Eurostat: werkloosheid Eurozone stabiel op 11,3% in maart

Logotype EurostatEurostat heeft gisteren de werkloosheidscijfers over maart 2015 gepubliceerd. En volgens Eurostat is de werkloosheid voor de Eurozone in maart gelijk gebleven ten opzichte van de eerdere maanden in 2015. Met andere woorden, er zit nauwelijks beweging in het werkloosheidscijfer begin van dit jaar. En dat is na de langzame daling in  2013 en 2014 een tegenvaller, zeker als we dat vergelijken met de in het algemeen positieve cijfers over de economie.

In onderstaande grafiek zijn de werkloosheidscijfers van Duitsland, Nederland, België, Frankrijk en de PIIGS landen (Portugal, Ierland, Italië, Griekenland (bron: Elstat)  en Spanje). En sinds de Euroland gangbang  ook Cyprus. Allen onderdeel van Euroland, maar met zeer verschillende werkloosheidscijfers:

Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2007 – maart 2015). Bron: Eurostat, Elstat

Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2007 – maart 2015). Bron: Eurostat, Elstat

Italië laat een stijgende werkloosheid zien terwijl in Frankrijk en België sprake is van stagnatie. Voor de landen waar een daling kan worden bijgeschreven, is de omvang van de daling mestal beperkt tot 0,1%. Niet bepaald een reden om te juichen…

Jeugdwerkloosheid
En dan nog even het meest gruwelijke stuk; de jeugdwerkloosheid. Griekenland komt (voor januari 2015) uit op 50, 1%, een daling met 0,7%.  Spanje daalt naar 50,2%, Italië stijgt naar 43,1%, Portugal stijgt naar 33,8% en in Frankrijk daalt de jeugdwerkloosheid naar 24,4%. Ter vergelijking; volgens de internationale definitie heeft Nederland een jeugdwerkloosheid van 10,8%, na Duitsland (7,2%) en Oostenrijk (10,5%)is dat de laagste jeugdwerkloosheid in Euroland.

Geef een reactie