Workbookers, wie ben ik?

Workbookers
Op 11 september werd de app gelanceerd voor Workbookers. Wat is Workbookers? Workbookers is een online platform waar vraag en aanbod van professionals worden gematched zodat zoeken en gevonden worden in een handomdraai lukt. Sinds 11 september werkt Workbookers ook via een app op mobiele platformen. Een charmant initiatief, maar waarom zouden we daarop zitten te wachten in een woud van vergelijkbare onlineplatformen? Linkedin komt met Lookup en Workbookers claimt “Vind medewerkers op hun professie”.

Voor ik op de inhoud zal ingaan om vragen te beantwoorden over wat Workbookers onderscheidt van andere platvormen, wil ik ingaan op een andere claim van Workbookers. Het is gratis. De inhoud blijft van de profielhouders. Is dat dan niet zo bij ander platvormen? Nee, daar worden altijd restricties opgeworpen om ervoor te zorgen dat iemand betaalt voor transparantie. Gratis transparantie is een goede zaak en is iets waar ik al jaren op hamer. Ook blijf ik schrijven dat door allen profielplatvormen de eigen informatie van de gebruikers op een bepaald punt wordt afgeschermd en dan schaamteloos door dat platform wordt verkocht, zonder dat de eigenaar er een cent voor krijgt. Maar ja, dat is internet. Waar wil Workbookers dan zijn geld mee verdienen? Met white label toepassingen en aansluiting bij organisatie aanpassingen. Ik ben benieuwd.

Dan nu de inhoud. Hier wil ik eigenlijk snel tot de essentie komen. Ik zal niet al de schermen gaan behandelen noch, iedere gebruikerservaring beschrijven. Het werkt, sommige zaken gaan makkelijk. Bij sommige heb ik mijn vraagtekens. Ik zou zeggen probeer het eens als het je interesseert. Voor mij is nu interessant wat is de motor en wat is de filosofie achter het matchings proces.

Tijdens de lancering van de app van Workbookers werd een kijkje gegeven onder de motorkap. De motor is gebaseerd op O*Net. O*Net is een door de Amerikaanse overheid gesponsorde database van beroepen. Om deze database heen is een verzameling van systemen, tools en informatie opgebouwd. Vanaf 2003 heb ik veel gewerkt met O*NET en ik heb in de manier van werken van O*NET altijd een oplossing gezien om een gemeenschappelijke taal te kunnen ontwikkelen om mensen, vacatures en wegen om mensen bij vacatures te krijgen, te matchen. Dus zoals iemand in vervoering kan raken van een auto door de motor die wordt gebruikt, zo was ik blij verrast te horen dat Workbookers O*Net gebruikt.

Toch heb ik moeite met wat ik heb gehoord en gezien. O*NET wordt door Workbookers zo gebruikt dat je wordt gedwongen te kiezen in welk hokje je gaat zitten met je profiel of vacature. Door de enorme database van O*NET en de zelfs folksonomie-achtige aanpak van Workbookers om deze database te blijven verrijken, is er altijd wel weer een specifiek hokje waarin je profiel of vacature past. En om profielen te kunnen delen moet je kiezen. Wie ben ik?, is de vraag die moet worden beantwoord voor je jezelf kan profileren. Terecht als je weet wie je bent, dan pas kan je jezelf laten vinden. Maar kan je daar dan niet bij worden geholpen, want het is juist die vraag die het moeilijkst is te beantwoorden is als je aan het veranderen bent. Het is al moeilijk genoeg om van opdracht of baan te veranderen.

Je bent net acht jaar president van Amerika geweest. Het hokje is snel gevonden en als er iemand naar een president zou zoeken zou je snel gevonden zijn. Maar daar is niemand naar op zoek. Juist O*NET levert de oplossing door de onnoemlijke grote database van eigenschappen en kenmerken die aan ieder beroep zijn gehangen. Daarom kan men in plaats van matchen van het beroep ook deze eigenschappen gebruiken op te matchen. En zo blijk je als president van de Amerika op veel meer beroepen te passen beroepen die ook om een deel van deze eigenschappen van president passen.

Ook als je aan het zoeken bent helpt juist die database van eigenschappen jezelf beter te leren kennen. Wie ben ik als ik zeg dat ik als opdracht zoek Ajax te willen trainen volgend jaar. Kan ik uit die vraag realistischer mogelijkheden vinden die bereikbaar zijn voor de meeste professionals die eigenschappen hebben zo als ik.

Ik ben benieuwd of Workbookers zijn plaats weet te vinden. Ik hoop dat zij hun eigen hokje weten te vinden in het woud van platvormen. Hulp is denk ik welkom want gebruik en volume zal Workbookers meer vorm geven. Ik hoop dat de mogelijkheden van O*Net door Workbookers meer zullen worden toegepast en wellicht zal ik dan worden wie ik ben (sorry mooi slogan van Randstad). Tot die tijd is het een van de vele platformen die ik vul met mijn gegevens.

Geef een reactie