Glassdoor strijkt neer in Nederland. Eindelijk…

imageWie kan zich CompanyRating nog herinneren? OfJobber, Jobinsider, Werkbeoordeling en 360inc? En wie kent RateYourCompany of Jobsome? Ik denk dat bij geen van deze namen een vinger in de lucht is gegaan. Maar al deze sites waren, of zijn, online werkgeversvergelijkers. En geen van deze sites hadden, of hebben, enige kans op overleven.

Maar sinds deze week is er een werkgeversvergelijker in Nederland neergestreken die wel een kans van slagen heeft. Sterker nog, die ondertussen haar bestaansrecht al ondubbelzinnig heeft bewezen. En dat is Glassdoor.  In het land van werkgeversvergelijkers is het zonder twijfel a winner takes all situatie. Als ik mijn geld op een werkgeversvergelijker zou moeten zetten dan is het Glassdoor. Alleen heeft het wel verdomde lang geduurd voordat Glassdoor haar deuren in Nederland opende…

Medio 2008 verscheen Glassdoor voor het eerst op mijn radar en ik heb de groei van de site sindsdien met interesse gevolgd. Het bedrijf heeft sinds haar oprichting in totaal $161 miljoen aan funding weten lp te halen met de meest recente investeringsronde in januari van dit jaar ($70 miljoen) waarbij ook Google Capital een aandeel in het bedrijf heeft genomen. Tot dat moment had ik altijd aangenomen dat LinkedIn op enig moment wakker zou worden en Glassdoor zou overnemen, maar dat lijkt me nu een gepasseerd station.

Hoewel Glassdoor zich tegenwoordig positioneert als een career community  is er van een community geen enkele sprake. Glassdoor geeft de mogelijkheid om reviews achter te laten over werkgevers. De manier waarop Glassdoor dit heeft vormgegeven heeft in de afgelopen jaren niet alleen voor een massale hoeveelheid reviews gezorgd maar ook dat Glassdoor door grote bedrijven wordt gezien als een uitgelezen plaats voor employer branding. Waarmee er een unieke mix van paid content (officiële informatie van werkgevers over werkgevers) en user-generated content ( reviews over werkgevers door bezoekers) is ontstaan die doet denken aan sites als Tripadvisor, Airbnb. O ja, Glassdoor is natuurlijk ook een vacaturesite.

Ondertussen is Glassdoor actief in Canada, de VS, UK, Australië, India, Frankrijk en Duitsland. En nu dus ook in Nederland. Maar Glassdoor zal zowel in 2015 als in komende jaren ongetwijfeld verder expanderen. World domination loert

Dit is overigens de homepage van de Nederlandse site:

Homepage Glassdoor.nl

Natuurlijk is er ook een Glassdoor app voor iOS en Android.

Om maar meteen een vergelijking te maken tussen Glassdoor en de twee nog overgebleven werkgeversvergelijkers van eigen bodem (RateYourCompany en Jobsome) hier een beeld van wat deze drie werkgeversvergelijkers te bieden hebben. Ik gebruik daarvoor onze nationale trots Philips.

Ik begin met Jobsome:

image

Tja… Als verzachtende omstandigheid kan worden vermeld dat Jobsome ‘pas’ sinds januari 2015 live is, maar nog niet één review voor/over Philips? Dat is wel heel erg mager en geeft meteen een indicatie van de overlevingskansen van Jobsome.

Dan naar de site van FNV, RateYourCompany:

image

Kijk, dat is aanzienlijk beter, maar liefst 60 reviews. Alleen vind ik de mededeling Er zijn geen recente beoordelingen tamelijk verontrustend… En dat is het ook, want de meest recente review stamt uit maart 2014, meer dan een jaar geleden dus. De daarop volgende review is gedateerd op november 2013. Misschien oordeel ik te snel maar het zou me verbazen als RateYourCompany nog in leven is.

Als laatste dan Glassdoor:

image

Ik ga ervan uit dat de lezer zelf wel kan constateren dat hier sprake is van een winnaar. Op ieder denkbaar vlak, met uitzondering van de wel zeer goedkope reclame-uiting aan de rechterzijde. Overbodig en vervuilend. Overigens is hier is ook meteen al de combinatie van reviews en vacatures te zien.

Voor een werkzoeker die zich een beeld wil vormen van een mogelijk toekomstige werkgever lijkt me de keuze bijzonder simpel. En het moet wel heel gek lopen als Glassdoor het aantal reviews in de komende jaren niet aanzienlijk weet te vergroten.

Conclusie
Ik weet niet of hier een conclusie valt te trekken, anders dan dat Glassdoor in Nederland een zeer goede kans maakt om over enige tijd de enige werkgeversvergelijker te zijn. Wat overigens niet eens een verdienste van Glassdoor is, maar een gebrek aan levensverwachting van de andere twee vergelijkingssites. Maar met de komst van Glassdoor hebben zowel werkzoekenden als werkgevers er een interessante site bijgekregen, om verschillende redenen. Ik ben heel benieuwd

Geef een reactie

7 Comments
 • Ralph
  says:

  Hi Marc,
   
  Interessant artikel, maar wel een vraag aan jou. Ik ben beetje gedoken in de andere initiatieven als Jobber etc en heb gelezen hoe je die initiatieven beoordeelde. Een aantal keer noem je het als een ongewenst om én een vacaturesite te zijn én een beoordelingssite. Voor Glassdoor gaat dit dan toch ook op? Uiteraard zijn er heus wel verschillen tussen glassdoor en de eerdere initiatieven. Ik ben benieuwd waarom je nu zo enthousiast bent en eerder zo kritisch over het concept?
   
  Mvg,
  Ralph

  • Dirk Goossens
   says:

   Mijn uitputtende kennis van Marc’s brein staat me toe te antwoorden.Marc houdt niet van zombies. Glassdoor is een beoordeelsite met, jawel, meer dan een verwaarloosbaar aantal beoordelingen.En daarmee een witte raaf.

 • Stefan
  says:

  Nogal een harde conclusie. Als je kijkt naar het item van Nos op 3 van gisteravond, zie je dat Glassdoor een groot kwaliteits probleem heeft. Kwantiteit boven kwaliteit lijkt het motto. Dan is het een goede zaak dat er concurrentie is. 

  • Marc Drees
   says:

   De berichtgeving rondom de lancering van Glassdoor in Nederland lijkt zich te hebben toegespitst op de negatieve kant, het geven van een slechte review over je (voormalige) werkgever. Met name het anonieme karakter van de review zou de kans hierop verhogen. De resultaten van Glassdoor in de VS lijken hiermee in tegenspraak. In hoeverre dit een uitvergroting door de media is of een daadwerkelijk probleem zal de toekomst uit moeten wijzen.Kwantiteit bij een werkgeversvergelijker is juist wel van groot belang, want wat heb aan een handvol reviews over en werkgever? Dat wil niet zeggen dat kwaliteit dan maar met het badwater moet worden weggegooid, maar als de drempel voor het geven van een review laag is, zullen er meer reviews worden gegeven. Als ik me niet vergis heeft Glassdoor als beschermingsconstructie een nogal uitgebreid algoritme. Op basis van de vaak fatsoenlijke (poitief of negatief) reviews in de VS lijkt dit te werken hoewel het altijd afwachten is of dit ook in ons land werkt.Meerdere werkgeversvergelijkers klinkt in theorie natuurlijk logisch maar is in werkelijkheid geen goede zaak. Want moet je dan als werkzoeker meerdere vergelijkers af om een beeld te krijgen van een werkgever? Overigens komt het bij Glassdoor al voor dat werkgevers zelf verwijzen naar Glassdoor voor aanvullende informatie over het bedrijf van (voormalige) medewerkers.