Hunten? Houd het effe netjes!

HunterIk ben een groot voorstander van actieve recruiters. Professionals die de markt (van schaarse kandidaten) overzien en verkennen, hun prooi slinks weten te markeren om uiteindelijk met een singel shot “the kill” te maken om de “door hun” geselecteerde kandidaat te laten tekenen.

Ons bedrijf staat altijd open voor goede PHP programmeurs en na 20 acquisitietelefoontjes van ICT detacheerder -X- hebben we vorig jaar besproken dat ze hun kandidaten “open” aan mogen bieden. En dat doen ze dan ook, beter gezegd dat “deden” ze dan ook.

Vorige week wordt door dezelfde detacheerder -X- onze projectmanager (vast in dienst) doodleuk gehunt voor een baan bij de concurrent. Dat is dus meteen einde samenwerking, hartelijk bedankt detacheerder -X-, bel ons vooral nooit meer.

Maar er is nog meer! Een van onze designers werd begin dit jaar gewoon direct gebeld door een concurrerend internetbureau. Simpelweg met met de vraag of hij bij hun wilde komen werken, onze concurrent deed niet eens moeite om te verhullen dat hij achter de hunt aanzat door er een (tussenschakel in de vorm van een) intermediair voor in te schakelen, nee hoppake zelf de telefoon pakken en gewoon kijken wat er gebeurt als ik het personeel van de concurrent bel.

Weg met alle saaie cv schuivers, hulde voor de echte hunter. Maar als je zo’n echte hunter bent? Houd het dan een beetje netjes.

Geef een reactie

7 Comments
 • Jos
  says:

  Dit blijft een lastige discussie. Aan de ene kant zijn er weinig recruiters die het goed doen in de ogen van zowel klant als kandidaat, aan de andere kant zijn zij wel nodig omdat er ook weinig bedrijven en kandidaten zijn die zelf goed de match (durven) maken.
   
  Recruiters zijn er niet enkel voor de zoekende kandidaat, sterker: Zij worden (fors) betaald om de niet zoekende kandidaat bij een andere organisatie weg te trekken. Hunten is dus essentieel voor de recruiter en ingegeven door de vraag van hun klanten.
   
  Nu de markt aantrekt, zullen de successen én ergernissen alleen maar vaker gaan voorkomen.

 • Ivory Wegman
  says:

  Igmar, 
   
  Zeker met je eens dat je als recruiter vakkennis moet hebben om de juiste biefstuk voor te houden. Ik bedoel, de één wil een Wagyu biefstukje en de ander vindt een kogelbiefstukje van Slagerij Fred op de hoek prima. Ik denk echter dat de kracht van een recruiter (vanuit bureauhoek) in jouw vakgebied niet zozeer in “het binnenkomen bij een bedrijf” ligt, maar is het luisteren naar jouw wensen en ambities en daar de juiste opdrachtgever voor vinden. 
   
  Laat “The hunting season” of misschien beter “The Hunting years” in je voordeel werken 😉
   

 • Igmar Palsenberg
  says:

   
  De reden waarom er recruiter blacklists zijn is de manier waarop veel recruiters met (potentieele) kandidaten omgaan. Wat observaties die ik in de afgelopen 5 jaar heb gedaan : 
   
  – Vaak geen respect voor “ik wil niet direct met je bellen”.
  – Weinig tot geen kennis van het betreffende vakgebied. De recuiters die het wel hebben zijn echt op een hand te tellen
  – Ze komen niet direct terzake. Ik wil dat sausje erom niet, die mag je houden. Ik wil die biefstuk meteen zien : Welke functie, wat voor bedrijf, wat zit er voor mij in. De rest van de info mag je van mij houden.
   
  Zeker in de huidige markt (ICT) moet je als recruiter echt toegevoegde waarde hebben. Echt, de ontwikkelaars hebben echt geen recruiter nodig om ergens binnen te komen.
   
   

 • Kevin
  says:

  Jij hebt het over prooien, slinks bezig zijn, single shots en killen….
  Ik vind dat toch een beetje oneerbiedig en ook niet heel netjes als ik eerlijk ben.
   
  Ik benader kandidaten uit interesse en kijk of ik een gemeende gemeenschappelijke deler met iemand heb. Ik wil een relatie aangaan en mensen boeien en prikkelen. Het laatste wat ik wil is ze met een single shot killen!

  • Arjan Elbers
   says:

   @Kevin, niet te letterlijk nemen die omschrijving! Je hebt secretaresses die alleen de telefoon opnemen en je hebt secretaresses die complete multinationals runnen.
    
   Zo heb je ook recruiters die alleen met CV’s schuiven, recruiters die een halve psycholoog zijn en recruiters die hun prooi markeren om slinks te hunten en een kill te maken. “Lees een gecalculeerde pro-actieve professional zijn die doet wat hij moet doen” Ik vind hunters actieve professionals. Echt hunten is een waanzinnig vak. Wat jouw werkwijze niet minder goed maakt.

 • Marcel
  says:

  ‘De wereld is mijn speelveld’ hoor ik vaker binnen Recruitment/hunt – land, en daar ben ik het wel mee eens.
   
  Als aan de voorkant medewerkers goed gemanaged worden, gemotiveerd blijven, ambities kunnen waarmaken, etc, dan maakt het niet uit dat ze regelmatig benaderd worden voor andere jobs, want dan staan ze toch niet open voor een andere werkomgeving.
   
  Overigens, inderdaad niet netjes van de detacheerder die aan de voorkant ook mensen aanlevert. Dat zou voor mij ook gelijk ‘einde oefening’ zijn vwb de samenwerking met dat bureau.