Eurostat: werkloosheid Eurozone daalt naar 11,1% in april 2015

Logotype EurostatEurostat heeft gisteren de werkloosheidscijfers over april 2015 gepubliceerd. En volgens Eurostat is de werkloosheid voor de Eurozone in april is gedaald van 11.2% in maart naar 11,1% in april. De werkloosheid blijft daarmee tergend langzaam dalen, ten opzichte van april 2014 is de werkloosheid met slechts 0,6% gedaald. Tegelijkertijd blijven de positieve signalen rondom het herstel van de economie aanhouden en daarmee het angstige vermoeden dat we niet alleen in Nederland te maken hebben met een zogenaamde jobless recovery, oftewel een herstel van de economie zonder een bijbehorend herste van de arbeidsmarkt.

In onderstaande grafiek zijn de werkloosheidscijfers van Duitsland, Nederland, België, Frankrijk en de PIIGS landen (Portugal, Ierland, Italië, Griekenland (bron: Elstat)  en Spanje). En sinds de Euroland gangbang  ook Cyprus. Allen onderdeel van Euroland, maar met zeer verschillende werkloosheidscijfers:

Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2007 – april 2015). Bron: Eurostat, Elstat

Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2007 – april 2015). Bron: Eurostat, Elstat

Dit keer zijn er over de geselecteerde landen uitsluitend dalingen of stagnaties te rapporteren en dat is dus relatief goed nieuws. Frankrijk, België, Nederland en Duitsland zijn de landen zonder daling, en dat is met uitzondering van Duitsland (met een werkloosheid van 4,7%) geen goede ontwikkeling.

Jeugdwerkloosheid
En dan nog even het meest gruwelijke stuk; de jeugdwerkloosheid. Griekenland komt (voor februari 2015) uit op 50, 1%, een stijging van 0,2%.  Spanje daalt naar 49,6% en heeft daarmee de 50% barrière doorbroken, Italië sdaalt naar 40,9%, Portugal stijgt naar 31,2% en in Frankrijk daalt de jeugdwerkloosheid naar 23,7%. Ter vergelijking; volgens de internationale definitie heeft Nederland een jeugdwerkloosheid van 10,9%, na Duitsland (7,2%) en Oostenrijk (10,1%)is dat de laagste jeugdwerkloosheid in Euroland.

Geef een reactie