Eurostat: werkloosheid Eurozone daalt naar 10,8% in september


Logotype EurostatEurostat heeft vorige week de werkloosheidscijfers over september 2015 gepubliceerd. En volgens Eurostat is de werkloosheid voor de Eurozone in september gedaald van 10,9% in augustus (een correctie met 0,1% naar beneden ten opzichte van vorige maand) naar 10,8% in september. Maar daarmee gaan we toch optisch een fraaie 0,2% naar beneden in één maand.

Een jaar geleden (september 2014) stond de teller nog op 11,5%. In een jaar tijd is de werkloosheid van de Eurozone met slechts 0,6% afgenomen, nog altijd geen indrukwekkend resultaat. Maar deze keer is de daling wel vrijwel kamerbreed, met slechts twee uitzonderingen, Griekenland en Nederland.

In onderstaande grafiek zijn de werkloosheidscijfers van Duitsland, Nederland, België, Frankrijk en de PIIGS landen (Portugal, Ierland, Italië, Griekenland (bron: Elstat)  en Spanje). En sinds de Euroland gangbang  ook Cyprus. Allen onderdeel van Euroland, maar met zeer verschillende werkloosheidscijfers:

Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2000 – september 2015). Bron: Eurostat, Elstat

Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2000 – september 2015). Bron: Eurostat, Elstat

Nog altijd hoge tot zeer hoge werkloosheidscijfers ij de meeste landen, eigenlijk staat alleen Duitsland er bijzonder goed voor indien er op korte termijn een recessie zou uitbreken. Je kan je bijna niet voorstellen wat er met de werkloosheid in landen als Spanje, Griekenland en Cyprus gaat gebeuren bij een recessie op dit moment.

Jeugdwerkloosheid
En dan nog even het meest gruwelijke stuk; de jeugdwerkloosheid. Griekenland komt (voor juli) uit op 48,6, een stijging van 0,3%.  Spanje daalt naar 46,7%, Italië naar 40,5%, Portugal naar 31,2%, en Frankrijk naar 24,4%. België staat ondertussen op een jeugdwerkloosheid van 23,3%. Ter vergelijking; volgens de internationale definitie heeft Nederland een jeugdwerkloosheid van 11,5%, na Duitsland (7,0%) en Oostenrijk (11,0%)is dat de laagste jeugdwerkloosheid in Euroland.

Geef een reactie

2 Comments