Eurostat: werkloosheid Eurozone daalt naar 10,7% in oktober

Logotype EurostatEurostat heeft dinsdag de werkloosheidscijfers over oktober 2015 gepubliceerd. En volgens Eurostat is de werkloosheid voor de Eurozone in oktober gedaald van 10,8% in september naar 10,7% in september. Wederom een maand met een daling, en wederom een maand met een geringe daling.

Een jaar geleden  stond de teller nog op 11,5%. En dat betekent dat in een jaar tijd is de werkloosheid van de Eurozone met slechts 0,7% afgenomen. Als je bedenkt dat de werkloosheid in de Eurozone vóór de financiële crisis net boven de 7% stond is er nog altijd een zeer lange weg af te leggen.

In onderstaande grafiek zijn de werkloosheidscijfers van Duitsland, Nederland, België, Frankrijk en de PIIGS landen (Portugal, Ierland, Italië, Griekenland (bron: Elstat)  en Spanje). En sinds de Euroland gangbang  ook Cyprus. Allen onderdeel van Euroland, maar met zeer verschillende werkloosheidscijfers:

Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2000 – oktober 2015). Bron: Eurostat, Elstat

Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2000 – oktober 2015). Bron: Eurostat, Elstat

In vergelijking met het begin van het millennium is Duitsland het enige land dat kan bogen op een lager werkloosheidsniveau op dit moment. Alle overige landen zitten daar (ver) boven. Met Spanje en Griekenland als negatieve uitschieters. En waar in 2000 nog 2 – 3 landen een werkloosheid boven de 10% hadden, is dat aantal nu 6. Als je het zo bekijkt is er weinig waar we als Eurozone trots op kunnen zijn.

Geef een reactie