REFQ: Tripadvisor voor de arbeidsmarkt?

Logo en logotype REFQEind april kreeg ik een persbericht in mijn elektronische brievenbus met als ronkende intro voor de startup REFQ de volgende zin:

‘Tripadvisor voor de arbeidsmarkt’ gelanceerd

We hebben natuurlijk al de nodige Ubers , Tinders en Airbnb’s voor de weet-ik-veel wat voor markt voorbij zien komen, maar een Tripadvisor voor de arbeidsmarkt is een novum. En het laat zich eenvoudig raden waar REFQ op doelt:

Vandaag is de REFQ online referentietool gelanceerd. Met deze ‘tripadvisor voor de arbeidsmarkt’ kunnen mensen met een vaste baan en zelfstandig ondernemers hun werkervaring, kwaliteiten, niveau en functioneren laten beoordelen door – voormalige – werkgevers, collega’s en klanten.

En daarmee is de ambitie van REFQ duidelijk. Maar geeft REFQ ook invulling aan die ambitie? En is het daarmee daadwerkelijk een Tripadvisor? En bovenal, biedt REFQ enige waarde boven de al beschikbare toepassingen? Tijd voor een verkennend onderzoekje.

 

De homepage
Dit is de (long) homepage van REFQ:

image

Blijkbaar ga ik mezelf op voorsprong zetten met REFQ. Welke werkzoekende wil dat nou niet?

En wat dacht je hiervan:

image

Ik heb als werkzoekende blijkbaar geeneens een keuze. Zonder referenties ben ik volgens REFQ kansloos! Wat een geluk dat er REFQ is? Hoe hebben al die werkzoekenden het gered voordat REFQ er was (spoiler alert: LinkedIn). Ik moet me maar als de wiedeweerga een account bij REFQ aanmaken anders hoef ik niet eens meer te gaan solliciteren.

Dus druk ik op de knop Maak gratis een account aan. Jawel, REFQ is gratis! Volstrekt uniek…

image

Kijk eens aan! Dit scherm is om twee redenen interessant te noemen. Allereerst omdat de registratie bij REFQ en elke volgende log-in via één en dezelfde scherminteractie worden afgehandeld. Dat ben ik nog niet eerder tegengekomen.

Maar de tweede reden waarom dit scherm interessant is, is het feit dat ik voor het gebruik van REFQ bij LinkedIn moet inloggen (en dus ook een LinkedIn account moet hebben, maar dit terzijde). Want als er één partij is die bekend staat om het afsluiten van concurrerende alternatieven, dan is het wel LinkedIn. En REFQ is natuurlijk een partij die zich op het terrein van LinkedIn (denk recommendations en endorsements) begeeft. De vraag is dus vooral hoe lang REFQ via LinkedIn mag doorgaan met het uitbouwen van haar ‘beoordelingen van anderen’. Zover ik weet heeft Tripadvisor nooit geparasiteerd op enig social network.

Ik klik op de Ga verder met LinkedIn knop en na de gebruikelijke handelingen, inclusief een uiterst knullige email bevestigingsloop, kom ik op onderstaande pagina terecht:

image

Geen sympathieke ontvangst moet ik zeggen. Het haalt je toch de koekoek dat ik geen referenties heb? Dit had een stuk aardiger gekund.

Ik klik op de knop +Nieuw en krijg onderstaande uitleg te zien:

SNAGHTML8b79f2a

Dat klinkt als een behoorlijk langdurig proces:

Je referent beantwoordt relevante en prikkelende vragen over jouw presteren, gedrag/stijl en de omgeving waarbinnen je functioneerde. Dit duurt ongeveer 15 minuten.

Daar moet een referent dus behoorlijk wat tijd voor vrij willen maken. Dat zijn 15 minuten van je leven die je nooit meer terug ziet. Een commentaar op Tripadvisor invullen neemt aanzienlijk minder tijd in beslag. En hetzelfde geldt voor recommendations en endorsements op LinkedIn

En als ik op de knop Volgende heb geklikt, krijg ik de deze schok:

image

Stap 1 van 7? Holy crap, wat is dit? Moet ik zeven stappen door om iemand lastig te gaan vallen met een bedelverzoek? Dat is me nogal wat. En waarom moet ik in hemelsnaam een email adres opgeven als ik tijdens de registratie REFQ al toegang heb gegeven tot mijn email adres op LinkedIn? Zeer merkwaardig

Met de nodige tegenzin klik ik nogmaals op de knop Volgende.

image

Mijn hemel! Waarom haalt REFQ niet de gegevens van de werkervaringen op LinkedIn om tenminste de mogelijkheid te bieden te selecteren uit die werkervaringen in plaats van alles opnieuw in te vullen?

En het wordt niet beter in de derde stap:

image

Waarom vraagt REFQ niet de logisch bij elkaar horende gegevens van mijn werkervaring in één keer uit? Een stuk logischer dan om het verspreiden over meerdere stappen.

En het wordt van kwaad tot erger, stap 4 vraagt me naar de reden voor het vragen van een referentie. Er zijn twee opties, en ik kies de optie Een functie/rol. Waarna het scherm plotseling uitklapt en mij vraagt om aanvullende informatie:

SNAGHTML8e066fc

Stap 5 is hilarisch, want het vraagt of ik al dan niet een leidinggevende positie had voor de referentie die ik vraag. Dit had dus prima kunnen worden uitgevraagd toen ik mijn werkervaring aangaf. Door stappen 2, 3 en 5 samen te voegen zijn er in ieder geval twee stappen geëlimineerd en klinkt het aantal te doorlopen stappen een stuk minder intimiderend, als het nog altijd aan de hoge kant. Overigens is het aan te bevelen stap 5 niet bevestigend te beantwoorden. Want in dat geval krijg je nog twee extra vragen:

image

Fijn zo!

Stap 6 is keurig samen te voegen met het deel van stap 2 waar de gegevens van de referent zijn uitgevraagd. Wederom een logisch geheel.

image

En de laatste stap is een akkoord van mij aan REFQ voor het inwinnen van informatie bij mijn referent. Zeven stappen en een diepe zucht later ben ik dus klaar. Met een eerste uitnodiging voor een referentie. Ik moet er niet aan denken meer referenties aan te maken, ook al geeft REFQ optimistisch aan dat ik in dat geval mijn eerdere informatie kan hergebruiken. Toe maar…

N het voltooien van mijn eerste uitnodiging ziet Mijn portfolio er vervolgens zo uit:

image

Ik ga maar eens wachten op een reactie van mijn referent…

Het vervolg

Dit is de email die de referent ontvangt naar aanleiding van mijn verzoek:

image

Als nietsvermoedende aspirant-referent schrik ik behoorlijk van die 15 minuten van mijn leven die ik bereid moet zijn te verstoken voor een referentie. Maar het gaat hier om Marc Drees, dus natuurlijk klik ik op Geef uw referentie.

Dat brengt me naar onderstaande webpagina:

image

En dit is nog onvoldoende introductie, want na op Volgende te hebben geklikt krijg ik dit te zien:

image

Vervolgens krijg ik in een tweetal schermen de informatie te zien die door mij is ingegeven tijdens de aanvraag van de referentie, met de mogelijkheid om deze informatie aan te passen, wat mij zeer merkwaardig overkomt. Als de informatie van de aanvrager al niet zou kloppen, dan lijkt me de behoefte om een referentie te schrijven al snel verdwenen. Maar het aanpassen ervan lijkt me ongepast.

Opvallend genoeg krijg ik na deze twee pagina’s een pagina te zien waarin REFQ vraagt mij de privacyverklaring te accepteren en ik REFQ toestemming geef om mijn feedback te gebruiken. Die vraag had dus twee schermen eerder gevraagd moeten zijn…

Vervolgens krijg ik mijn invoerwerk van stap 4 hierboven te zien, teksten die ik wederom kan aanpassen…:

image

Heb ik me hier doorheen geworsteld dan komt onderstaand scherm in beeld:

image

Zie je links bovenin de ‘motivatieteller’? Die staat op 10%. En het is maar een streepje van beperkte lengte. Waardoor ik bang ben dat ik me nog door 10 schermen heen moet worstellen om een referentie te voltooien. De moed zakt me per direct in de schoenen. Ik heb de volgende schermen in een roes ingevuld. Mijn enige doel was om de referentie met een minimale inspanning af te ronden. En zelfs dat kostte me nog meerdere minuten. De enige reden om dit te doen, was om mijn vermoeden bevestigd te krijgen. En dat gebeurde ook:

image

Hopla, een bedelpagina van REFQ. En alsof dat niet voldoende is knalt REFQ er ook nog eens een bedel-email uit. Armoe…

Maar ik krijg ook een email melding dat ik een referentie heb ontvangen, dus klik ik meteen op de link in die email:

image

Mocht dit wat beperkt overkomen, ik was in een balorige bui en had simpelweg geen zin meer om iets in te vullen. Overigens kan ik er binnen REFQ voor kiezen om deze referentie via Twitter of LinkedIn te delen. Ik heb daar niet voor gekozen…

Daarom laat ik maar even het LinkedIn account van Edwin Stuart (Directeur REFQ) zien, inclusief link naar een referentierapport van REFQ:

image

En als ik dan op dat referentierapport klik, krijg ik dit te zien:

image

Nou, dat ziet er toch prettig uit.

Je kan je hele LinkedIn profiel dus volhangen met REFQ referenties als je dat zou willen. De belangrijkste vraag is echter waarom je dat zou willen, als ik me bedenk dat recommendations en endorsements met aanzienlijk minder moeite of zelfs nauwelijks enige moeite kunnen worden gegeven.

Verder maakt REFQ het mij niet makkelijk om mijn eigen account te verwijderen. Ik moet hiervoor een email sturen met een verzoek daartoe (en ik moet wederom mijn email adres invullen…) wat vervolgens tot een email van REFQ moet leiden waar ik weer op moet reageren. Dat kan toch echt beter.

Conclusie
REFQ is zeker geen Tripadvisor voor de arbeidsmarkt. REFQ doet me wel sterk denken aan de oorspronkelijke opzet van TruQu, met een onnodig tijdrovend en omslachtig proces. REFQ is zeker geen Tripadvisor voor de arbeidsmarkt, een plek die al sinds jaar en dag wordt ingenomen door LinkedIn. En daarmee lijkt ook meteen het toekomstperspectief van REFQ geschetst, eens te meer omdat deze startup haar lot ook nog eens gekoppeld heeft aan dat van LinkedIn. Dat is al heel wat partijen in het online recruitment domein noodlottig geworden.

Geef een reactie