Werksite vijfmaal beter dan Jobfeed

Schermafbeelding 2015-11-15 om 19.55.33Zuurlogger Marc Drees blogde onlangs over 150.000 online vacatures.

Kort daarna ontvingen wij een mail van Werksite. Zij reppen over 180.000 vacatures, veel meer dus dan waar Drees het op basis van Jobfeed toe beperkt. Maar wie heeft gelijk? Tijd voor een face-off tussen Werksite en Jobfeed.

Schermafbeelding 2015-11-15 om 17.23.09

Dit is de homepage van Werksite. Jawel, 186.232 vacatures. Meer, zelfs, dan beloofd!

Jobfeed hanteert een exact aantal. Werksite stelt zich bescheiden op. 1-0 voor Werksite.

Maar hoe zit het met de inhoudelijke kwaliteit? Iedereen wil een vast contract, dus laten we dat als uitgangspunt nemen.

Schermafbeelding 2015-11-15 om 18.01.43

Er staan eensklaps nog maar 112.859 vacatures open in Nederland.

Waarvan 0,03% een vaste aanstelling betreft.

Ter vergelijking, Jobfeed heeft er in absolute aantallen 10.000 keer zoveel.

Dit verschil zou nog veel groter zijn als Jobfeed ook vacatures ouder dan 8 weken zou tonen.

Volstrekt onaannemelijk dat Jobfeed meer dan tienduizend keer zoveel vaste contracten ontsluit.

Daarentegen zeer aannemelijk dat Werksite minstens 35 vaste contracten ontsluit. 2-0 voor Werksite.

Laten we vervolgens eens kijken naar het aantal vacatures in Amsterdam.
Schermafbeelding 2015-11-15 om 17.49.06

Schermafbeelding 2015-11-15 om 17.43.21

Schermafbeelding 2015-11-15 om 17.43.38 Schermafbeelding 2015-11-15 om 17.44.01

Bij nader inzien is het volstrekt ridicuul om als werkzoeker alle vacatures in Amsterdam op te vragen. Laten we vacatures opvragen voor “Secretaresse” in “Amsterdam”.

Schermafbeelding 2015-11-15 om 17.54.09

Jawel, 68 resultaten. Een overzichtelijk aantal. Jobfeed geeft daarentegen 1.993 hits. Ook dat lijkt ongeloofwaardig. Het enorme verschil blijkt deels te komen doordat de ontdubbeling bij Jobfeed tijdelijk gedeselecteerd was. Het echte aantal is zonder opnieuw te zoeken niet te bepalen. Het echte aantal bij Werksite is nochtans 68. 3-0 voor Werksite.

En, wat zien we als we een vacature aanklikken? “Solliciteer direct”. Dat kan bij Jobfeed niet. 4-0 voor Werksite. En dat “Solliciteer direct” cruciaal is zien we wel als we op de knop drukken.

Schermafbeelding 2015-11-15 om 18.13.31

Jawel, de vacature is verlopen. Hadden we maar niet zo lang moeten dralen. Gelukkig staan er op Werksite meer vacatures open. Nu klikken we wel meteen op de knop “Solliciteer direct” en conform verwachting staat deze vacature nog open.

Schermafbeelding 2015-11-15 om 19.22.27

We klikken op “Solliciteren” en worden geheel automatisch doorgestuurd naar de externe website.

Schermafbeelding 2015-11-15 om 18.32.59

Schermafbeelding 2015-11-15 om 18.31.22

Eerst een gelikte homepage. Het oog wil immers ook wat. We klikken op “Vacatures” en jawel, daar staat ie al. Hij is zelfs al “ON HOLD” gezet. Fraaie functionaliteit die Jobfeed niet biedt. 5-0 voor Werksite.Schermafbeelding 2015-11-15 om 19.23.10

We klikken op “direct solliciteren”. En jawel, daar is het Sollicitatieformulier met de “ON HOLD” gezette vacature.

Schermafbeelding 2015-11-15 om 20.34.26

Conclusie

Werksite verslaat Jobfeed met 5-0. Laten we Werksite voortaan als proxy nemen voor de arbeidsmarkt.

Geef een reactie

9 Comments
 • Tom Spitters
  says:

  Beste Dirk,
  Erg mooi om te lezen hoe onze website gewaardeerd wordt. Gisteren zijn we nog derde geworden bij de “Website van het Jaar” verkiezing. Alle vacatures op Werksite worden ontdubbeld, waardoor je een zuiver resultaat krijgt. Zodra je een vacature plaatst matchen we deze direct met de 700.000 profielen. Suggesties voor verbetering zoals door Herbert opgemerkt staan we zeker voor open. De genoemde aantallen bij de filters moeten we inderdaad nog aanpassen. Kom maar door met jullie feedback. De koffie in Groningen staat klaar.
  Vriendelijke groet,
  Tom Spitters – directeur Werksite
  085 – 40 195 40

  • Dirk Goossens
   says:

   Feedback? Stop met overbeloven. De vacaturebank werkt niet goed en de vacatures komen vooral van Indeed. Als je dát vertelt tegen je bezoekers dan hoeven ze zich niet uit pure frustratie de haren uit het hoofd te trekken als er iets mis gaat en ze te lezen krijgen: “Er is een fout gevonden. U heeft iets verkeerd gedaan.”Ronk gewoon over wat je wél goed doet. Je brengt digitale loopbaandiensten bij elkaar en laat werkzoekers die gratis gebruiken. Mochten ze begeleiding wensen dan staat het netwerk van Werksite klaar. Ik vind het prachtig om “Bel onze adviseurs” boven de Werksite feed te zien waar de meeste verticals zich tot het uiterste inspannen om te voorkomen dat iemand belt.

 • Manon
  says:

  Ik moet toegeven, je artikel is een tikkeltje chaotisch máár…jouw reactie hierboven maakt deze chaos meer dan goed.
  Mooi stukje meneer Goossens!

 • Herbert Prins
  says:

  Beste Dirk, Een paar keer gelezen en ook zelf ook even gekeken op Werksite  > Ik kwam helaas niet helemaal uit de getallen die zij gaven wellicht dat je me kan helpen. Als ik de 186.273 vacatures van vandaag bekijk zie ik dat deze netjes in verschillende groepen worden verdeeeld (zoals bijvoorbeeld parttime voltijd). De verdeeling bij provincies zie ik dat Zuid holland bijvoorbeeld 7663 vacatures heeft. Echter als ik op deze groep klik worden het er 31.767  meer dan vier keer zoveel . 20 daarvan zijn parttime klik ik op de 20 parttime worden het er in eens 24.124 vacatures voor een parttime baan in Zuid-Holland. 1 daarvan is is de branche bouwtechniek echter als ik daar dan weer op klik zie ik 24.105 vacatures Bouw-techniek voor een parttime baan in Zuid-Holland. 
   
  De Vacturen vermenigvuldigen zich razendsnel. En dan zie ik ook direct een antwoord. 1 vacture ( 5 maart) staat daadwerkelijk op Werksite en is verlopen als ik er op klik. De andere 24123 vacatures worden gekleurd aangegeven en uit de kleine lettertjes haal ik dat dit een zoekresultaat is van Indeed (niet ontdubbeld trouwens). begrijp ik goed dat de proxy dan dus indeed zou moet zijn?

  • Dirk Goossens
   says:

   Lapwerk, dat is het. Een intelligentere benadering lijkt zinnig. Marc vat verschillende bronnen samen. Dat is een goed begin. Nog beter zou zijn om niet-ambiguë beroepen te benoemen en te volgen in de tijd. Het beroep ‘apotheekmedewerker’ is zeer eenduidig. ‘secretaresse’ ook. Het aantal bij directe werkgevers openstaande vacatures voor voor branches maatgevende, isolabele functies is volgens mij een robuuste proxy.

  • Dirk Goossens
   says:

   Een gebruikelijke reactie. Hoe vaak heb je het verhaal doorgelezen? Heb je de plaatjes goed bekeken? Heb je de discussies gevolgd over de waarde van Jobfeed als proxy? Heb je gevoel bij hoe terecht claims van aantallen vacatures van verschillende aanbieders zijn? Jobfeed heeft 10.000(!) keer zoveel vacatures met een vast contract als Werksite terwijl Werksite adverteert met meer vacatures. Dit verhaal is een subtiele lofzang op de volwassenheid van de Jobfeed vacatureset, ondanks de resterende tekortkomingen. Tegelijkertijd is het een treurig stemmende vaststelling van de offensieve wijze waarop Werksite bezoekers bedot met ridicule claims.En zo zijn er nog wat touwtjes, voor de fijnproever, mits je als lezer een beetje je best doet.

   • Hein van Meeuwen
    says:

    Het zal inhoudelijk allemaal wel kloppen wat je schrijft, daar gaat het niet om. Normaliter wil ik een artikel echter niet meerdere malen hoeven lezen voordat ik het begrijp. Jij schrijft over het algemeen met een behoorlijk negatieve pen, dat je dan zelf eens een negatieve reactie krijgt zal je toch niet bevreemden lijkt me? Gegroet!

    • Dirk Goossens
     says:

     Het bevreemd me überhaupt dat iemand de moeite neemt te reageren. Soit.Normaliter hoef je een artikel niet meermaals te lezen. Alleen de mijne. Hoe vaker hoe beter. De mooiste diamantjes geven zich pas na de twaalfde herlezing prijs. Probeer het maar eens!