#SOSUEU: Balazs Paroczay

Balazs ParoczayWe gaan verder met de tweede spreker van de dag, en dat wordt ongetwijfeld een sessie met bijzonder veel energie. Want niemand anders dan Balasz Paroczay betreed het podium. De man is een soort wervelwind die eventueel in slaap gevallen aanwezigen zonder enige twijfel wakker gaat krijgen. Tegenwoordig is Paroczay Head of Recruiting Strategy and Innovations bij Randstad Sourceright, dus dit is een soort thuiswedstrijd.

De titel van Paroczay’s praatje is Dissecting Anatomy of An Ideal Sourcer To Build Sourcing Productivity. Oftewel:

In this session Balazs will attempt to redefine the definition of sourcing with a thorough dissection of what an ideal sourcer should look like. He will paint an anatomic map of a sourcer and will offer strategies on how to mold successful sourcing practitioners for a changing world.

Ik zie een patroon ontstaan. Gaan we het vandaag vooral over de sourcer als persoon hebben of komt er ook nog wat zwarte magie aan bod?

Paroczay begint met een hommage aan Glen Cathey, Jim Stroud en Irina Shamaeva als de founders van sourcing. Groot applaus uit de overvolle zaal als resultaat. Nice…

Paroczay gaat iets vertellen over het DNA van sourcers. Paroczay is verantwoordelijk voor een ferme (en nog altijd groeiende) fabriek van sourcers, dus hij moet er wel iets van weten. De belangrijkste vraag is overigens in hoeverre het aansturen van al die recruiters ten koste gaat van de ‘human approach‘ die Glen Cathey in zijn presentatie benadrukte.

 1. Paroczay geeft wat ervaringen over wat goede en slechte sourcers voor
 2. Extraordinary great sourcers seem to speak less… colorful
 3. Bottom-end performers may struggle more with data-driven analysis
 4. High performers have high energy levels, are stronger in assertiveness, deciveness
 5. Extraorinary great sourcers are faster and can multitask well
 6. Bottom-end performers may need more time and info to make a decision
 7. Most top sourcers have middle-value objective judgement skills (geen idee wat dit betekent overigens)

Het probleem is dat Paroczay niet heeft gedefinieerd wat een extraordinary great sourcer is. Als antwoord op de vraag wat dat is geeft hij aan dat zo iemand beter scoort dan de vastgestelde baseline aan meetbare criteria. Niet bepaald een bevredigend antwoord wat mij betreft, maar misschien kan hij daar op een later moment nog wat meer over vertellen.

Zijn presentatie is mogelijk interessant voor managers van sourcing teams die een zogenaamde scientific management filosofie voorstaan. Ik weet alleen niet of er veel van deze personen in de zaal zitten. Dankzij Paroczay’s enthousiasme is de presentatie prima uit te houden. Bij een ander was ik in slaap gevallen.

Geef een reactie

1 Comment
 • theBalazs
  says:

  Hi there – sorry if my answer was not clear enough on how we measure performance. So as sourcers deliver qualified, interested and available candidates they’ve got pretty easily measurable targets.
   
  This is quantity (# of candidates submitted), quality (# of “accepted by recruiter” candidates) and speed (delivery time to shortlist). According to these three KPIs you can easily measure them (and measure in the valid and fair way). And then, you will see with hit ratios who’ve got to do the best/top job and who does not. 
   
  Does it make it clear?
  Balazs