TalentBin (by Monster) revisited

Logotype TalentBinTalentBin (by Monster) is één van de eerste people aggregators, en eentje die door Monster werd ingelijfd. Het is ondertussen alweer ruim drie jaar geleden dat ik voor het laatst naar deze tool heb gekeken, en in die tijd heeft TalentBin niet stilgestaan.

De directe aanleiding om TalentBin weer eens te bekijken was een tweet van oprichter Peter Kazanjy over een parsing functie die aan TalentBin is toegevoegd. Hiermee kan je een bestaande vacaturetekst knippen en plakken waarna TalentBin er de (volgens TalentBin) relevante zoekwoorden uit destilleert en er vervolgens mee gaat zoeken. Inderdaad, net zoals Textkernel.

Tijd dus voor een hernieuwde review van TalentBin…

Homepage
Dit is de (long) homepage van TalentBin:

Homepage TalentBin

The talent search engine for the entire web is natuurlijk niet helemaal waar, TalentBin richt zich namelijk op beroepsbeoefenaren binnen bepaalde functiegroepen. En dan zijn vanzelfsprekend beroepsbeoefenaren die rijkelijk vertegenwoordig zijn online, zoals ICT professionals. Maar laten we geen zout op slakken leggen en vrolijk doorgaan.

TalentBin is nogal altijd georganiseerd rond mappen (folders). Ik moet eerst een map met een naam maken, zonder een map kan ik niet zoeken. Het lijkt me zinvoller om dat proces om te keren, maar die mogelijkheid bestaat eenvoudigweg niet. Maar als ik een map heb krijg ik onderstaande pop-up te zien:

image

Als ik een vacaturetekst heb kan TalentBin hiervan een zoekopdracht maken. En volgens TalentBin is dit een home-grown parsing functie in plaats van gebruik te maken van een bestaande vacatureparser van een derde partij (waarbij Textkernel tegenwoordig minder voor de hand zou liggen, gezien de overname van Textkernel door CareerBuilder)

Als ik op de knop Let’s do it! heb geklikt krijg ik een invoerscherm te zien waarin ik een geknipte vacaturestekst kan plakken. Wat ik dan ook fluks doe:

image

Een leuke disclaimer overigens: This feature is in beta, so please excuse our robots if they aren’t always so smart. Parsing kan tenslotte misgaan.

De zoekfunctie
En dat blijkt ook wel, want als ik op de Create my search klik, blijkt de locatie uit mijn vacaturetekst (Utrecht, The Netherlands) door de robots omgezet naar een postcode in Soest(erberg). Geen idee waarom maar het is nog wel redelijk in de buurt…:

SNAGHTML302d8a79

Dit is dus het zoekresultaatscherm van TalentBin. De bovenste helft van het scherm wordt ingenomen door de zoektermen voor Wat en Waar, in de onderste helft is net één persoonsprofiel te zien. Aangezien het zoekresultaatscherm over de zoekresultaten gaat, lijkt het me zinvoller om die zoektermen op een minder ruimteverspillende manier weer te geven. Verder is het een overweging om ook de verticale ruimte voor een persoonspofiel fors in te dikken. Tenslotte is de hoeveelheid relevante informatie per profiel redelijk beperkt, daar valt dus ook nog wat real-estate te winnen. Zodat ik zoveel mogelijk profielen direct kan scannen.

Aan de linkerzijde van het zoekresultaatscherm zijn meerdere facets te zien waarmee het zoekresultaat kan worden verfijnd. Voor het manipuleren van het zoekresultaat zou ik ook nog wel sorteringsmogelijkheden willen zien, maar die heb ik niet kunnen ontdekken.

Terug naar de facets. Want daar wil ik TalentBin graag van het nodige advies voorzien om de gebruiksvriendelijkheid (en daarmee de mate van gebruik) te verbeteren.

imageAllereerst is het aan te bevelen om de facets geopend te tonen, zodat gebruikers ook direct de mogelijkheden per facet te laten zien. Omdat het zo kan zijn dat het aantal mogelijke waarden per facet zo groot is dat één facet al (een groot deel van de ) verticale ruimte in beslag neemt, is het goede praktijk om het aantal getoonde waarden te beperken in combinatie met een toon meer / toon minder toggle functie. Hierdoor kan je de gebruiker laten zien dat er meerdere facets zijn en dat er keuzemogelijkheden per facet zijn.

TalentBin heeft ervoor gekozen om het aantal jaren ervaring als een tijdslijn met twee (onduidelijke) schuifjes te tonen. Years of experience loopt van 0 maanden tot 10 jaar, Time in current role loopt van o maanden tot 4 jaar.  Beide tijdslijnen hebben een precisie van zes maanden. Het zou beter zijn geweest als de schuifjes zich ook daadwerkelijk tonen als schuifjes (in plaats van ronde bolletjes) en dat er voor mensen met een minder preciese oog-hand coördinatie ook invoervelden beschikbaar waren geweest.

Met de facetoptie Available contact (en andere facetopties) toont TalentBin de beschikbare mogelijkheden onder elkaar met aan de rechterzijde een schuifbalkje. Een eersteklas UX misser. Zoals hierboven l al vermeld, is het aanzienlijk beter om hiervoor een toon meer / toon minder toggle te gebruiken.

Verder vergeet TalentBin om de geselecteerde facetwaardes altijd te tonen, ook als de facets eventueel weer gesloten zijn. Hierdoor heeft de gebruiker lang niet altijd zicht op de door hem/haar geselecteerde facetwaardes.

Al met al is hier voor TalentBin nog een wereld aan UX verbeteringen te realiseren. Hetgeen onverlet laat dat er in ieder geval de nodige facets aanwezig zijn om het zoekresultaat te verfijnen. Het ontbreekt dus niet aan functionaliteit en dat is natuurlijk het belangrijkste.

 

 

Zoeken
De zoekfunctie van TalentBin is zonder overdrijving uitgebreid te noemen, te beginnen met een simpele quick search functie:

image

Ik kan in het zoekveld meerdere termen invoeren, die ik dan wel via een tab of return van elkaar dien te scheiden. En dan krijg ik dit te zien:

image

De drie icoontjes representeren een required, optional of prohibited zoekterm, alleen weet ik niet zeker of het plusteken nu de optional of required variant is.

Een rijkdom aan mogelijkheden dus, die nog verder vergroot wordt als je kiest voor Advanced search. Want dan kan je helemaal los gaan:

image

Als je hier niet mee uit de voeten kan, dan weet ik het ook niet meer….

Verder is er ook nog de volgende functionaliteit:

image

Voor wie met Texkernel Search! werkt, zal dit bekend overkomen, en met een ingewikkeld woord wordt dit ook wel semantisch zoeken genoemd. In het geval van de term Java heeft TalentBin nog 21 synoniemen beschikbaar, die ik vervolgens allemaal kan bekijken:

SNAGHTML1303aef

Standaard worden alle synoniemen meegenomen in de zoekopdracht, maar ik kan er zelf ook synoniemen aan toevoegen of uit de bestaande ijst synoniemen verwijderen. Waarom ik overigens eerst op Edit Synonyms moet klikken om vervolgens die aanpassingen te kunnen doen is me een raadsel. TalentBin kan beter meteen de wijzigbare variant van het drop-down veld tonen, een stuk simpeler.

Het detailscherm
Het detailscherm van een persoon ziet er als volgt uit:

image

Ik kan hier een ongekende hoeveelheid detailinformatie vinden vanuit de diverse locaties die TalentBin heeft gevonden en aan mij heeft gekoppeld. Een fors (maar lang niet alle) locaties zijn door TalentBin gevonden, waarbij niet alleen social media profielen zijn gevonden, maar ook nog andere locaties. In mijn geval heeft TalentBin onder meer RecruitmentMatters, RecruitmentLab en 360social. Hieruit blijkt tegelijkertijd dat TalentBin ook verouderde informatie in mijn profiel heeft opgenomen omdat ik de URL van RecruitmentLab heb laten verlopen en ondertussen alweer geruime tijd geen relatie meer heb met 360social.

In de rechterkolom bovenaan staat Not staged, met nogal klein en ver ervan verwijderd de hyperlink Update. Als ik op die link klik, krijg ik dit te zien:

image

Verder kan ik een campagne koppelen, notities toevoegen en taken koppelen.

Als ik dat laatste doe krijg ik deze pop-up te zien:

image

Waarmee ik ongetwijfeld ook een reminder krijg (via email?) als ik de datum passeer.

Verder zie ik in de rechterkolom ook mijn historie met de betreffende kandidaat, wat zeker handig is:

image

En dan is er ook nog dit:

image

Een ferme reeks ATS/CMS toepassingen waar ik dit profiel naar kan exporteren. Plus de mogelijkheid een CVS bestand aan te maken of een PDF. Die laatste heb ik natuurlijk meteen even geprobeerd:

image

Altijd handig om bij de hand te hebben.

Contactmogelijkheden
Er zit een uitgebreide contactfunctionaliteit in TalentBin, ik kan zowel via email als via een meerdere social media contact maken met een kandidaat:

image

Aan de rechterzijde worden de contactmogelijkheden getoond, plus de mogelijkheid om zelf nog een andere contactvorm toe te voegen. Vervolgens kan ik ervoor kiezen om contact te maken via een voorgeconfigureerd template of zonder een template te gebruiken.

Als ik voor een template kies, krijg ik dit te zien:

image

Bijzonder handig en productief maar (in ieder geval naar Nederlandse begrippen) wat al te opdringerig en onpersoonlijk. Als je besluit om geld te besteden aan een people aggregator, wees dan tegelijkertijd ook wijs genoeg om high-in-demand professionals niet via een boilerplate boodschap te benaderen. Serieus. Niet doen.

Slotopmerkingen

Het is TalentBin af te zien dat het ondertussen een battle-tested product is geworden, een professionele interface met rijke functionaliteit maakt het tot een uitstekend ondersteuningsmiddel voor het sourcingsproces. Tegelijkertijd verbaas ik me over het feit dat, voor zover ik weet TalentBin noch één van de andere people aggregators gebruik maken van een 3-pane schermopbouw, waardoor je de zoekresultaatpagina en detailpagina combineert tot één scherm. Als sourcer lijkt me niets fijner dan dat, vooral als ik dan ook nog eens zou kunnen meanderen op basis van kenmerken die ik bij een bepaalde kandidaat vind en relevant acht. Een people aggregator is een hulpmiddel voor professionals en die kunnen een meer informatie-intensieve interface best aan.

Misschien moeten we wachten tot er de derde generatie people aggregators opstaat? Waarbij ik Zoominfo voor het gemak maar als een eerste generatie people aggregator beschouw, die stamt van vóór het sociale netwerk tijdperk. En TalentBin met al haar collega’s als tweede generatie, zoals Crystal, Dice Open Web, Connectifier, Gild Source, Entelo, 3Sourcing, Connect6, Swoop,HiringSolved en Careerbuilder’s Recruitment Edge. Overigens heb ik Recruitment Edge nog nooit mogen testen, maar misschien komt daar binnenkort verandering in. En er heeft zich nog een nieuwe peple agregator aangediend, dit keer uit Duitsland: Wundertalent. Ook daarover binnenkort meer.

Conclusie
TalentBin heeft in vergelijking met drie jaar geleden  een veel betere interface met een krankzinnig uitgebreide zoekfunctie. Tegelijkertijd neemt de zoekfunctie nog altijd een enorme hoeveelheid ruimte op het scherm in; bij een uitgebreide zoekfunctie kan het makkelijk meerdere schermen vullen. Daar kan aanzienlijk in worden gesnoeid. Daarnaast zijn er een aantal andere UX-tekortkomingen die eveneens makkelijk te verhelpen zijn.

Dat laat onverlet dat TalentBin nog altijd en rijke en makkelijk te gebruiken people aggregator die nu ook een groot deel van het sourcing/recruitingproces ondersteunt; van het parsen van zoektermen uit een vacature tot en met de mailinteractie en het verder volgen van kandidaten. Daarnaast is er een koppeling met meerdere ATS’en en de mogelijkheid om kandidaten via een CSV-bestand in andere ATS’en te importeren. Vanuit klantperspectief is dit bijzonder aantrekkelijk omdat recruiters/sourcers hiermee sneller productief kunnen zijn. De downside is dat de communicatie met kandidaten ook gestandaardiseerd gaat worden en ik vraag mij af wat dit gaat betekenen voor het responsepercentage.

O ja, ook nog even de prijsstelling (inclusief de voordelen) van TalentBin:

image

Geef een reactie

2 Comments