USG People komt in handen van Recruit

RM_euroElk jaar was er wel een overnamegerucht rondom het bedrijf maar dit keer is het dan ook echt het geval, het Japanse Recruit (in deze contreien ook bekend van de overname van Indeed) heeft een overnamebod uitgebracht op alle aandelen van USG People:

  • Recruit en USG People bereiken voorwaardelijke overeenstemming inzake een openbaar bod van € 17,50 volledig in contanten per aandeel USG People
  • De biedprijs vertegenwoordigt een premie van 31% ten opzichte van de slotkoers van 21 december 2015, een premie van 31% ten opzichte van de volume-gewogen gemiddelde koers van USG People over 3 maanden en een premie van 41% ten opzichte van de volume-gewogen gemiddelde koers van USG People over de 12 maanden tot 21 december 2015
  • Het bod vertegenwoordigt een vermogenswaarde voor USG People van € 1,42 miljard en een ondernemingswaarde van € 1,61 miljard, waarmee USG People over de afgelopen twaalf maanden gewaardeerd wordt op 16,0x Ondernemingswaarde / EBITA
  • Het bod wordt unaniem aanbevolen en gesteund door de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen van USG People
  • USG People-oprichter en aandeelhouder de heer Alex Mulder heeft onherroepelijk toegezegd het bod te steunen en zijn belang van circa 19,8% in USG People te zullen aanmelden

En daarmee komt ‘s Neerlands grootste kleinere uitzender in Japanse handen.

De ambitie van Recruit is overigens torenhoog. Masumi Minegishi CEO en voorzitter RvB van Recruit) zegt hier het volgende over:

De visie van Recruit voor de middellange termijn is om rond 2020 wereldleider te zijn op het gebied van human resources op basis van aantal vervulde vacatures

Nou, daar is geen woord Japans bij! Al weet ik niet precies hoe dat onderling gemeten moet gaan worden…

USG People blijft overigens binnen Recruit een regionale speler. Minegishi hierover:

Na onze acquisities in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië zetten we nu de volgende stap met onze entree op de markt in continentaal Europa. We zijn bijzonder enthousiast over USG People, en beschouwen het als een sterk bedrijf met geweldige merken en een diepgaand begrip van en expertise op de markten waar het actief is. Samen met USG People willen wij een erkende brancheleider in Europa worden

Moeten Adecco, Manpower en Randstad zich zorgen gaan maken? Wie weet…

In ieder geval is dit één van de ambities van de nieuwe combinatie:

Recruit biedt USG People tevens de kans om haar tweesporenstrategie te versnellen; deze strategie bestaat uit het verbeteren van de commercial en operational excellence van de belangrijkste uitzendactiviteiten en tegelijkertijd het verder ontwikkelen van technologie-gedreven diensten met veel toegevoegde waarde voor de klant

En dan gaat het natuurlijk om de overnames door USG People van Adver-online (HROffice) in april 2013, Netwerven (oktober 2014) en de deelname in Blue Carpet (november 2014). Van geen van deze partijen is sindsdien overigens veel vernomen, maar dat gaat misschien veranderen op basis van bovenstaande ambitie.

En er is nog een fraaie ambitie:

Met haar mondiale bereik en sterke waardepropositie zal de gecombineerde onderneming haar werknemers grotere kansen op ontwikkeling en groei kunnen bieden

Dat wordt lekker veel reizen!

De top van USG People gaat overigens wel ingrijpend veranderen. De zogenaamde one-tier board die Recruit wil implementeren zal gaan bestaan uit drie uitvoerend bestuurders en vier niet-uitvoerend bestuurders. Rob Zandbergen (huidig CEO USG People) en Leen Geirnaerdt (huidig CFO USG People) komen in deze nieuwe board als uitvoerend bestuurder. Daarnaast komt Cees Veerman (voorzitter RvC USG People) als niet-uitvoerend bestuurder in de board. De andere (vier) plaatsen worden ingevuld door Recruit. Waarmee het duidelijk is waar de werkelijke leiding komt te liggen. Naast het feit dat de RvC, op dit moment naast Veerman bestaand uit Willemijn Maas, Rinse de Jong, Alex Mulder en Johnny Thijs, opgeheven wordt.

Er staan verder fraaie toezeggingen in het persbericht die ik hieronder integraal overneem. Maar dit soort bespiegelingen kunnen zomaar anders worden als de economie tegenzit. Het zal me dan ook niets verbazen dat bij economische tegenwind op het Europese continent er afwijkingen ten opzichte van de zonnige toekomst kunnen ontstaan:

STRATEGIE
Recruit zal USG People steunen in het verwezenlijken en versneld uitvoeren van haar huidige strategie die gericht is op het verbeteren van de commercial en operational excellence van haar kernactiviteiten, en tegelijkertijd het ontwikkelen van winstgevende innovatieve diensten die grote toegevoegde waarde hebben op het gebied van menselijk kapitaal. USG People wordt het platform voor de uitzendactiviteiten van de Recruit Group in continentaal Europa, en het bestaande hoofdkantoor van USG People wordt het hoofdkantoor van de uitzendactiviteiten van Recruit Group voor continentaal Europa. USG People zal doorgaan met het verkennen en implementeren van activiteiten om het bedrijf te ontwikkelen in continentaal Europa in lijn met de huidige strategie, waarbij USG People de holding wordt voor de huidige en toekomstige USG People- en Recruit-ondernemingen op het gebied van uitzendactiviteiten in continentaal Europa. De USG People groep zal de managementfilosofie van Recruit overnemen en implementeren.

De kernbedrijven en -diensten van de USG People groep blijven intact en op alle relevante markten zullen de grote merknamen van de USG People groep ongewijzigd blijven ten opzichte van de huidige merk- en marketingstrategie van de USG People groep.

De USG People groep behoudt haar eigen bedrijfsidentiteit en -cultuur. Het hoofdkantoor, centrale bestuur en belangrijkste staffuncties blijven op de bestaande locatie in Almere. USG People blijft een aparte juridische entiteit, en blijft de overkoepelende houdstermaatschappij voor haar huidige en toekomstige dochterondernemingen en activiteiten.

WERKNEMERS
Recruit erkent dat het management en de werknemers van USG People van essentieel belang zijn voor het toekomstige succes van de onderneming en gaat ervan uit dat zij ook voor de toekomst kan rekenen op hun ervaring en expertise. Recruit zal alle bestaande arbeidsvoorwaarden van USG People-werknemers respecteren – inclusief voorwaarden vallend onder bestaande sociale plannen, pensioenregelingen, winstdelingsregelingen, convenanten (inclusief convenanten met de Centrale Ondernemingsraad van USG People) of centrale arbeidsovereenkomsten – evenals de voorwaarden van individuele arbeidsovereenkomsten tussen USG People en haar werknemers, voor de afgesproken duur van deze regelingen en overeenkomsten. Er zal geen wezenlijke reorganisatie of herstructurering met verlies van arbeidsplaatsen bij de USG People Groep plaatsvinden als direct gevolg van het Bod. Noch in het huidige businessplan van de USG People Groep noch in haar toekomststrategie wordt een aanzienlijk verlies van arbeidsplaatsen voorzien.

Voorlopig klinkt het allemaal heel aangenaam. Het enige wat ik in bovenstaande tekst niet met elkaar kan rijmen is het overnemen door USG People van Recruit’s managementfilosofie terwijl tegelijkertijd de bedrijfscultuur van USG People hetzelfde zal blijven. Dat lijkt me toch in tegenspraak met elkaar.

Maar hoe dan ook, voor dit moment hartelijke felicitaties voor (alle aandeelhouders van) USG People! Hoewel het er niet op lijkt dat alle aandeelhouders net zo blij zijn als Alex Mulder:

Ik zou dat ook weleens willen weten, en inderdaad opvallend, de laatste maanden waren er geen berichten meer van shortende partijen. Werkten uiteraard in opdracht van de overnemende partij (met kennis van zaken bij USG) en zijn daarom tijdig gestopt na een periode van opvallend drukken. Ten slotte heeft USG willens en wetens vorige week als laatste remmende factor het achterlijke bericht over de Franse claim in de ether gegooid. Rob, kun jij deze kerst als je in de spiegel kijkt jezelf recht in de ogen aankijken waarbij je denkt aan mensen zoals Tatje, Marathon, SAHR, Uitzender, NR36, Moneypocket, Beurske, Blacky, Gerrit 69 en vele anderen waaronder ikzelf zonder een klote gevoel te krijgen? Je hebt je schaapjes nu op het droge maar je weet net als ik dat USG veel meer waard is dan die belachelijk geboden €17,50.

Toegegeven, niet helemaal begrijpelijk, maar blijkbaar is een 30% premie voor sommigen niet voldoende…

Geef een reactie