Kraamverzorgende herschrijft sollicitatiebrief

man_babyKraamverzorging is geen beroep meer waar je als alleenverdiener van kunt leven. Een fulltime salaris biedt weliswaar bestaansruimte, maar vanwege onregelmatige werktijden verkiezen werkgevers twéé dames of heren voor 18 uur boven één heer of dame voor het dubbele. Een fulltime dienstverband nastreven is dan ook vrijwel kansloos.

Vrijwel. Kansen kun je namelijk beïnvloeden. Op allerlei manieren. Bijvoorbeeld door te leren van onderstaande sollicitatiebrieven, die op elkaar lijken, maar die verschil maken tussen géén en véél hartverwarmende uitnodigingen. En let ook op het correcte gebruik van het woord ‘droombaan’. Verademend!

Korte brief:

Geachte heer/ mevrouw,

Via uw site zag ik dat u kraamverzorgende zocht voor onder andere Limburg. Ik ben zeer geïnteresseerd in deze vacature.

Drie jaar geleden heb ik mijn diploma voor kraamverzorgende behaald en ik doe dit werk vanaf dag één met groot plezier. De wens om kraamverzorgende te zijn gaat al heel  lang terug. In mijn tienerjaren was dat het beroep dat ik voor ogen had. Het leek me fantastisch, het helpen van de jonge ouders, het zorgen voor de baby en de eventuele oudere kinderen. Ik zag het al helemaal voor me. Helaas was de concurrentie destijds enorm.

Het leven ging destijds door. Ik ben vervolgens jong getrouwd en moeder geworden van drie kinderen. Ik had meer dan genoeg om handen: ik had de kinderen, het huishouden en hielp later mijn man met zijn bedrijf.

Inmiddels zijn de kinderen al jaren het huis uit en is mijn man overleden. Ik ben toen gaan werken voor een ander bedrijf maar daar haalde ik weinig voldoening uit. En toen kwam mijn oude droom weer naar boven en heb ik mijn diploma voor kraamverzorgende  alsnog kunnen behalen. De afgelopen jaren heb ik me dus met veel plezier ingezet in de kraamzorg. Echter door reorganisatie dreig ik mijn baan nu weer te verliezen.

Ik ben ervan overtuigd dat ik binnen uw organisatie pas, de termen als: maatschappelijk verantwoord werken, betrouwbaar, transparantie en zorgvuldigheid spreken mij erg aan. Ik ben een zorgzaam persoon, ben positief ingesteld, ordelijk, creatief, kan ik goed zelfstandig werken en heb ik een groot verantwoordelijkheidsgevoel. In stressvolle situaties reageer ik adequaat. Verder heb ik een auto en heb ik er geen moeite mee om op flexibele tijden te werken.

Graag ontmoet ik u persoonlijk om een en ander toe te lichten, vooralsnog verwijs ik u naar bijgevoegde curriculum Vitae.

Met vriendelijke groet,

Langere, maar toch kennelijk effectievere brief:

Geachte heer/ mevrouw,

Mijn naam is XXXXXX. Ik ben 53 jaar en sinds 2012 werkzaam in de kraamzorg. Momenteel werk ik naar volle tevredenheid bij XXXXXX. Vanwege een reorganisatie moeten veel collega’s vertrekken.

Aangezien ik pas op late leeftijd kraamverzorgende ben geworden en ik binnen mijn leeftijdscategorie pas kort werkzaam ben is mijn baan onzeker geworden.

Werken vanuit mijn hart

In mijn tienerjaren wilde ik kraamverzorger worden. Dat was het beroep dat ik voor ogen had. Het leek me fantastisch, het helpen van de jonge ouders, het zorgen voor de baby en de eventuele oudere kinderen. Maar de werkelijkheid haalde me in.

Trouwen, drie kinderen en meewerken aan het succes van het bedrijf van mijn man. Ik had het slechter kunnen treffen, maar aan mijn droombaan kwam ik niet toe.

Nu wel. Inmiddels zijn de kinderen het huis uit en is mijn man overleden. Ik ben eerst aan de slag gegaan als assistent filiaalmanager, maar kraamzorg liet me niet los. Ik heb mijn baan [OPGEZEGD] en heb mijn diploma voor kraamverzorgende alsnog behaald. Sinds drie jaar werk ik met veel plezier bij XXXXXX Kraamzorg als kraamverzorgende.

Staan voor goede zorg

Staan voor goede zorg betekent in eerste instantie die zorg bieden waar gezinnen behoefte aan hebben. De gezinnen bij wie ik heb mogen helpen, waren zonder uitzondering (erg) tevreden. De feedback die ze geven is dat ik hen de ruimte geef om de kraamweek op hun eigen manier in te vullen, dat ik hen van goede adviezen voorzie, en dat ik met hen meedenk als ze tegen problemen aanlopen (door dingen thuis na te zoeken als ze niet duidelijk zijn, of door in overleg met de verloskundige door te verwijzen naar bijvoorbeeld een lactatiekundige of osteopaat). Diverse gezinnen heb ik, op hun verzoek, ook bij een volgend kindje mogen bijstaan in de kraamtijd.

In tweede instantie betekent staan voor goede zorg voor mij dat mijn collega’s en mijn werkgever van mij op aan kunnen. Mijn huidige werkgever is op deze punten zeer tevreden over me. De feedback die ik van mijn werkgever krijg is dat ik hard werk en goede zorg verleen en dat ik hartelijk en zorgzaam ben en dat ik lastige of acute situaties zelfstandig en adequaat op kan lossen. Doordat mijn kinderen het huis uit zijn ben ik daarnaast flexibel inzetbaar. Dankzij de tevredenheid van mijn leidinggevende heb ik een contract gekregen voor 32 uur.

Goed luisteren

Goed luisteren is een vak apart. Ik mag geregeld meehelpen in gezinnen waar gebrekkig of geen Nederlands gesproken wordt. Met Google translate kom ik dan toch een heel eind. Maar ook als mensen zich in perfect Nederlands uitdrukken is horen wat ze eigenlijk bedoelen niet altijd eenvoudig. Soms speelt er schaamte, soms onwetendheid, soms weten ze meer dan ik, soms denken ze dat doordat ze iets opgezocht hebben op Google. Tijd nemen als een jonge moeder, vader of een collega ergens mee zit vind ik erg belangrijk. Het levert vaak ook tijd op doordat je problemen voorkomt als je er op tijd bij bent.

Ik zou het leuk vinden om een kopje koffie te komen drinken en te horen hoe Kraamzorg XXXXXX de eigen kernwaarden in de praktijk brengt.

Als het klikt dan wil ik graag langdurig een grote bijdrage leveren aan de manier waarop Kraamzorg XXXXXX zorg verleent.

Met vriendelijke groet,

 

Partial disclosure: De mensen op de foto hebben geen enkele relatie met de sollicitatiebrieven.

Geef een reactie