Een keer geen wekelijkse cartoon

Ter afwisseling dit keer geen wekelijkse cartoon maar een paar ontnuchterende plaatjes, met dank aan Eurostat. Gisteren was het namelijk International Day for the Eradication of Poverty en naar aanleiding daarvan heeft Eurostat een paar cijfers uitgebracht in infographic stijl. Maar ondanks het misschien wat cartooneske uiterlijk zijn de cijfers overigens niet minder schokkend. Waaruit blijkt dat het uitroeien van armoede nog een lange weg te gaan heeft. Wat te denken van Griekenland:

image

Binnen de Eurozone is Griekenland daarmee het lelijke eendje en binnen de EU slechts overtroffen door Roemenië  (40,2%) en Bulgarije (40,1%).

Vijf jaar lastenverzwaringen en inkomensachteruitgang hebben van Griekenland een land gemaakt waar met name de lager opgeleide bevolking het kind van de rekening is. Hier gaat het percentage richting de 50%. Daar zullen vast geen politici tussen zitten…

Maar Griekenland heeft zwaar te lijden gehad van een meerjarige diepe recessie, in Nederland zullen we hier wel zeer gunstig bij afsteken. Toch?

image

Inderdaad, we steken gunstig af bij Griekenland. Maar eerlijk gezegd vind ik deze cijfers nog altijd schokkend. Bijna 20% van het laag-opgeleide deel van onze bevolking zit op of onder de armoedegrens? En hetzelfde geld voor kinderen jonger dan 18 jaar? Dat zijn bepaald geen cijfers waar je trots mee voor de dag kan komen, hoeveel beter ze dan ook zijn dan in Griekenland.

Om met name het cijfers voor laag opgeleiden nog in enig perspectief te zetten, hier nog een paar resultaten naar opleidingsniveau:

image

Kan je raden om welke landen het gaat? Waarschijnlijk niet, maar van links naar rechts zijn het achtereenvolgens Duitsland (vergelijk dat eens met Nederland…), Roemenië en Bulgarije. Schokkende cijfers waarbij ik eigenlijk die van Duitsland het meest schokkend vind.

Ter afluiting nog wat feitjes van Eurostat:

image

En dan natuurlijk ook nog even de achtergrond van de  door Eurostat gebruikte terminologie:

At risk of poverty or social exclusion refers to the situation of people either at risk of poverty, or severely materially deprived or living in a household with a very low work intensity.

De links geven een verdere uitleg van de verschillende criteria voor diegenen die echt het naadje van de kous willen weten.


Geef een reactie

1 Comment
  • Mitchell van Koert
    says:

    Inderdaad verrassend hoge cijfers voor Duitsland. Valt dit deels te verklaren door het nog steeds bestaande verschil tussen Oost en West?