Eurostat: werkloosheid Eurozone blijft staan op 11,1% in mei 2015

Logotype EurostatEurostat heeft vandaag de werkloosheidscijfers over mei 2015 gepubliceerd. En volgens Eurostat is de werkloosheid voor de Eurozone in mei gelijk gebleven aan de werkloosheid in april, 11,1%. En dat past volledig in het beeld van een tergend trage daling van de werkloosheid in de Eurozone. Een jaar geleden stond de werkloosheid nog op 11,6% waarmee de daling dus 0,5% in 12 maanden bedraagt. Het nieuws blijft dus positief maar wat mij betreft mag het wel een paar tandjes sneller gaan.

Actueel is de zorg over de impact van een mogelijk Grieks faillissement of zelfs een Grexit. Dit zal ongetwijfeld de economie van Griekenland nog harder in recessie duwen en daarmee de werkloosheid weer laten stijgen. Maar is er een fall-out te verwachten voor andere landen in de Eurozone, zoals de kwetsbare economieën in Frankrijk, Spanje, Italië, Portugal en Ierland? En wat betekent het voor de noordelijke Eurolanden?

In onderstaande grafiek zijn de werkloosheidscijfers van Duitsland, Nederland, België, Frankrijk en de PIIGS landen (Portugal, Ierland, Italië, Griekenland (bron: Elstat)  en Spanje). En sinds de Euroland gangbang  ook Cyprus. Allen onderdeel van Euroland, maar met zeer verschillende werkloosheidscijfers:

Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2007 – mei 2015). Bron: Eurostat, Elstat

Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2007 – mei 2015). Bron: Eurostat, Elstat

Een maand geleden was er nog reden voor enig optimisme, maar nu is voorzichtigheid troef. Er is vooral stagnatie te melden, eigenlijk alleen met uitzondering van Spanje. De meest zorgwekkende stagnatie is natuurlijk Griekenland, want op een niveau van 25,6% werkloosheid wil je geen stilstand zien. Ik ben bang dat Griekenland in de komende maanden een stijging zal laten zien, want de ontwikkelingen gingen in mei al de verkeerde kant op

Jeugdwerkloosheid
En dan nog even het meest gruwelijke stuk; de jeugdwerkloosheid. Griekenland komt (voor maart 2015) uit op 49,7%, een daling van 0,2% samen met het doorbreken van de 50% grens na een neerwaartse correctie van de werkloosheid in februari naar 49,9%.  Spanje daalt maar liefst 0,3% in één maand naar 49,3%, Italië blijft gelijk op 41,5% (overigens met een correctie naar boven van 0,6%…), Portugal stijgt naar 33,3% (van 31,7% in april) en in Frankrijk daalt de jeugdwerkloosheid naar 23,7%. Ter vergelijking; volgens de internationale definitie heeft Nederland een jeugdwerkloosheid van 11,9%, na Duitsland (7,1%) en Oostenrijk (10,1%)is dat de laagste jeugdwerkloosheid in Euroland.

Geef een reactie