Eurostat: werkloosheid Eurozone daalt naar 10,9% in juli 2015

Logotype EurostatEurostat heeft eind vorige week de werkloosheidscijfers over juli 2015 gepubliceerd. En volgens Eurostat is de werkloosheid voor de Eurozone in juli met 0,2% gedaald ten opzichte van juni naar 10,9%. Waarmee na maanden van stagnatie of lichte daling voor het eerst een daling van meer dan 0,1% per maand valt te noteren. Sterker nog, sinds het begin van de daling (in oktober 2012) is er geen enkele maand geweest waarin de werkloosheid met meer dan 0,1% is gedaald. Tot juli 2015 dus…

Staan we hiermee aan het begin van een zich versnellende verbetering van de arbeidsmarkt in de Eurozone? Laten we nog even wachten met juichen, aangezien de internationale voortekenen een nogal onbestemd weerbeeld laten zien. Daarnaast is na bijna twee jaar daling de werkloosheid een armzalige 1,2% gedaald, van 12,1% in september 2013 naar 10,9% in juli 2015. Niet echt een herstel waar je mee te koop kunt lopen…

In onderstaande grafiek zijn de werkloosheidscijfers van Duitsland, Nederland, België, Frankrijk en de PIIGS landen (Portugal, Ierland, Italië, Griekenland (bron: Elstat)  en Spanje). En sinds de Euroland gangbang  ook Cyprus. Allen onderdeel van Euroland, maar met zeer verschillende werkloosheidscijfers:

Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2007 – juli 2015). Bron: Eurostat, Elstat

Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2007 – juli 2015). Bron: Eurostat, Elstat

Het meest opvallende is natuurlijk de onverwacht grote daling van de werkloosheid in Griekenland, maar daar heb ik het al eerder over gehad. Ga er gemakshalve maar vanuit dat in komende maanden de werkloosheid in Griekenland weer een stijgende lijn zal gaan vertonen. Verder blijft de werkloosheid in Spanje in een vrijwel rechte lijn dalen; het algemene beeld is er überhaupt een van daling. Cyprus en Frankrijk zijn dit keer de vreemde eenden in de bijt, waarbij vooral Frankrijk natuurlijk met grote zorg moet worden bekeken. De werkloosheid in dat land weigert onder de 10% te duiken en lijkt nu weer na maanden van stagnatie weer een stijgende lijn te gaan vertonen. Een waarschuwing van een naderende recessie? De werkloosheid Cyprus is sinds de Eurogangbang scherp gestegen en blijft sindsdien fors boven de 16% hangen. Geen gezonde situatie aldaar.

Jeugdwerkloosheid
En dan nog even het meest gruwelijke stuk; de jeugdwerkloosheid. Griekenland komt (voor juni 2015) uit op 51,8%, een daling van 1,4%.  Spanje daalt naar 48,6%, Italië daalt naar 40,5%, Portugal daalt naar 31,0%, en in Frankrijk stijgt de jeugdwerkloosheid onveranderd naar 24,1%, een stijging van 0,5%. Ter vergelijking; volgens de internationale definitie heeft Nederland een jeugdwerkloosheid van 11,3%, na Duitsland (7,0%) en Oostenrijk (10,8%)is dat de laagste jeugdwerkloosheid in Euroland.

Geef een reactie