Werkloosheid Griekenland gedaald in januari 2015

Een week geleden meldde ik nog op basis van de toen bekende cijfers dat de arbeidsmarkt in Griekenland weer tekenen van afbraak vertoonde. Maar niets blijkt veranderlijker dan het Griekse bureau voor statistiek, Elstat. Want twee dagen geleden bleek op basis van de nieuwste werkloosheidscijfers dat de tijdelijke stijging van de werkloosheid in de afgelopen maanden als sneeuw voor de zon is verdwenen. In plaats daarvan is een min of meer continue daling waar te nemen, culminerend in een werkloosheid van ‘slechts’ 25,7% in januari van dit jaar.

Werkloosheid Griekenland en Spanje (januari 2007 – februari 2015 (Spanje)). Bron: Eurostat, Elstat

Werkloosheid Griekenland en Spanje (januari 2007 – februari 2015 (Spanje)). Bron: Eurostat, Elstat

De vraag is natuurlijk hoe vaak en in welke richting Elstat deze cijfers in komende maanden gaan bijstellen. Als de afgelopen periode enige indicatie is dan zou het me niets verbazen als de werkloosheidscijfers stapsgewijs naar boven worden bijgesteld.

Overigens is het ook interessant om te zien hoe de werkloosheid is  verdeeld onder de verschillende leeftijdsrepen. In onderstaande grafiek is de werkloosheid voor de maand januari in de afgelopen 5 jaar weergegeven:

Werkloosheid in januari per leeftijdsgroep, 2010 – 2015. Bron: Elstat

Werkloosheid in januari per leeftijdsgroep, 2010 – 2015. Bron: Elstat

Er is een stevige correlatie tussen de hoogte van de werkloosheid en de leeftijd, met schokkend hoge cijfers voor de jongste leeftijdsgroep.  Verder is het angstaanjagend om te zien dat voor de leeftijdsgroep 35 – 64 jaar sinds 2013 nauwelijks tot geen daling van de werkloosheid is opgetreden. As je dat afzet tegen de enorm hoge werkloosheid dan kan het bijna niet anders dan dat een fors deel van de Griekse beroepsbevolking op zwart zaad zit. En dat allemaal doordat de eigen regering de Eurozone heeft voorgelogen en vervolgens de crediteuren van Griekenland het land hebben leeggezogen.

Geef een reactie