Big Data recruitment past in de calvinistische gedachte van predestinatie

clip_image002[4]Recruitment en Big Data is een combinatie die we steeds vaker zien. Een onderwerp waar ik graag over blog. De geautomatiseerde recuiter die de concurrentie aangaat met de menselijke recruiter die de mensenkennis en proceskennis tegenover de analyse van data zet. Deze weken las ik twee opmerkelijke nieuwsitems op dit vlak. Ik begin met het blogje/berichtje dat Connexys in omloop bracht. Waarschijnlijk een vervroegde 1 april grap waarin zij zeggen via DNA sollicitanten geautomatiseerd te kunnen beoordelen. Niet dat ik er aan twijfel dat er een hoop zal kunnen worden vastgesteld op basis van DNA. Maar dat een touch-screen DNA doorgeeft, nee dat geloof ik niet.

Connexys noemt in dit bericht wel een artikel uit het FD dat ik ook voorbij zag komen. In dit artikel wordt het recent gedane onderzoek van Colin Lee over geautomatiseerde analyses van cv’s genoemd en Jan van Goch van Connexys geeft hier commentaar op. Niet de techniek is de drempel, maar de angst voor privacy schending is de drempel volgens Jan.

Het onderzoek van Colin Lee gaat veel verder dan alleen toepassingen binnen recruitment en richt zich meer op hoe Big Data kan worden toegepast in zoals Colin dit noemt management onderzoek. Op gebied van recruitment laat hij zien dat op basis van cv’s een formule kan voorspellen wie er worden uitgenodigd en wie niet. Of dit iets zegt over hoe succesvol recruitment is binnen de rescource planning en het goed gebruik maken van menselijk kapitaal doet het onderzoek geen uitspraak. Wat dat betreft is het een beetje een open deur. De ervaring en kennis in het cv zijn belangrijke criteria. Iemand die wellicht zeer goed accountant kan zijn maar minder ervaring en kennis heeft in zijn cv dan een ander maakt minder kans om uitgenodigd te worden dan die ander.

Laszlo Bock van Google heeft al vaker zijn twijfels uitgesproken over het gebruik van Big Data. In in een interview van 2013 en recent in zijn nieuwe boek “De toekomst van werk”. Ook recruiters krijgen van Laszo kritiek en hun benadering die vaak bestaat uit een verzameling van biases. Recruiters moeten leren betere vragen te stellen is zijn betoog. Op dit punt lijken recruiters meer op Big Data dan ze lief is. Het gebruik maken van Big Data is vaak ook niet meer dan het in regeltjes programmeren van verschillende biases. Zoals predestinatie past in het calvinistische gedachtegoed, dat de soevereiniteit van god automatisch bepaalt wat er in de toekomst gebeurt, zo past het gebruik van recruiters en zeker van Bigdata in het gedachtegoed dat het verleden bepaalt wat er in de toekomst gaat gebeuren.

Hoe moeilijk is het voor de mens en voor bedrijven om te zeggen , uit vrije wil, met wie we willen samenwerken en daar verantwoordelijkheid voor te dragen. Hoe graag verschuilen we onze verantwoordelijkheid achter anderen of biases en zekerheden die voor ons uit abstracte Big Data worden gehaald.

Geef een reactie

6 Comments
 • Marco van hurne
  says:

  Mensen hopen dat ze uniek zijn en dat we een vrije wil hebben, maar de waarschijnlijkheidsverdeling gaag ook op voor mensen. Of het nu gaat om medische zaken (hoe groot iS de kans dat je een ziekte krijgt) of om banen. Hoe meer mensen meedoen in de datapool en hoe meer die mensen over hun verleden en context vertellen, des te Nauwkeuriger wordt de voorspelling wat je volgende baan zal zijn. De vrije wil is een illusie en predestinatie gaat op bij de grote getallen. Vrijheid in gebondenheid. 

  • Herbert Prins
   says:

   Diep Marco dus ik zal proberen er zo oprecht mogelijk op te antwoorden/ reageren. We zijn allemaal gelijk in het uniek zijn. de enige waarheid die wij kennen is de waarheid naar waar wij handelen, denk ik. Hopelijk kunnen we bevrijd van angst, richting geven aan ons mogelijk lot en alleen je zelf verantwoordelijkheid schuldig zijn. Door actie en keuze te benadrukken kan je enige vrijheid verwerven. Voor mij is het enige verschil in geloven in oneindig veel mogelijke toekomsten en daar verantwoordelijkheid voor dragen als mens of geloven in de wet van grote getallen of een pad dat buiten ons om is vastgelegd en daardoor altijd te moeten leven in een voor ons absurde wereld, een kwestie van keuze.
    
   Toch ging het over recruitment en recruiters en ook die moeten of kunnen kiezen. Mijn troost en wil tot kiezen komt uiteindelijk bij mij altijd van de liefde en emoties die ik ken. Ook bij het aaannemen van mensen 

  • Dirk Goossens
   says:

   Marco, je vat iets samen en zegt dat de samenvatting opgaat voor wat je samenvat? Een redeneerfout (false equivocation) zo zuiver als deze zie je zelden in het wild, ik viel bijna achterover toen ik het las, maar toen je vervolgde dat grotere datasets nauwkeuriger voorspellen dan kleine datasets verloor ik m’n evenwicht helemaal. Maak je een grapje?https://blog.minitab.com/blog/statistics-and-quality-data-analysis/large-samples-too-much-of-a-good-thing

 • Dirk Goossens
  says:

  Prachtig stuk, Herbert. Ecological fallacy en talentmanagement wil ik graag toevoegen als schadelijke gevolgen van de budgetrovende, frictiegenererende big data infectie die van het intellectueel laagbloeiende recruitmentlandschap zo’n dorre woestenij maakt.