It’s all about the attitude!

Leeuw katStelling 1: De meeste mensen die worden aangenomen, worden aangenomen op basis van vaardigheden.

Stelling 2: De meeste mensen die worden ontslagen, worden ontslagen op basis van attitude.

Eigenlijk heel vreemd dus, dat er doorgaans nog geworven wordt op eerder bewezen vaardigheden. En in het verleden behaalde resultaten bieden nog steeds geen garanties voor de toekomst.

Waarom blijft het CV nog steeds de standaard voor elk gesprek? Als iemand het gewenste werk- en denkniveau heeft en vooral beschikt over de juiste attitude, dan heb je het gros van de vaardigheden toch binnen een half jaar tot een jaar wel onder de knie als nieuwe medewerker?!

Ik begrijp overigens wel degelijk dat je voor bepaalde beroepen specifieke kennis nodig hebt.  Dan lijkt het mij handiger om als werkgever wat verder door te zagen over iemands attitude, dan over iemands vaardigheden. Dat scheelt me als werkgever weer een hoop verloop, dus hoef ik minder te werven.

Klinkt toch niet heel vreemd zou je zeggen…

Geef een reactie

2 Comments
 • Martijn Otker
  says:

  Arjan, interessante stellingen. Ik ga persoonlijk liever een gesprek met een kandidaat aan met alleen diens motivatie’brief’, i.p.v. alleen zijn/haar CV. Uit de motivatie blijkt drive en passie en uit het CV een trackrecord.. 
  Ik kan mij altijd goed vinden is de quote van Peter Schutz. “Hire character, train skill” 

 • Herbert Prins
  says:

  Beste Arjen, Kort en krachtig. Stelling twee ga ik een eind in mee, al zijn resultaten vaak wel een randvoorwaarden. Stelling één is niet echt mijn ervaring. Wellicht de eerste selectie op CV. Maar verder helaas bijna alleen een vaag gevoel van klik of geen klik