Eurostat: werkloosheid Eurozone blijft gelijk/stijgt naar 11,0% in augustus

Logotype EurostatEurostat heeft deze week de werkloosheidscijfers over augustus 2015 gepubliceerd. En volgens Eurostat is de werkloosheid voor de Eurozone in augustus gelijk gebleven met vorige maand, maar dit is na een correctie met 0,1% naar boven. Waar ik verleden maand nog dacht aan een versnelling van de verbetering van de Europese arbeidsmarkt is dat fijne gevoel nu helaas weer verdwenen.

In een jaar tijd is de werkloosheid van de Eurozone met slechts 0,5% afgenomen, bepaald geen indrukwekkend resultaat. En dan zijn er ook nog een paar landen waar de werkloosheid weer aan het stijgen is. Dat is een wat verontrustend beeld waarvan ik slechts kan hopen dat het een zeer tijdelijk fenomeen is.

In onderstaande grafiek zijn de werkloosheidscijfers van Duitsland, Nederland, België, Frankrijk en de PIIGS landen (Portugal, Ierland, Italië, Griekenland (bron: Elstat)  en Spanje). En sinds de Euroland gangbang  ook Cyprus. Allen onderdeel van Euroland, maar met zeer verschillende werkloosheidscijfers:

image

Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2000 – augustus 2015). Bron: Eurostat, Elstat

De stijging van de werkloosheid in Griekenland (in juni) is al eerder gememoreerd, maar ook in Cyprus, Portugal en Frankrijk is de werkloosheid gestegen. In België, Ierland en Nederland is de werkloosheid gelijk gebleven , terwijl in Duitsland, Spanje en Italië de werkloosheid is gedaald Een fraaie verdeling van de resultaten..

Jeugdwerkloosheid
En dan nog even het meest gruwelijke stuk; de jeugdwerkloosheid. Griekenland komt (voor juni) uit op 48,3, een daling van 3,1%.  Spanje stijgt naar 48,8%, Italië naar 40,7%, Portugal naar 31,8%, en Frankrijk naar 24,5%. België staat ondertussen op een jeugdwerkloosheid van 22,6%. Ter vergelijking; volgens de internationale definitie heeft Nederland een jeugdwerkloosheid van 11,2%, na Duitsland (7,0%) en Oostenrijk (10,8%)is dat de laagste jeugdwerkloosheid in Euroland.

Geef een reactie