8vance: een gemankeerde match-engine van Nederlandse bodem, deel 2

Ruim een week geleden heb ik een review geplaatst van 8vance, een nieuwe match-engine met de nodige gebreken. Het bedrijf, bij monde van hun marketing medewerker probeert die gebreken als volgt te pareren:

image

Domme ik, heb ik een deel getest wat nog niet klaar was… Maar wel online…Toevallige passanten het persbericht niet hebben gespeld, dan wel een onderdeel van  berichtje in klein lettertype below the fold op de homepage hebben gemist, zijn dus de pineut. Zij hebben anderhalf uur van hun leven voor niets verspild. Op zijn zachtst gezegd pakt 8vance het wel zeer bijzonder aan, maar laten we nog niet spreken van gebruikersbedrog.

Maar goed, ik ga me maar eens als bedrijf bij 8vance registreren. Om te zien of ik dan wel een resultaat krijg.

Dit is de homepage voor bedrijven:

image

Oplettende lezertjes kunnen de fine print vinden waarin de waarschuwing voor werkzoekers staat.

Maar ik klik op 8vance for companies:

image

Ook hier moet ik meerdere onderdelen doorlopen en per onderdeel meerdere stappen , maar het lijkt minder overweldigend dan aan de werkzoekerszijde

Ook de tweede stap ziet er niet overweldigend uit:

image

En zelfs stap 3 is een piece of cake:

image

Ik heb tijdens het invullen wel een kostbare les geleerd: spring niet terug naar een eerder onderdeel als je nog niet op de knop Continue heb geklikt. In dat geval ben je de ingevoerde data namelijk kwijt.  Altijd fijn om te weten

De vierde stap is echter andere koek, ik krijg weer een questionnaire met talloos veel vragen voorgeschoteld:

image

Maar daarna ben ik wel klaar!

En ik heb nu een profiel:

image

En ik heb zelfs een publiek profiel, overigens zonder daarom te hebben gevraagd…:

Dit is die publieke pagina van RecruitmentLab:

image

Geinig hè? Op mijn publieke pagina wordt mijn email adres en telefoonnummer getoond. Dat is toch aardig van 8vance?

Verder is het ook heel komisch om te zien dat ik geen vacatures kan invoeren:

You are restricted to add a job. In order to be able to post your jobs we will contact you within 24 hours to finalize your account setup for 8vance TalentMap.

Om de één of andere reden vindt 8vance het ook belangrijk om deze boodschap aan de wereld te tonen. Overigens heeft 8vance mij evenmin van tevoren duidelijk gemaakt dat ik nog door een ballotage-commissie moet worden beoordeeld voordat ik een vacature kan opvoeren. En daar gaat het juist om. Is het opvoeren van een enkele vacature net zo tijdrovend als het aanmaken van een werkzoekersprofiel?

Na 24 uur op mijn handen zitten heb ik maar zelf contact gezocht met 8vance. Allereerst via email:

image

Bij gebrek aan reactie ben ik maar even creatief geworden. De url van mijn publieke RecruitmentLab pagina had namelijk een volgnummer, 33 om precies te zijn. En veel verder ging het ook niet. Maar bij het naar beneden aftellen kwam ik allerlei interessante informatie tegen, waaronder het telefoonnummer van de marketing medewerker. Die ik vervolgens heb gebeld, en een voicemailboodschap heb achtergelaten.

Dankzij deze laatste actie kreeg ik vrijwel direct onderstaande email:

image

Als het hebben van een handvol aanmeldingen door 8vance wordt gezien als many applications, dan vrees ik voor de schaalbaarheid van deze club. Want als ik afga op het aantal publieke bedrijfspagina’s, waarvan het grootste deel overduidelijk testpagina’s van 8vance zelf zijn, kan het aantal aanmeldingen niet veel groter zijn geweest dan 10 –15.

Hoe dan ook, ik geeft antwoord op de vragen en verstuur mijn e-mail. Twee dagen later ontvang ik dit:

image

8vance heeft blijkbaar een Beta program target group…Ook dat had de club wel even van tevoren mogen melden.

Al met al is 8vance dus een ronduit teleurstellende ervaring. Tegelijkertijd roep ik eenieder op die zich wel door de ballotage-commissie heen heeft geluld om een review over het bedrijfsgedeelte te schrijven. Ik ben zeer benieuwd.

Conclusie
8vance laat een uitnodiging om het bedrijfsdeel te testen opvolgen met een weigering om het bedrijfsdeel te testen wegens overweldigende drukte en/of het niet vallen in een Beta program target group. Nauwelijks geloofwaardig gezien het aantal feitelijke aanmeldingen. Voor een bedrijf dat nadrukkelijk de publiciteit zoekt (zie hieronder) is ze opvallend verlegen als je je aanmeldt als tester.  Is 8vance bevreesd dat ze de toets der kritiek niet kan doorstaan?

Nabrander
Hoewel 8vance het bijzonder druk heeft met haar handvol aanmeldingen, kon CEO Han Stoffels wel de tijd vinden voor een interview met RTLZ. En in dat interview stonden een paar interessante zaken, zoals deze toekomstverwachting:

In de toekomst kan het algoritme zelfs voorspellen wanneer een werknemer toe is aan een nieuwe baan.

{Stoffels} vermoedt dat het bedrijf binnen driekwart jaar aan de hand van de big data kan voorspellen wanneer een werknemer toe is aan een nieuwe stap, zodat hij op het juiste moment benaderd kan worden door een recruiter.

Jawel, dat klinkt inderdaad gelijk aan wat Entelo Sonar en Talentwunder denken te kunnen. Statistisch verantwoord maar in individuele gevallen alleen geldig met een ferme foutmarge… En dat al in 2016, ook al gaat 8vance pas dit voorjaar open voor werkzoekenden. Dat is dus heel snel. En dat terwijl 8vance, in tegenstelling tot Entelo en Talentwunder, geen people aggregator is. Dus hoe denkt Stoffels dan al voldoende informatie van voldoende personen te hebben verzameld om dit mogelijk te maken? Een Kerstsprookje?

Ook interessant is de volgende uitspraak van Stoffels:

We zoeken naar werknemersinformatie die bijvoorbeeld op LinkedIn staat. Vervolgens leggen we vast wie waar heeft gewerkt en hoe lang. Ook inventariseren we welke competenties daar een rol bij hebben gewerkt.

Misschien is Stoffels niet voldoende op de hoogte van de silo die LinkedIn heet, maar daar gaat hij dan nog wel achter komen.

8vance is overigens niet alleen een ekster maar weet het ook beter:

We nemen al deze informatie niet klakkeloos over, maar kijken bijvoorbeeld welke skills iemand zelf misschien niet noemt, maar wel voortkomen uit zijn werkervaring. Die voegen wij dan toe met een lagere wegingsfactor

Jawel, 8vance weet welke vaardigheden jij hebt verzameld, ook als je ze niet vermeld. Dat gaat interessant matchresultaten opleveren. Overigens zonder waarde, want als je op eigen houtje aan verrijking van skills gaat doen, dan gebeurt dat aan beide kanten van de streep (vacature en cv) en is het netto-resultaat voor matching gelijk aan de situatie daarvoor. Maar ook daar zal 8vance uiteindelijk wel achter komen.

En dan nog deze parel:

Uiteindelijk wil 8vance een persoonlijke assistent ontwikkelen die 24/7 baankansen aanbiedt. Het systeem is geen vacaturebank, maar een soort HR-coach, zegt Stoffels. “Het systeem adviseert over welke stappen iemand moet zetten om zijn ambities te verwezenlijken. Misschien wil je een bepaalde baan, maar is het daarvoor eerst nodig dat je andere ervaring opdoet.”

Jawel, 8vance is geen gewone match-engine, maar een HR-coach! Eentje die je gaat adviseren welke tussenstap je moet zetten op weg naar dat hogere doel. Omdat we nou eenmaal allemaal een recht carrière pad aflopen…

Overigens heb ik bij mijn evaluatie van de (nog) niet-werkende werkzoekerszijde van 8vance weliswaar geen resultaten gezien van mijn inspanningen, maar het ziet er blijkbaar ongeveer zo uit:

image

Jawel, de resultaten worden niet in een lijst getoond maar op een kaart. De afstanden tussen de vacature/werkzoeker en de bijbehorende kandidaten/vacatures geven de matchscore weer. Ik hoor het enorme gejuich al opbollen bij recruiters. Eindelijk een kaartrepresentatie van werkzoekenden ten opzichte van mijn vacature. Ik heb dat altijd al gewild en nu is 8vance eindelijk gekomen. Halleluja!

Geef een reactie