Perfecte match altijd een slecht idee

contrast

Ben je werkzoeker? Dan zie je volgens Marc Drees een ideale match als een baan die aan al je eisen voldoet. Dit betekent dat matchen voor jou altijd nadelig uitpakt. Alle vacatures één voor één doorlezen is altijd sneller. Zoekopdrachten zijn soms nuttig. Matchen voor de perfecte match is in ieder geval nooit een goed idee. Hoe dat zit?

Setting the stage

Stel dat er 121 beroepen zijn, 80 nodale gebieden, 3 opleidingsniveau’s en 10 salarisschalen. En stel dat rijbewijs nog van belang is. En stel nou dat er een baan is die perfect bij jou past. Hoe vind je die het snelst?

Laten we snel uitdrukken in seconden. Zoeken kost één seconde. Een vacature op hoofdlijnen doorlezen kost één seconde. Matchen kost één seconde. Het verwerken van een leeg resultaat kost ook één seconde. Je doet dat best snel.

Zoeken

Weet je wat je eisen zijn? Dan heb je één seconde nodig om te zoeken en één seconde om het resultaat te bekijken. Weet je niet wat je eisen zijn dan heb je 580.800 secondes nodig om te zoeken en evenzoveel secondes om de resultaten te bekijken.

Matchen

Weet je wat je eisen zijn? Dan heb je één seconde nodig om te matchen. Het resultaat bevat altijd alle vacatures. Je hebt zoveel secondes als er vacatures zijn nodig voor het doorlezen van het resultaat. Weet je niet wat je eisen zijn? Dan geldt hetzelfde.

Doorlezen

Het doorlezen van vacatures kost één seconde. Het maakt niet uit of je weet wat je eisen zijn Om zeker te weten dat je de juiste vacature treft moet je rekening houden met een zoektijd die in secondes even groot is als het aantal vacatures.

Je weet wat je wilt

 Schermafbeelding 2015-12-22 om 14.06.15

Je weet niet wat je wilt

Schermafbeelding 2015-12-22 om 14.05.58

Conclusie

Zijn er weinig vacatures. Ga dan niet zoeken. Zijn er veel vacatures, kijk dan of je weet wat je wilt. Weet je het? Ga dan zoeken. Weet je het niet? Lees de vacatures dan stuk voor stuk door. Maar ga – als je als werkzoeker lekker lang in je bed wilt blijven liggen – in ieder geval niet matchen!

Bonusmateriaal

Begrijp je het nog allemaal? Zoom dan eens in op de bovenste grafiek en bekijk de gegevens.

Schermafbeelding 2015-12-22 om 14.05.52

Geef een reactie

10 Comments