Breaking news: Vacatures in november 2015

RM_emoticon_lolDe Nederlandsche Bank heeft een last van mijn schouders genomen door de relatie tussen de hoge werkloosheid en het tegelijkertijd hoge volume aan vacatures door te knippen. Er is volgens DNB eenvoudigweg geen sprake van een relatie tussen deze twee grootheden. Da’s mooi! En dat betekent dat ik vanaf nu het in mijn ogen veel te hoge vacaturevolume van Jobfeed ten opzichte van de nog altijd zeer hoge werkloosheid niet meer in twijfel zal trekken.

En dat komt goed uit want november 2015 is wederom een recordmaand geworden. Maar dat mag gewoon, ik zal er mijn wenkbrauwen niet langer bij optrekken. We moeten juichen, juichen, om een bekende voetbaltrainer na te apen.


Vacaturevolume in november
Dit is de ontwikkeling van het vacaturevolume in november sinds 2008:

Aantal nieuwe online vacatures in  november, 2008 – 2015. Bron : Jobfeed

Aantal nieuwe online vacatures in  november, 2008 – 2015. Bron : Jobfeed

Hopla, november is gewoon boven de 130.000 vacatures geëindigd, alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Overigens ligt het wel in de lijn der verwachting dat november 2015 uiteindelijk onder de 130.000 nieuwe online vacatures terecht zal komen, maar dat zal de pret niet drukken. Deze novembermaand gaat voorlopig de boeken in als een recordmaand.

Voor de volledigheid en consistentie van deze maandelijkse reeks ook nog even onderstaande grafiek:

Aantal nieuwe online vacatures per maand, 2014 en 2015. Bron : Jobfeed

Aantal nieuwe online vacatures per maand, 2014 en 2015. Bron : Jobfeed

Wat een prachtig gezicht! Iedere maand van 2015 torent ver boven de overeenkomstige maand van 2014 uit. En dat niet alleen, maar liefst 9 van de 11 maanden van 2015 zijn ook nog eens een all-time high! Waarmee we op dit moment een maar liefst 23% hoger vacaturevolume mogen noteren ten opzichte van 2014. En dan moet de maand december dus nog komen. Dit wordt een hele heuglijke jaarwisseling. Je vraagt je af in hoeverre 2016 hier nog een schepje bovenop kan doen.

Om het vacaturevolume van oktober 2015 in een nog breder perspectief te plaatsen is het goed om ook de langere termijn even in ogenschouw te nemen. In onderstaande grafiek is zowel het maandvolume als het 12-maands gemiddelde van het maandvolume over de afgelopen jaren weergegeven:

Maandtotalen en gemiddeld (12-maands) online vacaturevolume (minus, bijbanen, stages en vrijwilligerswerk), 2008 – heden. Op de maandcijfers van 2008 is een correctiefactor van 11,6% toegepast

Maandtotalen en gemiddeld (12-maands) online vacaturevolume (minus, bijbanen, stages en vrijwilligerswerk), 2008 – heden. Op de maandcijfers van 2008 is een correctiefactor van 11,6% toegepast

Hier is het enige minuscule ‘minpuntje’ te noteren, een nauwelijks waarneembare afvlakking van de trendlijn. Maar laten we geen zout op slakken strooien, tenslotte scheurt diezelfde trendlijn nog met een akelig hoog tempo naar boven. Waar gaat dit eindigen?

Geef een reactie