8vance: een gemankeerde match-engine van Nederlandse bodem

Logo 8vanceIn de noodzakelijke discussie over de impact van robotisering op de arbeidsmarkt hebben RM bloggers Dirk Goossens en Herbert Prins zich recentelijk gemengd met al dan niet begrijpelijke stukken en commentaren (zie hier en hier), waarbij onder meer de automatiseringskans van de bemiddelingsrol van recruiters werd aangesneden. En waar de actualiteit opvallend snel op heeft ingespeeld, via een persbericht van 8vance Matching Technologies. Met daarin de volgende zin:

8vance heeft een slimme virtuele assistent ontwikkeld die het wekenlange zoekwerk naar de juiste kandidaat of baan grotendeels uit handen neemt.

Jawel, we hebben blijkbaar nu al een geautomatiseerde vervanger van de recruiter gevonden! Frey en Osborne waren veel te positief voor deze beroepsgroep. En dit hoogstandje komt ook nog eens van Nederlandse bodem. De hoogste tijd voor en nader onderzoek.

Wat heeft 8vance eigenlijk ontwikkeld? Nou, dit:

8vance heeft een slimme virtuele assistent ontwikkeld die het wekenlange zoekwerk naar de juiste kandidaat of baan grotendeels uit handen neemt. De assistent genaamd AIMA (Automatic Intelligent Matching Agent) is in staat om sneller, beter en efficiënter talenten en banen op te sporen op het internet en deze met elkaar te matchen. AIMA is bovendien in staat om ook geschikte kandidaten te vinden, die misschien niet actief op zoek zijn naar een nieuwe baan. AIMA, die gebruik maakt van kunstmatige intelligentie en big data, kijkt ook naar soft-skills en is in staat om de arbeidsmarkt stap voor stap transparant te maken.

Bij het lezen van deze hoogdravende tekst krijg ik plotseling het beeld van Bright op mijn netvlies, een match-engine met grote (en vergelijkbare) beloftes als 8vance. Beloftes die overigens voor LinkedIn reden waren om Bright voor een slordige $120 miljoen over te nemen. Daarbij steekt de investering van $2 miljoen die 8vance (via Investeringsfondsen LBDF (Provincie Limburg) en Kickstart Venlo (Rabobank) en oprichters van 8vance Matching Technologies) dan weer wat schril af. Maar de vraag die bij mij achterblijft is nu wel of 8vance net als Bright een built-to-flip is, of dat hier sprake is van een toepassing die daadwerkelijk waarde heeft.

Verder speurwerk op de site van 8vance levert ook nog de volgende teksten op:

For many people their perfect career match is not clear nor even remotely visible. Even in case people have good job opportunities in sight, it is really difficult to compare them and make the right decision. Not only jobseekers have trouble overseeing their own labour market. Companies also have difficulties selecting the perfect candidate for their vacancy.

O jeetje, we hebben er weer eentje die denkt perfect matches te kunnen maken uit niet-perfecte (of missende) data. Of zou 8vance misschien van mij (en van werkgevers) een enorme invoerinspanning verwachten om vervolgens met een teleurstellend resultaat op de proppen te komen? Of denken de oprichters van 8vance dat er daadwerkelijk een perfect match bestaat, waarbij alle uitgesproken en niet-uitgesproken criteria van beide zijden naadloos op elkaar aansluiten? Een maakbare wereld binnen het recruitment domein? Als het antwoord ja is dan zijn we inderdaad op weg naar een recruiterloze wereld. In onze dromen…

In dit verband is het goed om onderstaande quote van Peter van Marwyk (CFO 8vance) tot je te nemen:

If both people and companies, while planning careers or recruiting new talent, would be able to see all hard and soft parameters, brought together in full transparency and represented in a comprehensive way, then finally both sides could focus on the best matches. As a result they would be more successful, improve their position, and outpace competition

Jawel, 8vance denkt een ideale wereld te kunnen realiseren. Wat aandoenlijk. Tijd om dat eens te ondergaan.

De homepage
Dit is de (long) homepage van 8vance:

image

Een baan die mij leuk vind? Natuurlijk wil ik dat!

Zonder aarzelen klik ik op Register for free:

image

Kijk aan, ik kan via mijn Linkedin profiel registreren, dat is altijd makkelijk. Vervelend is wel dat ik eerst akkoord moet gaan met de Terms of service en de Privacy policy. Anders is die grote LinkedIn knop een fopknop. Dit is een beetje de omgekeerde wereld, zeker gezien de plaatsing van beide acties. Het lijkt een beetje op het gokken op twee paarden, want 8vance wil duidelijk het liefst dat iedereen zich via LinkedIn registreert, maar plaatst de checkbox bij de registratie via email.

Ik kies er dus voor om met mijn LinkedIn profiel te registreren en krijg na terugkeer op 8vance dit te zien:

image

Ai… Daar was ik al bang voor. Ik ben een klein half uur (volgens 8vance) onder de pannen voordat ik mijn droombaan ga zien. Aangenomen dat 8vance die droombaan heeft. Want dat maakt het niet alleen noodzakelijk om alle vacatures in je bezit te hebben, maar ook dat iedere werkgever bereid is een vergelijkbare inspanning (voor iedere vacature) te verrichten om de droomkandidaat te vinden.

En ik moet @#&*! een verklaring van eerlijkheid afgeven. God mag weten waarom, of verwacht 8vance soms dat ik hen ga aanklagen over oneerlijk ingevoerde data?

Met lichte tegenzin begin ik vervolgens aan een proces dat me doet terugdenken aan de vele, vele match-engines die ik in de afgelopen jaren heb bezocht en die mij allemaal een uiteindelijk niet-bestaande worst voorhielden:

image

Ik moet mijn cv opnieuw invoeren. Jawel… En niet alleen zijn er 5 stappen in het volledige proces, het cv proces zelf bestaat ook nog eens uit vier onderdelen. Ik heb nu al zin om het bijltje erbij neer te gooien, maar laat mijn nieuwsgierigheid toch maar winnen.

Bij de tweede stap van mijn cv beginnen de problemen:

image

Er staat een uitroeptekenicoontje bij mijn enige opleiding die uit LinkedIn is overgenomen. On mouseover vertelt dit icoontje mij dat this item needs attention.

Nadat ik op de link Edit heb geklikt, krijg ik dit wijzigingsscherm te zien:

image

Waarom 8vance allerlei informatie in vrije tekst wil weten is mij een raadsel, of gaat zij soms tekstmatching doen op mijn extracurriculaire activiteiten? Zou het onderwerp “prehistorische opgravingen” dan meehelpen in het vinden van de juiste baan? 8vance zou zich beter kunnen beperken tot de essentiële informatie, en dat is dus allerlei gestructureerde data die zich via een taxonomie aan mij kan voordoen. Scheelt een schrikreactie van de gebruiker: moet ik dit echt allemaal invullen?

Intermezzo
Ten aanzien van het opgeven van een studierichting biedt 8vance mij een interessante interactie aan indien de door 8vance gebruikte taxonomie geen overeenkomst kan vinden. Zoals in mijn geval met de studierichting paleontologie:

image

Het zoeken op de term paleontology levert geen resultaat, maar ik kan ook de optie <add new term> gebruiken.  En in dat geval krijg ik onderstaande pop-up gepresenteerd:

image

Hoewel de user experience de nodige verbetering kan ondergaan, is deze pop-up een uitstekende oplossing voor het bekende dilemma van vrije tekst versus taxonomie-gestuurde datavergaring. Bonuspunten voor 8vance die hiermee een interessante oplossing biedt.

Verder met de gang naar Canossa
Na het ingeven van mijn opleiding kom ik op ongetwijfeld het meest spannende deel van deze invuloefening uit; de vaardigheden:

image

8vance heeft blogging weliswaar als (enige?) vaardigheid in haar taxonomie, maar ik moet blijkbaar nog meer invullen. En als ik op Edit klik, krijg ik wijzigscherm te zien waar ik bij de gedachte aan het invoeren van meerdere vaardigheid al meteen doodmoe van wordPer vaardigheid moet ik niet alleen de door de taxonomie gebruikte term weten te vinden, maar ik moet ook nog eens een het aantal jaar ervaring en de mate waarin ik deze vaardigheid beheers opgeven. Denkt 8vance soms dat ik niets beters te doen heb? En kan dit niet een heel stuk vriendelijker, in plaats van mij steeds met drie drop-down velden te confronteren? Is er dan helemaal niets uit mijn werkhistorie te destilleren?

Overigens is de taxonomie van vaardigheden een nogal bonte verzameling , zoals het nogal random resultaat na mijn invoer van ‘blo’ laat zien:

image

Hier valt voor 8vance heel wat te verbeteren, wil ze tenminste in staat zijn om voor skills-matching de benodigde data te verzamelen. Dit overigens los van de vraag of skills-matching überhaupt mogelijk is. Maar zonder het geven van enige ondersteuning en begeleiding bij het vinden van vaardigheden is het voor een gebruiker een vrijwel onmogelijke taak om de juiste vaardigheden te vinden… Nog even los van de omvang van de inspanning die hiervoor sowieso nodig is.

Ook bij de invoer van talen maar 8vance het mij niet makkelijk:

image

Waarom niet de meest voorkomende talen bovenaan en vervolgens de resterende talen in alfabetische volgorde gepresenteerd? Scheelt heel veel scroll- en typewerk! En zorgt er daarmee voor dat gebruikers niet al meteen na de eerste of tweede taal afhaken…

Afijn, na het invullen van 2 vaardigheden en 3 talen ga ik door naar het laatste onderdeel, Job Experience:

image

Dat 8vance is een grapjas! Denken ze nou echt dat ik al mijn werkervaringen van de afgelopen 30 jaren ga wijzigen? Doe effe normaal.

Overigens zie ik tot mijn schrik dat het bolletje van vaardigheden en talen niet groen maar geel is… Betekent het dat ik hier iets vergeten ben?  Jawel, want ik lees nu wat ik in eerste aanleg over het hoofd heb gezien:

Recruitment is more than ever based on competencies. Please list about 20 of your key skills, competencies and knowledge fields.

Hahaha! Twintig vaardigheden? Denkt 8vance dat ik graag uren van mijn tijd aan invullen (van vaardigheden) ga besteden zonder op enig moment te weten wat de tegenprestatie van 8vance zal zijn? Ik kan alleen maar hopen dat met mijn selectie van vaardigheden er iets zinnigs uit gaat rollen, maar eerst moet ik me daarvoor in het zweet werken? Of is 8vance soms een soort phishing site?

Na enig gevloek ga ik echter braaf aan de slag waarbij ik in toenemende mate vaardigheden moet verzinnen om maar aan dat quotum van 20 vaardigheden te voldoen. Wie dit serieus doet is uren kwijt. Met andere woorden, wie dit serieus doet is knettergek. Blijkbaar denkt 8vance dat de wereld van werkzoekers gevuld is met daicots.

Na afronding ga ik terug naar de mijn werkhistorie en klik ik op de eerste werkervaring

image

Serieus? Hebben de oprichters van 8vance een gaatje in hun hoofd?

Ik besluit om alle werkervaringen te verwijderen met uitzondering van de meest recente. En dat betekent dat ik voor iedere afzonderlijke werkervaring niet alleen op de Remove link moet klikken, maar deze actie ook nog eens moet bevestigen:

image

Waarmee wederom kostbare tijd verloren gaat.

Om vervolgens me te zetten aan het invullen van allerhande verplichte informatie voor mijn meest recente werkervaringen. Wat hiervan te denken:

image

Function level is een volledig nieuwe indeling voor mij, maar je bent nooit te oud om te leren… En ik moet ook company size, geographical span, contract type en direct and indirect staff responsibility invullen. 8vance kan maar beter met een perfecte mach komen na al dit invulwerk, want dit is echt van de zotte!

Maar ik ben nog lang niet klaar, want nu kom ik aan  bij de 2e stap: Desired job. En het blijkt dat deze stap ook nog eens uit 3 onderdelen bestaat. Hoe lang gaat deze martelgang nog door?

image

Wat een drama… Om nog maar te zwijgen van de onzinnige aanwijzingen, zoals deze:

What is the maximum acceptable travel % of working time per month?

Wat wordt hier nou precies mee bedoeld? Het aantal uur dat ik van het totaal aantal werkzame uur bereid ben te reizen?

Of deze:

Is there any limitation if type of travel? Please unselect what is not preferred

En dat voor drie checkboxes die niet geselecteerd zijn…

En wat je ook doet, geef niet aan dat je naar een andere locatie wilt verhuizen, want dan krijg je nog een kaartje voor je neus waar je dan een gewenste andere locatie kan opgeven. En als je het echt graag wilt kan je zelfs meerdere alternatieve locaties opgeven…

Maar goed, dit blijken allemaal zaken te zijn die ik niet hoef in te voeren dus spring ik daar overheen, naar het derde onderdeel in deze stap: Preferred industry, company and job type. Want hier zijn wel een paar zaken die ik moet invullen.

Vervolgens beland ik in stap drie (Career path) en jawel, ook hier zijn weer meerdere onderdelen aanwezig:

image

Zouden de maker van 8vance zichzelf nooit zelf de haren uit het hoofd hebben gerukt bij het testen van deze oneindige reeks opdrachten? Ik kan het me haast niet voorstellen… Of zijn ze er misschien echt van overtuigd dat er mensen zijn die zich eindeloos laten folteren door een website zonder enig zicht op een tegenprestatie?

De enige reden waarom ik nog doorga is dat ik hoop nu al zover gevorderd te zijn dat het einde nabij is. Maar eerlijk gezegd heb ik geen idee. Elk besef van tijd is ondertussen ook verdwenen, ik ben in limbo.

Mijn hoop op het nabij zijn van het einde van deze foltering wordt bij het volgende onderdeel meteen teniet gedaan, want ik krijg een bijna eindeloze questionnaire voor mijn neus:

image

Dat ene blauwe bolletje stelt de eerste vraag voor. Die tienduizend grijze bolletjes daarna zijn de vragen die nog gaan komen. Lieve hemel!

En na deze martelgang krijg ik in het volgende onderdeel een drag & drop oefening voor de kaken:

image

Ik ben zo benieuwd hoe dit alles terug te vinden zal zijn in het ongetwijfeld unieke matchresultaat…

Als laatste onderdeel in deze stap zijn er nog Objectives/Passion/Motivators, en opvallend genoeg zijn dit weer vrije tekstvelden. Wat moet 8vance daar toch mee?

En plotseling ben ik er doorheen. Stap 4. Personality is blijkbaar nog niet actief. Wat jammer…

Maar wat ik vervolgens te zien krijg doet me geen goed, 8vance mist nog iets van mij, alleen wat?

image

Kan mijn mugshot de toets der kritiek soms niet doorstaan? Ik heb werkelijk geen idee. Maar ook het verwijderen van mijn profielfoto maakt niets uit, ik blijf iets missen volgens 8vance. Wat een afgang… na meer dan een uur de blaren op mijn vingers te hebben getyped geeft de match-engine niet thuis. Stelletje grapjassen.

Dit is overigens mijn Talent Profile:

image

En daar ontdek ik (naast het feit dat 8vance misschien denkt dat ik het leuk vind om een 8vance nummer te krijgen) mijn profiel nog niet 100% gereed heb. Zou dit het probleem vormen? Om dat te ontdekken klik ik eerst maar eens op de Advanced assessment link:

image

Krijg nou wat! Hier krijg ik de (missende) vierde stap voorgeschoteld, die ook nog eens blijkt te bestaan uit drie onderdelen… Maar dat ik dat nou moet ontdekken is wel heel slordig van 8vance. Testen kan geen kwaad…

Afijn, ik ga weer eens een half uur van mijn leven verkwisten met dit keer maar liefst drie questionnaires, één per onderdeel. Waarbij de questionnaire Competence assessment wel de meest waanzinnige is:

image

Wederom meer dan duizend vragen, maar ik moet nu per vraag ook nog eens draggen & droppen. Niet te geloven! Na een aantal vragen was ik het helemaal zat en heb gewoon op de automatische piloot deze en de questionnaire van het volgende onderdeel ingevuld. De hoeveelheid informatie die 8vance van een persoon vraagt is gewoonweg belachelijk. En het zegt per direct iets over de slaagkans, nog even los van het feit dat ik een werkgever dit wel eens wil zien doen voor iedere vacature…

En ondanks alle inspanningen is er nog altijd onvoldoende informatie volgens 8vance om met mijn profiel te kunnen matchen:

image

Wat een absolute afgang! Ik weet het nu ook niet meer en werp het moede hoofd in mijn dikke schoot. Ik ben er klaar mee.

Verder is 8vance ook nog eens een applicatie van het Hotel California type. Ik kan me wel registreren, maar ik kan mezelf niet uit 8vance verwijderen. Hoera…

Conclusie
Net zoals zovele (begraven) match-engines voor de komst van 8vance is ook hier een noodzaak tot het invullen van een onmenselijke hoeveelheid data. Het ergste bij 8vance is natuurlijk dat op basis van al die inspanningen niet eens een matchresultaat wordt getoond. En dat is wel bijzonder knullig van de site. De EUR 2 miljoen die in 8vance zijn geïnvesteerd kunnen beter in een fatsoenlijk testteam worden gestoken dan in de internationale groei ambities van het bedrijf.

Verder moet ik maar wachten op het oplossen van de bugs tot ik eindelijk een matchresultaat te zien ga krijgen. Ik ga mijn adem er maar niet voor inhouden. En tot die tijd kan de virtuele assistent van 8vance beter AMAI worden genoemd…

Nabrander
Als laatste wil ik graag 8vance en alle andere match-engine bedenkers/makers met de volgende gedachte achterlaten:

In the eye of a job seeker or employer an ideal match is a search results that satisfies all his/her search criteria

Ga daar onder de kerstboom maar eens rustig over nadenken. En verzin vervolgens voor alle andere situaties een match-engine die werkt zonder beide partijen de hemd van het lijf te hoeven vragen. Kom over 5 – 10 jaar nog maar eens terug. Met iets dat wel werkt.

Fijne kerstdagen!

Geef een reactie

12 Comments