LinkedIn neemt foute people aggregator Connectifier over

imageEen paar maanden geleden had Connectifier, de foute people aggregator, nog $6 miljoen aan series B funding binnengesleept. E nu sleept LinkedIn op haar beurt Connectifier binnen:

The acquisition of Connectifier, announced this afternoon, will further strengthen our core products and accelerate our product roadmap, leveraging powerful machine learning-based searching and matching technology to help recruiters and hiring managers find the perfect talent fit.

En daarmee komt er hopelijk een einde aan de foute praktijken van Connectifier. Ik kan me tenminste niet voorstellen dat LinkedIn het ongevraagd en onvermoed kopiëren van door Connectifier gebruikers bezochte profielen kan laten voortbestaan. Maar als LinkedIn dat niet gaat doen, waarom heeft ze dan Connectifier gekocht?

LinkedIn heeft interesse in (een deel van) het Connectifier personeel
Een deel van het antwoord ligt in het feit dat de overname van Connectifier geen productovername is, maar een acquihire:

While some of the team will be freely pursuing their next adventure, our R&D team will be relocating to the San Francisco Bay Area to play a large role in the future of the LinkedIn Talent Solutions product line.

Freely pursuing their next adventure is een wel zeer vriendelijke eufemisme voor ontslag. Een groot deel van de ongeveer 30 – 40 medewerkers van Connectifier wordt per direct bedankt voor hun diensten. Geen big payday voor hen dus. Voor niets de longen uit je lijf gewerkt bij een promising startup. But hey, it’s not personal, just business

Zijn alle onderstaande medewerkers van Connectifier nog even blij?

Ik denk zomaar van niet…

Ironisch genoeg hebben 4 (ex?-) verkoopmedewerkers van Connectifier min of meer gelijktijdig contact met mij gezocht via LinkedIn. Navraag leerde dat zij mogelijk met gebruikmaking van Connectifier gegevens relaties benaderen om hun LinkedIn netwerk te vergroten:

Connectifier (ex-) medewerker 1: As part of the transition process our business accounts and contacts are being merged with our LinkedIn accounts.

Connectifier (ex-) medewerker 2: With the acquisition there is a lot that is up in the air at the moment, so I believe that my colleagues, like myself are preparing for the unknown by expanding our networks on here.

En één van de vier (ex?-) medewerkers had mijn contactgegevens zeker in zijn bestand aangezien ik begin november van vorig jaar nog email contact met hem heb gehad.

Overigens ziet het benaderen van een Nederlandse blogger er wel heel erg wanhopig uit…

LinkedIn heeft zeker geen interesse in de producten van Connectifier
Dit betekent ook dat de producten van Connectifier ophouden te bestaan, zoals uit deze tekst van Connectifier blijkt:

Over the coming weeks, we will continue to support Connectifier’s existing products while we focus on making this integration successful—this involves determining how we can best integrate Connectifier to create the most value for our members, customers, and business. In the meantime, you will continue to have access to the product and your service will remain unchanged.

Klanten hebben in de komende weken dus nog de mogelijkheid om de Connectifier producten te gebruiken, daarna is het afgelopen. Linkedin zal deze klanten ongetwijfeld de Recruiter suite als vervanger gaan aanbieden, maar dat is niet hetzelfde. Nog even los van de prijs die LinkedIn hiervoor zal gaan vragen… Overigens hadden gebruikers van Connectifier kunnen weten dat ze gebruik maakten van een zeer fout product, dus medelijden met deze helers hoeven we eerlijk gezegd ook niet te hebben.

En om aan eventuele onduidelijkheid over het al dan niet voortbestaan van Connectifier een eind te maken, hier ook nog even LinkedIn’s versie:

By combining LinkedIn’s vast network and products with Connectifier’s powerful machine learning-based search and matching technology, we will be better positioned to accelerate our Talent Solutions product roadmap.

Connectifier’s technologie wordt geïntegreerd in de het Talent Solutions product van LinkedIn. En ongetwijfeld zonder de foute trekjes in die technologie.

Maar waar heeft LinkedIn dan wel interesse in?
Waarom heeft Connectifier ervoor gekozen om door LinkedIn te worden overgenomen? En hoeveel zou LinkedIn voor de overname van Connectifier hebben betaald? Vragen die niet direct beantwoord kunnen worden. Maar ik heb wel een tinfoil hat gedachte hierover.

Want stel nou eens dat dit geen vrijwillige overname is? Stel dat LinkedIn Connectifier voor een simpele keuze zou hebben gesteld: wij nemen de meest waardevolle mensen uit jullie toko over en killen het product of we slepen jullie voor de rechter wegens het ongeoorloofd kopiëren van LinkedIn profielen en zorgen er op die manier voor dat jullie nog slechts een beperkte toekomst hebben? Of iets vergelijkbaars. Want het is een wel zeer bijzondere timing voor een overname koud een paar maanden na een extra geldinjectie van $6 miljoen. En in dit geval zijn ook de investeerders een partij die alleen maar verliezers kent. Waarbij evenzeer geldt dat je dan maar je dollars niet een foute onderneming moet stoppen.

Het zou mij dus niets verbazen als iets in de sfeer van een geforceerde uitverkoop aan LinkedIn de oorzaak is van deze zeer verrassende ontwikkeling bij Connectifier. LinkedIn neemt de boedel en enkele mensen over voor een symbolisch bedrag en oprichters plus investeerders voorkomen een dure en potentieel reputatie-beschadigende rechtszaak.

Indien een dergelijke ontwikkeling ook daadwerkelijk het geval is zegt het ook iets over de levensverwachting van de resterende people aggregators…

Hoe dan ook, Connectifier is exit. En dat is zonder meer een goede ontwikkeling te noemen.

Slotopmerkingen
Met de overname van Connectifier gaat de consolidatie binnen de people aggregator ‘markt’ dus door. Meerdere grote vacaturesites hebben nu of een eigen aggregator (CareerBuilder) of een van de markt geplukte variant (Monster en Dice die respectievelijk TalentBin en TheSocialCV overnamen). En nu is dan Connectifier van de markt verdwenen, op een naar mijn mening zeer hardhandige manier.

Voor de resterende people aggregators en voor alle social cross-referencing tools blijven er steeds minder bedrijven over die geïnteresseerd zijn in een ‘social’ sourcing oplossing. En uiteindelijk zullen deze point solutions toch ergens onderdak moeten vinden. Misschien dat de ATS’en zo langzamerhand geïnteresseerd raken, tenslotte lopen dit type tools altijd redelijk ver achter de muziek aan. Hoe dan ook, het is verstandig bij een te overwegen overname even de houding van LinkedIn te checken.

Aangezien het veld in de afgelopen jaren nogal onoverzichtelijk is geworden, hier een (ongetwijfeld alsnog onvolledig…) overzicht van people aggregators en social cross referencing tools, te beginnen bij de people aggregators

En dan zijn er nog de social cross-reference tool plugins:

Best wel veel eigenlijk. Of veel te veel? Warme en koude saneringen liggen in dat geval in het verschiet.

Geef een reactie