#Intelligence16: Aneto Okonkwo

Aneto OkonkwoEn we gaan meteen door met de tweede keynote van de dag: Aneto Okonkwo, product manager bij Google. Okonkwo’s praatje draagt als titel Future of Search. En dat kan natuurlijk van alles betekenen, maar hier is de beschrijving van het programmaboekje:

A key promise of Artificial Intelligence is delivering an intelligent assistant. The intelligent assistant should understand your context and should be able to answer any question. The assistant should help you with whatever you need, wherever you are and whatever you are doing.

This is no longer a future vision; it’s already here and it’s just the beginning. In the future, you will use new ways to interact with the assistant and search will become more intelligent, natural, and conversational.

Dat lijkt een prachtig vervolg op waar Glen Cathey is geëindigd

De key takeaway van zijn praatje zou moeten zijn: From search to assistance. Nou, ik ben benieuwd.

Okonkwo begint met een fraaie blast from the past via een video van een Start Trek  waar Kirk een people search doet (fantasisch), gevolgd door de zwoele search assistent in de film Her.

Van synoniemen via universal search naar de Knowledge Graph, Google begrijpt nu dingen, ondertussen meer dan 2 miljard dingen

De wereld veranderd, waarbij de volgende ontwikkelingen belangrijk zijn:

  • World is becoming increasingly mobile
  • Future devices will be mobile
  • The Internet of Things

Mensen gebruiken steeds meer hun stem in deze nieuwe wereld en daarom is speech recognition bijzonder belangrijk geworden. En mensen gebruiken natuurlijke taal in plaats van formele search query’s. En we gebruiken steeds meer apps voor zoekacties. Google wil daarom de Ultimate Assistent bouwen, Het moet context, de wereld en mij begrijpen. Het moet altijd beschkbaar zijn, wanneer en waar ik het maar nodig heb. En het moet mij helpen dingen voor elkaar te krijgen.

En nu is het dan demotijd. De demo’s zijn volgens Okonkwo ook zelf te bekijken door de Google app te downloaden. En de demo’s zijn indrukwekkend, waaronder een integratie van Google voice search in Tripadvisor door een overzicht te vragen van hotels in Amsterdam en deze in Tripadvisor te tonen. Die Ultimate Assistent moet dus over beschikbare apps heen werken en daarmee interacteren. En de mate van intergratie is zonder meer indrukwekkend te noemen, maar niet zomaar te beschrijven in een blog posting.

Okonkwo laat Google Allo zien, dit  is een nieuwe messaging app van Google met een personal assistent. Blijkbaar een unicum voor Europa

Dit was leuk maar wel magertjes. Ik had iets meer fundamenteels verwacht, maar misschien was mijn verwachtingspatroon te hoog.

Geef een reactie