DNB of CPB, welk instituut moet ik geloven?

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft enkele dagen geleden een rapport uitgebracht onder de naam Economische Ontwikkelingen en Vooruitzichten. Vrijdag 11 december kwam CPB ook nog eens met haar Kortetermijnraming over de economische ontwikkelingen.

In beide rapporten wordt onder meer een prognose van de arbeidsmarktontwikkeling gegeven. Opvallend genoeg is er een opvallend verschil tussen de DNB en CPB ten aanzien van het aantal werklozen en het werkloosheidspercentage in 2016:

clip_image002

Waar DNB de werkloosheid in 2016 überhaupt niet ziet afnemen is er volgens CPB een beperkte afname van de werkloosheid te verwachten ten opzichte van 2015. Met als gevolg zo’n 15.000 minder werkloze personen.

We hebben nu twee overheidsinstituten die elk met een andere prognose komt. Welke te geloven? Ik heb het donkerbruine vermoeden dat het kabinet van de CPB prognose uit zal gaan…

Geef een reactie

1 Comment
  • Yael
    says:

    Beste meneer Drees, Bedankt voor deze interessant stuk, Alleen uit mijn ervaring kloppen nog heleboel dingen niet in het land, en het verspillen van belasting geld gaat gewoon door, waar werkloosheid wordt soms onder Werk gescholen, in (bureaus van) statiestieken en dergelijks. Gelukkig kunnen wij het beste van deze maken – want armoe bloeit en in woestijn van (on)wetenschap komen wij toch tot vruchten… wens ik U en iedereen een hele voorspoedig werkvolle sfeervolle 2016 toe, hoogachtend, Yael Brons Gorinchem