Connectifier: weer meer funding, nog altijd fout

imageConnectifier, de foute people aggregator, heeft weer een investeringsronde achter de rug. Dit keer gaat om een bedrag van $6 miljoen, waarmee de totale funding van Connectifier op bijna $12 miljoen uitkomt. En deze investeringsronde is blijkbaar voldoende aanleiding voor Connectifier om eens hoog van de toren te blazen. American style. En dat levert vermakelijk leesvoer op:

We now have 40 people, and are hiring fast. We’ve also added hundreds of customers in the last several months, and we now have a significant lead over all other startups in our space.

Het aantal medewerkers is blijkbaar een maatlat voor succes. Maar afgezien daarvan, waar baseert Connectifier haar voorsprong op alle andere people aggregator startups eigenlijk op? Allereerst lijkt het me dan zinvol om die andere startups te noemen, om vervolgens duidelijk te maken volgens welk criterium Connectifier een voorsprong claimt. Is het omzet, aantal klanten, aantal profielen of misschien wel het aantal medewerkers? Of is het de hoeveelheid hot air die Connectifier weet uit te blazen?

Het fatsoen van Connectifier
En er is meer fraais:

Connectifier is a search engine that crawls literally millions of websites. For the record, we collect professional profiles from all around the web, but never from LinkedIn.

Connectifier durft blijkbaar keihard te liegen. Want Connectifier neemt wel degelijk profielinformatie over van LinkedIn. Al gaat het daar nog weleens behoorlijk mis, maar daarover later meer. Zonder LinkedIn zou Connectifier simpelweg geen werkervaringen bij personen kunnen tonen.

Dit soort uitspraken doet de geloofwaardigheid van Connectifier bepaald geen goed. Overigens, waarom zou Connectifier als people aggregator in hemelsnaam miljoenen sites moeten crawlen? Met enkele duizenden sites wereldwijd dek je naar alle waarschijnlijkheid zo’n 99% van alle sites waar iets van zinvolle profielinformatie van personen te vinden is.

Maar Connectifier kan blijkbaar geen genoeg krijgen van haar eigen leugens:

Connectifier’s core search platform leverages the power of the entire web (excluding LinkedIn and other competitors).

Nee Connectifier, niet zonder LinkedIn. Met LinkedIn.

Afijn, Connectifier gaat vervolgens helemaal los met onderstaande:

Multiple news articles in the last several days have mentioned that Connectifier’s technology is more advanced than LinkedIn’s, and that we’re attempting to create a new model for recruiting. LinkedIn would have you continue to pay a premium for access to a closed pool of candidates and its locked-down InMail channel. From our perspective, Connectifier’s “open web” strategy seems like the inevitable winner. It’s not just LinkedIn and Monster competing against Connectifier, it’s the old companies competing against the power of the entire open public web.

LinkedIn en Monster (is Connectifier TalentBin misschien vergeten?) worden op één hoop gegooid als old companies terwijl Connectifier zich als de toekomst presenteert, overigens door gelijktijdig gebruik te maken van de door Dice bedachte naam voor hun eigen people aggregator: Open Web. Classy

Nu is de gemiddelde sourcer volstrekt amoreel en het feit dat Connectifier op een onfatsoenlijke manier aan haar data komt zal die sourcer dan ook jeuken. Zolang een sourcer maar email adressen en telefoonnummers kan scoren is de rest irrelevant. En zolang die dubieuze mentaliteit het vak van sourcer definieert zal er niets veranderen en kunnen partijen als Connectifier hun gang gaan. Ik ben echter hoopvol dat op enig moment het vak voldoende volwassen zal worden om ook dit soort uitwassen te elimineren.

De kwaliteit van Connectifier
En met deze hoopvolle gedachten stap ik over op de functionaliteit van Connectifier. Want ik heb in de afgelopen weken zowel de social cross-referencing tool van Connectifier kunnen testen als hun people aggregator. En ik kan nu al verklappen dat ik veel plezier heb gehad, al was dat niet vanwege de overdonderende resultaten. Eerder het tegendeel.

Ik begin met de social cross-referencing tool die ook bij Connectifier bestaat uit een Chrome plugin die na installatie zich als een sidebar gedraagt die op bepaalde momenten uit de coulissen komt om meer informatie over een persoon te tonen.

Zoals bijvoorbeeld in het geval van Bas Westland (wie kent hem niet?):

SNAGHTML5ec7e7b1

Als ik op de profielpagina van Westland kom krijg ik van Connectifier niets voorgeschoteld. En de oorzaak daarvan laat zich direct in de URL zien . Als ik vervolgens de leesbare ULR uit de contactinformatie kopieer om vervolgens deze link aan Connectifier te voeren komt er ineens allerlei fraai informatie beschikbaar:

image

Ook geen onbekende van de sourcing community is Balasz Paroczay. Volgens de laatste berichten is hij nog altijd actief vanuit Hongarije, maar Connectifier weet het beter:

image

Maar als dit soort tekortkomingen van Connectifier alles zijn, dan kan je toch wel spreken van een meer dan fatsoenlijk resultaat. Toch?

Helaas heeft Connectifier meer tekortkomingen, waarbij een voor een people aggregator grootste fout: Monster van Frankenstein profielen. Dit zijn profielen die volgens de people aggregator van één persoon afkomstig zijn, maar in werkelijkheid uit meerdere personen bestaan. Wat te denken van dit profiel van Johnny Campbell (en anderen):

SNAGHTML5ec9ce63

Inderdaad, Connectifier heeft Campbell en collega Holly Fawcett samengevoegd tot één profiel. Een pijnlijke en feitelijk onvergetelijke fout. Maar stel nou dat het een incident is? Toegegeven, het is onwaarschijnlijk dat ik in slechts drie bezochte profielen er één aantref met een Monster van Frankenstein profiel als het nauwelijks voorkomt bij Connectifier, maar niets is onmogelijk.

Helaas moet ik constateren dat Connectifier waarschijnlijk ritselt van de Monster van Frankenstein profielen. Wat dit is wat ik zie als ik mijn eigen profiel op LinkedIn bekijk:

SNAGHTML5ecac044

Connectifier heeft in al haar wijsheid mijn profiel samengevoegd met dat van mijn dochter.  En daarmee is Connectifier per direct een stuk minder interessant geworden.

En er is meer, want Connectifier heeft niet alleen informatie uit LinkedIn overgenomen, maar deze data ook niet eens up-to-date gehouden:

image

Ik ben allang niet meer betrokken bij 360social, maar volgens Connectifier is dat nog altijd het geval. Het is overigens komisch om te zien hoeveel werkervaringen iemand kan hebben als je de werkervaringen van meerdere personen samenvoegt.

Connectifier faalt hiermee nadrukkelijk als social cross-referencing tool. Ondanks alle marketing getoeter van de club. Ze kunnen hun tijd beter gaan besteden aan het fatsoeneren van hun gemankeerde plugin.

Maar naast de gratis plugin kreeg ik ook tijdelijk toegang tot de people aggregator van Connectifier. En met de recente ervaring van TalentBin in het achterhoofd was ik hoopvol dat dit onderdeel van Connectifier beter voldeed aan de door het bedrijf gecreëerde hoge verwachtingen.  Maar ook daar kan ik zeggen dat er niets in Connectifier te vinden is dat de people aggregator in positieve zin onderscheidt van de concurrenten. Eerder het tegenovergestelde:

clip_image002

Dit is het. De zoekvelden hebben geen autocomplete functie, er is geen taxonomie ondersteuning bij de invoer van beroepsnamen en na elke wijziging moet ik opnieuw op de Search knop drukken. Alsof je vijf jaar terug in de tijd gaat. Connectifier is een single page search applicatie die minimale ondersteuning geeft in het vervolg van het sourcing proces en uitsluitend een lineaire search biedt zonder mogelijkheden tot meandering. En daarmee is het in mijn ogen eerder één van de minste people aggregators en zeker niet een people  aggregator met a significant lead over all other startups in our space…

En ook bij het gebruik van Connectifier trof ik meteen bij het eerste resultaat een profiel dat wel uit meerdere profielen moet zijn samengesteld. Getuige het aantal werkervaringen:

clip_image004

Het werkelijke aantal werkervaringen is overigens nog groter, maar ik vond dit al indrukwekkend genoeg. Waarbij overduidelijk een developer en een recruiter met elkaar zijn gecombineerd. En misschien zelfs wel meer dan twee personen.

Conclusie
Connectifier is zowel als people aggregator en als social cross-reference tool eigenlijk niets meer dan een grote teleurstelling. Waar de social cross-referencing tool een gratis Chrome plugin is waar je dus ook niet noodzakelijkerwijs veel van mag verwachten, is dat een ander verhaal met de people aggregator toepassing. Daar moet onder normale omstandigheden geld voor worden betaald en dat is de toepassing echt niet waard. Er zijn in dit domein meerdere toepassingen die een (aanzienlijk) betere kwaliteit laten zien. In vergelijking tot haar concurrenten heeft Connectifier alleen een veel grotere bek. En die heeft het bedrijf blijkbaar nodig om het gebrek aan inhoud te compenseren.

Geef een reactie

5 Comments
 • Randy Patist
  says:

  Marc,
   
  Top artikel; het verbaast mij dat er tot op heden nog niemand op dit artikel heeft gereageerd; schokkende uitkomst. Velen recruiters,incl myself gebruiken en in mijn opdrachtgever geval betalen zelfs voor gebruik tool. 
   
  Long story short; welke tool heeft hun claims volgens jou tot heden wel of enigzins waargemaakt ?
   
  Randy Patist 

 • John Girard
  says:

  Marc,
   
  Connectifier has announced in several articles that it achieved a $10,000,000 run rate in sales, and it has announced customer numbers. You know these are the basis for the claim to lead, not employee numbers.
   
  You also know that some data sources such as resumes have just as much information in them as LinkedIn profiles, and you would have no way of knowing what information is coming from resumes on personal sites or other places instead of LinkedIn.
   
  John Girard
  Connectifier

  • Marc Drees
   says:

   John,
   I don’t know what is the basis for Connectifiers claim to lead as neither the metric nor the competition is mentioned. Now you mention the metric, but who is the competition. And in addition, as Connectifier is prone to lying, how can one independently determined the validity of your claim?

   Regarding Connectifier’s copying of LinkedIn data you really can only come up with the statement that I would have no way of knowing what information is coming from other places instead of LinkedIn? Is that really the official perspective of Connectifier? If you are serious about your claim not using LinkedIn prove to me that the piece of information I mentioned was actually gathered somewhere else. I dare you.

   You ‘forget’ to provide any rebuttal to the serious quality issues I have encountered with Connectifier even on a cursory investigation of the tool. Perhaps it would be wise to focus on those issues instead of throwing around wild claims that are either clearly wrong or can’t be verified. 
    

   Marc