Nationale Vacaturebank heeft een nieuwe zoekfunctie

Ik struikelde enkele dagen geleden bij toeval over een nieuwe zoekfunctie die door Nationale Vacaturebank als een alternatief wordt geboden:

image

Ik weet niet hoe lang deze optie al wordt aangeboden en of (en zo ja, wanneer) Nationale Vacaturebank deze nieuwe functie als standaard gaat introduceren. Maar zoiets nieuws is natuurlijk altijd een bezoekje waard.

Allereerst nog even hoe de huidige zoekpagina er uitziet:

image

Afgezien van de akelige ‘topbanen’ die de echte resultaten naar beneden drukken is dit een overzichtelijke zoekresultaat pagina, inclusief filters en een redelijk overzichtelijke lijst met vacatures.

Dan nu de nieuwe zoekresultaatpagina:

image

Het meest in het oog springende is dat in plaats van ruim 22.000 vacatures er in de nieuwe zoekresultaatpagina slechts ruim 20.000 vacatures in Nationale Vacaturebank aanwezig zijn. Hier verdwijnt om magische wijze bijna 20% van het totale vacaturebestand. Of zou de huidige site misschien het aantal vacatures hebben ‘opgeblazen’?  Daarnaast zijn die akelige “topbanen” nog altijd aanwezig, niet top voor de werkzoeker, wel top voor de portefeuille van Nationale Vacaturebank…

Maar veel belangrijker zijn de wijzigingen die door Nationale Vacaturebank zijn doorgevoerd in de filters aan de linkerzijde van het scherm. Want waar in de huidige zoekpagina de plaatsingsdatum als een dropdown veld wordt getoond, zijn deze opties in de nieuwe zoekpagina allemaal zichtbaar. Tegelijkertijd zijn alle overige filters gesloten, terwijl deze in de huidige zoekpagina juist open worden aangeboden.

Maar de grootste schrik komt als ik een filter in de nieuwe interface open klik:

image

Ik krijg een  alfabetisch gerangschikte lijst die verticaal veel te veel is uitgerekt, en waar achter de filteropties geen aantal (vacatures) wordt gegeven. Nog erger is dat als ik dit filter weer dichtklap er geen enkele indicatie is dat ik uit de lijst van opties één (of meer) heb gekozen. En dat terwijl in de huidige zoekfunctie voor de functiegroep het aantal vacatures wel wordt getoond, verder is de functiegroep gesorteerd op het aantal vacatures per functiegroep in plaats van alfabetisch. En als ik in de huidige zoekpagina een optie selecteer dan blijft deze visueel duidelijk zichtbaar:

image

Buitengewoon overzichtelijk een aanzienlijk compacter dan in de nieuwe pagina.  En omdat mijn keuzes in de nieuwe zoekpagina niet zichtbaar hoeven te zijn, heeft Nationale Vacaturebank ervoor gekozen om de gekozen waarden boven het zoekresultaat te tonen:

image

Overigens valt op dat in dit geval het aantal vacatures in beide situaties wel gelijk is…

Voor een bezoeker is het relevant om te weten wat de impact is van het kiezen van een filteroptie. De huidige situatie van Nationale Vacaturebank voorziet hierin, de nieuwe versie doet dat niet. Voor een bezoeker is het ook van belang dat alle gekozen opties zichtbaar zijn, ook daarin voldoet de huidige zoekpagina beter dan de nieuwe zoekpagina. Maar misschien wel het belangrijkste is dat Nationale Vacaturebank ervoor kiest op alle opties, met uitzondering van de plaatsingsdatum, gesloten aan te bieden. Het risico bestaat dat gebruikers (veel) minder gebruik gaan maken van filters, eenvoudigweg omdat ze deze niet ‘zien’. Waardoor de gebruiker in het geval van een groot aantal vacatures in het zoekresultaat min of meer gedwongen wordt om door al deze vacatures te bladeren. Als Google als referentie in deze als referentie mag worden gebruikt, betekent het dat na 1 of enkele pagina’s, de gebruiker afhaakt. Wat weer heel slecht nieuws is voor de wat oudere vacatures.

Als laatste valt nog op dat er in de nieuwe zoekpagina van Nationale Vacaturebank geen mogelijkheid is om de zoekopdracht op te slaan of en emailalert aan te maken (hoewel ik dat onderscheid nooit begrepen heb). Blijkbaar wil Nationale Vacaturebank gebruikers dwingen om vaak naar de site terug te komen? Of worden deze functies bij Nationale Vacaturebank gewoon heel weinig gebruikt? Ik heb geen idee, maar het is in ieder geval voor gebruikers een achteruitgang in functionaliteit.

Conclusie
Niet iedere vernieuwing hoeft een verbetering te zijn, en de manier waarop Nationale Vacaturebank met name haar interactie rondom filters heeft vernieuwt, valt naar mijn mening onder deze categorie. Ook het verdwijnen van een job agent optie is in dit verband opvallend te noemen. Hoewel de ‘look’ van de zoekresultaatpagina fraaier is, komt de gebruiker er in termen van functionaliteit bekaaid vanaf.

Geef een reactie

2 Comments
  • Rosanne
    says:

    Fijn om via deze blog te kunnen lezen wat het verschil is tussen de oude en nieuwe site.
    Ik vind, als werkzoekende, nationale vacaturebank één van de meest onoverzichtelijkste sites, dus ik gebruikte deze zo goed als niet. Maar na het lezen van jouw stuk ben ik het al helemaal niet meer van plan.