Eurostat: werkloosheid Eurozone stijgt/daalt naar 11,3%

Logotype EurostatEurostat heeft afgelopen week de werkloosheidscijfers over februari 2015 gepubliceerd. En volgens Eurostat is de werkloosheid voor de Eurozone met 0,1% gedaald naar 11,3%. Maar het kon alleen een daling worden omdat de werkloosheid over januari 2015 naar boven is bijgesteld van 11,2% naar 11,4%. Dankzij deze correctie kan de Eurozone zich dus verheugen met een daling…

Waar twee maanden geleden nog een in het algemeen positief (= dalende werkloosheidspercentages) beeld binnen de Eurozone kon worden geschetst, is dat voor februari bepaald anders geworden. Met als meest opvallende uitschieters in negatieve zin: Griekenland en Portugal. In deze twee PIGGS-landen stijgt de werkloosheid namelijk weer duidelijk.

In onderstaande grafiek zijn de werkloosheidscijfers van Duitsland, Nederland, België, Frankrijk en de PIIGS landen (Portugal, Ierland, Italië, Griekenland (bron: Elstat)  en Spanje). En sinds de Euroland gangbang  ook Cyprus. Allen onderdeel van Euroland, maar met zeer verschillende werkloosheidscijfers:

Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2007 – februari 2015). Bron: Eurostat, Elstat

Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2007 – februari 2015). Bron: Eurostat, Elstat

Het beeld is er één van stijging en stagnatie, met als positieve uitzonderingen Spanje, Ierland en Duitsland. Cyprus, Italië, Frankrijk, België en Nederland zijn in stagnatiemodus. Duitsland is het enige land waar sprake is van een ‘gezond’ werkloosheidscijfer. Die aantrekkende economie in de afgelopen kwartalen vertaalt zich dus nog altijd niet in een aantrekkende Europese arbeidsmarkt. Jobless recovery?

Jeugdwerkloosheid
En dan nog even het meest gruwelijke stuk; de jeugdwerkloosheid. Griekenland komt (voor december 2014) uit op 51,2%, een stijging met 0,4%.  Spanje daalt naar 50,7%, Italië stijgt naar 42,6%, Portugal stijgt naar 35,0% en in Frankrijk daalt de jeugdwerkloosheid naar 24,7%. Ter vergelijking; volgens de internationale definitie heeft Nederland een jeugdwerkloosheid van 11,0%, na Duitsland (7,2%) en Oostenrijk (9,0%)is dat de laagste jeugdwerkloosheid in Euroland.

Geef een reactie

1 Comment