Griekse werkloosheid naar boven bijgesteld en dalend

Griekse vlagElstat, de Griekse CBS, heeft deze week de werkloosheidscijfers over april 2015 gepubliceerd. Zoals gebruikelijk loopt Griekenland ver achter bij haar Euroland collega’s als het om de tijdigheid van rapportage gaat, en zelfs dan is Elstat zelden in staat om accurate cijfers te publiceren. Want waar verleden maand de werkloosheid over maart op 25,6% zou zijn uitgekomen, blijkt dat een maand later 25,8% te zijn. Maar gelukkig daalt de werkloosheid in april wederom naar 25,6%.

Ondertussen is de Griekse werkloosheid met afstand de hoogte in heel Euroland. Waar Spanje eens een bondgenoot van de Grieken was als het om de hoogte van de werkloosheid gaat is dat allang niet meer het geval. De Spaanse werkloosheid stevent onverdroten af op de 20% grens, waarmee Griekenland de dubieuze eer heeft om als enige Euroland een werkloosheid van meer dan 25% te hebben. Een gruwel voor de Griekse bevolking die ondertussen in steeds grotere getalen onder de armoedegrens moet leven.

De ontwikkeling van de werkloosheid van Griekenland (en andere Eurolanden) ziet er zo uit:

Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2007 – april/mei 2015). Bron: Eurostat, Elstat

Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2007 – april/mei 2015). Bron: Eurostat, Elstat

De werkloosheid in Griekenland is in de afgelopen jaren geleidelijk gedaald van 28% in september 2013 naar 25,6% in april 2015. Een daling van 2,4% in ruim anderhalf jaar, oftewel een druppel op een gloeiende plaat. Ondertussen is de Griekse economie als gevolg van het eindeloze getouwtrek tussen de Eurozone en de Griekse regering weer verder ingezakt. De werkloosheid zal als een gevolg hiervan in komende maanden naar alle waarschijnlijkheid weer gaan oplopen. En als de Eurozone het gisteren ingediende bezuinigingsvoorstel van de Grieken accepteert zal de  bevolking worden geconfronteerd met verdere prijsverhogingen en  inkomensverlagingen. Met als gevolg een verdere implosie van de economie, en tijdens dat alles worden de schuldenberg van Griekenland voor de zoveelste keer met meerdere miljarden vergroot. Tot de volgende confrontatie…

De Griekse bevolking kreunt onder een niet-houdbare schuldenberg van astronomische proporties die groter dan het BBP van Griekenland. Het land is feitelijk al meer dan vier jaar bankroet, en in de tussentijd is de schuld alleen maar gegroeid. Het is de hoogste tijd dat de schulden gesaneerd worden, wil dit land in de nabije toekomst een kans krijgen om zich te herstellen. Maar dat is politiek niet te verkopen in de andere landen van de Eurozone. Dus gaan we door met het al jarenlange durende extend and pretend circus. Ten koste van de Grieken. Het zou clownesk zijn als het niet zo in- en intriest was.

Geef een reactie