Eurostat: werkloosheid Eurozone onveranderd op 11,1% in juni 2015

Logotype EurostatEurostat heeft eind vorige week de werkloosheidscijfers over juni 2015 gepubliceerd. En volgens Eurostat is de werkloosheid voor de Eurozone in juni gelijk gebleven aan de werkloosheid in mei en april: 11,1%. En daarmee is wederom het beeld bevestigd van een tergend trage daling van de werkloosheid in de Eurozone. Of zou het zo zijn dat de werkloosheid alweer op haar laagste punt is aangekomen? Wie weet…

Nu de zorg over de impact van een mogelijk Grieks faillissement weer enkele maanden vooruit is geschoven, lijkt de illusie van een zich verbeterende economie (of is het de QE van de ECB?) weer te worden gecontinueerd. Helaas is dat een verbeterende economie zonder enig herstel van de werkloosheid. Droefmakend.

In onderstaande grafiek zijn de werkloosheidscijfers van Duitsland, Nederland, België, Frankrijk en de PIIGS landen (Portugal, Ierland, Italië, Griekenland (bron: Elstat)  en Spanje). En sinds de Euroland gangbang  ook Cyprus. Allen onderdeel van Euroland, maar met zeer verschillende werkloosheidscijfers:

Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2007 – juni 2015). Bron: Eurostat, Elstat

Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2007 – juni 2015). Bron: Eurostat, Elstat

In juni is er met uitzondering van een dalende Spaanse werkloosheid geen enkel reden tot optimisme. Stagnatie en stijging (Italië, Cyprus) van de werkloosheid is troef. En voor de komende maanden mogen we gaan rekenen op een groei van de werkloosheid in Griekenland, nu de stand-off binnen de Eurozone ten aanzien van Griekenland vooral de Grieken tot kind van de rekening heeft gemaakt. In komende maanden gaan we naar alle waarschijnlijkheid een stijging van de werkloosheid gaan zien. Het is bijna niet voor te stellen…

Jeugdwerkloosheid
En dan nog even het meest gruwelijke stuk; de jeugdwerkloosheid. Griekenland komt (voor april 2015) uit op 53,2%, een daling van 0,9%. De werkloosheid over maart is door de Grieken naar boven bijgesteld van 49,7 naar 52,3%… Spanje daalt naar 49,2%, Italië stijgt naar 44,2%, Portugal stijgt naar 31,6%, en in Frankrijk blijft de jeugdwerkloosheid onveranderd staan op 23,6%. Ter vergelijking; volgens de internationale definitie heeft Nederland een jeugdwerkloosheid van 11,1%, na Duitsland (7,1%) en Oostenrijk (10,3%)is dat de laagste jeugdwerkloosheid in Euroland.

Geef een reactie

1 Comment