Josh Bersin zet talent management bij grof vuil

a
Josh Bersin, van Bersin by Deloitte, is wereldkampioen in het meten van personeelszaken, maar toch heel aardig. Op Linkedin beschrijft hij hoe het begrip carrière de afgelopen tien jaar uiteengereten is. En hoe je daar als bedrijf mee om kunt gaan. Zeer interessant als het onderwerp je interesseert.

Nog interessanter – en een onderwerp dat eenieder zou moeten interesseren – is dat Josh eindelijk naar me geluisterd heeft en talent management bij het grof vuil plaatst:

Typically HIPO pools become sacrosanct lists and people are secretly identified, put on special lists, and they get oversized opportunities for development and growth. In many companies they become the “new elite” or the “new leaders” of the company over time, even if their skills or abilities become out of date.

Hij zegt het echt. Talent management creëert incompetente leiders. Een dapper statement dat veel van zijn HR-shelfware klanten hem niet in dank af zullen nemen. Well done, Josh.

 

 

Geef een reactie

2 Comments
 • Dirk Goossens
  says:

  De vele perspectieven op talent management zijn mede debet aan de destructieve werking die het sorteert. Het vigerende perspectief betreft nochtans HIPO management. Nu Josh zijn innerlijke overtuiging dat dat schadelijk is niet langer voor zich kan houden, ondanks het aandeel daarvan in zijn broodwinning, concludeer ik dat hij talent management bij het grof vuil gezet heeft en in overtuigende bewoordingen. Wat overblijft is talent als synoniem voor medewerker en talent management als synoniem voor personeelszaken. Terug bij af, maar dan een desinformatieve naam voor het geheel. Welke perspectieven zou jij toevoegen?
   

 • Koos Wurzer
  says:

  Je hebt meerdere perspectieven op Talent Management, waaronder de exlusieve benadering op mensen. Dit zijn de HIPO pools waar Josh het over heeft. Al veel eerder hebben zaken als subjectiviteit, politieke inkleuring, eigenbelang etc. de strategische waarde van een dergelijke aanpak onderuit gehaald. Maar om te zeggen dat talent management in het algemeen bij grof vuil gezet wordt, gaat misschien wat te ver.