Website van het jaar: genomineerde vacaturesites

Logotype Website van het jaarZoals ieder jaar is er ook in 2015 een Website van het jaar verkiezing. En één van de categorieën is: Carrière. Nu heb ik me in voorgaande jaren regelmatig druk gemaakt over de nogal merkwaardige voorselectie van de genomineerden, maar daar heb ik geen zin meer in. Wat ik wel heb gedaan is voor de genomineerden gekeken naar de zoekfunctie. Althans, voor die sites onder de genomineerden die een zoekfunctie naar vacatures op hun homepage (zouden moeten) hebben.

Van de genomineerden valt hierdoor alleen Carrièretijger af waardoor er nog 11 sites overblijven:

 1. Werksite
 2. Baan in de ICT
 3. Baan in de Techniek
 4. Nationale vacaturebank
 5. Intermediair
 6. StepStone
 7. Monsterboard
 8. Indeed
 9. WerkXYZ
 10. Unique
 11. Werk.nl

Laat ik maar beginnen…

1. Werksite
Dit is de homepage van Werksite:

image

Een vreemde eend in de bijt, want Werksite heeft een quick search functie op de homepage die uit één zoekveld bestaat. En dat niet alleen, je moet ook nog kiezen waar je in gaat zoeken. En daarbij is Loopbaanbegeleiding blijkbaar de default waarde. Opvallend, met name omdat Werksite maar liefst 174.200 vacatures claimt te ‘hebben’. In het zoekresultaat blijkt overigens waar dat grote aantal vandaan komt: Sommige resultaten zijn beschikbaar gesteld door Indeed. Ik denk het accurater zou zijn geweest indien Werksite had gemeld dat er slechts enkele resultaten niet van Indeed afkomstig zijn…

Werksite heeft  overigens wel een quick search functie uit twee zoekvelden (Wat en Waar), maar die zit één niveau dieper. Voor elk van de drie deelonderwerpen. Dat maakt het nog aparter. Maar daarmee past Werksite wel een beetje bij Werk.nl (zie later). Hoewel Werk.nl een mindere uitvoering heeft. Daar kan je op de homepage namelijk niet zoeken. Beide sites leiden aan keuze-angst. En door geen keuze te maken, is het moeilijker gemaakt voor de bezoeker van de site. En dat lijkt me toch niet de bedoeling.

Baan in de ICT
De homepage van Baan in de ICT:

image

Kijk eens aan, een advertentie boven de homepage, dat is fijn! daardoor worden spotlight vacatures en vacatures op functie in ieder geval below the fold  gedrukt. Goede keuze…

De quick search functie bestaat uit drie velden (Trefwoord, Provincie (?) en Functie (?)).  En dat terwijl de standaard snelzoekfunctie op vacaturesites toch echt Wat en Waar is. Waarbij het Wat veld meestal wordt gebruikt voor het ingeven van een beroep, dus waarom zou ik dan nog een Functie invoerveld nodig hebben? Verwarrend dus. Ook al omdat het veld Provincie natuurlijk een heel onhandige variant is van het Waar veld.

Baan in de Techniek
Deze website is identiek aan Baan in de ICT. Daar ben ik dus lekker snel mee klaar!

Nationale Vacaturebank
Een van de meeste bekende vacaturesites van Nederland heeft dit als homepage:

image

Jawel, Nationale Vacaturebank laat de standaard snelzoekfunctie zien met Wat en Waar velden. Overigens zie ik tot mijn schrik dat Nationale Vacaturebank nog altijd een aparte pagina heeft voor uitgebreid zoeken. Dat is toch wel heel erg 2010…

Intermediair
Deze site heeft natuurlijk hetzelfde skelet als Nationale Vacaturebank, maar de presentatie van de zoekfunctie verschilt wel wat:

image

Ook een Wat en een Waar veld plus als bonus nog een afstand die standaard op 30 km staat.  En opvallend genoeg bij Intermediair geen link naar een pagina voor uitgebreid zoeken. een goede zaak!

StepStone
Bij StepStone draait het op de homepage nadrukkelijk om zoeken:

image

Een centrale snelzoekfunctie met Wat en Waar velden, de mogelijkheid om direct naar vacatures binnen een een bepaalde sector te springen en aan de linkerzijde meerdere opties om op andere criteria te zoeken (hoewel deze functies niet (zo) relevant zijn).

Hoe dan ook, StepStone is de eerste site waar de focus echt op het zoeken naar vacatures ligt. Voor een vacaturesite toch eigenlijk een logische focus, maar bij voorgaande sites lijkt zoeken soms maar één van de vele functies te zijn

Monsterboard
Ook de homepage van Monsterboard is vooral gericht op zoeken:

image

Wederom een duidelijke snelzoekfunctie en de mogelijkheid om gedetailleerd naar vacatures per locatie en categorie te zoeken, zowel boven als onder de snelzoekfunctie. En eerlijk gezegd is deze pagina wel heerlijk overzichtelijk en daarmee beter dan de homepage van StepStone. Een minpuntje is wel dat de uitklapmenu’s aan de bovenzijde van het scherm in uitgeklapte staat de snelzoekfunctie bedekken.

Indeed
Als je een Google voor banen bent dan hoor je er ook wel zo uit te zien:

image

Alles op deze homepage draait om de snelzoekfunctie, er zijn maar zeer weinig afleidingen. Hoewel Google het toch nog wel een stukje strakker weet te brengen. Opvallend genoeg heeft Indeed ook nog de ouderwetse Geavanceerd zoeken functie die de bezoeker naar een aparte zoekpagina brengt. Net als bij Nationale Vacaturebank stijgt er en onmiskenbare spruitjeslucht op uit deze functie.

WerkXYZ
Met een nogal drukke homepage:

image

Met zo’n achtergrond is het even zoeken naar de snelzoekfunctie, die bij WerkXYZ ook een bijzondere variant is. Want een snelzoekfunctie met vijf velden is natuurlijk geen snelzoekfunctie meer. Dit zit een beetje in tussen snel zoeken en uitgebreid zoeken. Onnodig verwarrend, inclusief keuzestress.

Unique
Dan de eerste en enige site van een uitzender in deze serie genomineerden:

image

Een ferme snelzoekfunctie die echter wel een paar merkwaardige kantjes heeft. Zo is Unique creatief geweest met de tekst op de zoekknop. Als ik niets heb ingevuld is de knoptekst Bekijk alles.. Unique vergeet hierbij het principe: Don’t make me think! en dwingt de bezoeker tot nadenken. Gewaagd en in mijn optiek onverstandig. Net als de tekst Zoek een passende baan in het Wat veld. Waarom niet op dezelfde wijze als bij het Wat veld iets geschreven. Zoek een passende baan is een zin met een gebiedende wijs die mij vraagt iets te doen. Waarom staat hier niet gewoon Beroep? Vreemd

Overigens, als ik in het Wat veld iets begin in te vullen verspringt de knoptekst van Bekijk alles naar Zoeken. Origineel. Maar dat wil nog niet zeggen dat het slim is. En als ik toch op details let, waarom is het dan niet Alles bekijken ? Wees dan tenminste consistent…

Werk.nl
Jawel, het lelijke eendje van de Nederlandse vacaturesites heb ik tot het laatst bewaard:

image

Inderdaad, de tweede site zonder snelzoekfunctie op de homepage. Waarom? Omdat UWV niet kan kiezen wat de meest gebruikte functies zal zijn. en daarom zetten we maar liefst vier mogelijkheden op gelijke hoogte (ook nog eens letterlijk). Uitkering aanvragen, Vacatures zoeken, Inloggen Werkmap en Ga naar werkgevers. Waarbij die laatste optie ongetwijfeld veel en veel minder zal worden gebruikt dan de andere drie. En inloggen Werkmap ok al bovenaan staat vermeld.

Maar misschien is het wel goed dat de zoekfunctie niet op de homepage staat. Dan hoef ik deze tenminste niet te bekijken….

Conclusie
Als het om een snelzoekfunctie op de homepage gaat zijn wat mij betreft de top drie  sites: Indeed, Monsterboard en StepStone. En in die volgorde. De slechtste twee sites zijn Werksite en Werk.nl. Wederom in die volgorde.  De rest slingert daar een beetje tussenin. Overigens heb ik het dan niet over de kwaliteit van de feitelijke zoekfunctie, die heb ik in dit verband helemaal niet getest. Want daar kunnen nog aanzienlijke verschillen in zitten, waardoor die top 3 er zomaar heel anders uit zou kunnen gaan zien.

Geef een reactie

5 Comments