Eurostat: werkloosheid Eurozone daalt naar 10,5% in november

Logotype EurostatEurostat heeft verleden week donderdag de werkloosheidscijfers over november 2015 gepubliceerd. En volgens Eurostat is de werkloosheid voor de Eurozone in november gedaald naar 10,5%, in oktober stond de teller nog stil op 10,7% (later naar beneden bijgesteld tot 10,6%). Wederom een maand met een daling dus en dat stemt vreugdevol.

Een jaar geleden  stond de teller nog op 11,5%. En dat betekent dat in een jaar tijd is de werkloosheid van de Eurozone met slechts 1% afgenomen. Daarmee gaat het herstel van de arbeidsmarkt in de Eurozone nog altijd gruwelijk traag.

In onderstaande grafiek zijn de werkloosheidscijfers van Duitsland, Nederland, België, Frankrijk en de PIIGS landen (Portugal, Ierland, Italië, Griekenland (bron: Elstat)  en Spanje). En sinds de Euroland gangbang  ook Cyprus. Allen onderdeel van Euroland, maar met zeer verschillende werkloosheidscijfers:

Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2000 – november 2015). Bron: Eurostat, Elstat

Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2000 – november 2015). Bron: Eurostat, Elstat

Voor vrijwel alle landen is er sprake van een daling van de werkloosheid, alleen Cyprus is een nogal forse dissonant, de werkloosheid stijgt scherp en komt weer bijna op de hoogste stand sinds het uitbreken van de bankcrisis in dat land..

Geef een reactie