. Verder ben ik benieuwd of de nieuwe regering in Griekenland met andere verrassingen gaat komen en we misschien betrouwbaarder informatie mogen verwachten over de werkloosheidscijfers in dit vrijwel vernietigde land.

Jeugdwerkloosheid
En dan nog even het meest gruwelijke stuk; de jeugdwerkloosheid. Griekenland komt (voor oktober 2014) uit op 50,6%, een stijging met 0,8%, hoewel het cijfer over september naderhand met 0,6% naar boven is bijgesteld waardoor de stijging ‘slechts’ 0,2% lijkt.  Spanje daalt naar 51,4%, Italië daalt naar 42,0%, Portugal stijgt naar 34,5% en in Frankrijk daalt de jeugdwerkloosheid naar 25,2%%. Ter vergelijking; volgens de internationale definitie heeft Nederland een jeugdwerkloosheid van 9,6%, na Duitsland (7,2%) en Oostenrijk (9,0%)is dat de laagste jeugdwerkloosheid in Euroland.

Geef een reactie

2 Comments