#Intelligence16: – Federico Pistono

Federico PistonoEn we zijn alweer aanbeland bij de laatste keynote van de dag. En deze wordt verzorgd door Federico Pistono (CEO konoz) die het gaat hebben over Robots Will Steal Your Job, But That’s OK :

Over the past four years, headlines warned us that a wave of joblessness is coming. They claim that advances in robotics, machine learning, and automation are ushering in an era of unprecedented change. Do these concerns reflect reality?

Some claim that we have seen this story before, and that we have nothing to worry about. Others think that this time is different, and that we’re about to experience the most dramatic shift in modern economic history, one for which we are not prepared.

In this presentation, researcher and entrepreneur Federico Pistono, author of “Robots Will Steal Your Job, But That’s OK”, will separate the myths from reality by presenting the state of the art and forecasts of machine intelligence and its economic impact.

Een buitengewoon interessant onderwerp.

Vooruitgang in robotics hebben ondertussen geleid tussen redelijk autonome robots die zich ‘bewust’ zijn van hun omgeving.

Vooruitgang in artificial intelligence . DE computer heeft grootmeesters van dammen (1992) en schaken (1997) verslagen. IBM Watson versloeg de mens met Jeopardy (2011). En dit jaar bleek ook go niet meer veilig voor kunstmatige intelligentie van Google.

Ondertussen kruipt kunstmatige intelligentie ook in beroepen als juristen en dokters met verontrustende resultaten, als je een rechten- of medicijnenstudent bent tenminste…

Xprize reikt beloningen uit  voor technologische doorbraken, waaronder deze voor een Star Trek achtig lichaamsscanning apparaat. De vraag is natuurlijk of dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren. Wel interessant om dit te volgen overigens.

Technological unemployment, is het deze keer anders dan bij vorige revoluties of is het hetzelfde oude verhaal. 80% van de zaal, waaronder ikzelf, denkt dat het deze keer anders zal zijn. Maar zoals we al eerder hadden gemerkt is dit een relatief ‘oud’ publiek van analogical natives. De huidige, grotendeels jobless, recovery na de financiële crisis is volgens Pistono deels het gevolg van toenemende automatisering.

Pistono volgt hiermee de voorspelling van Frey & Osborne (2013) die voorspelden dat een kleine 50% van beroepen in de VS weg-geautomatiseerd gaan worden in de komende 20 jaar. Check ook nog even deze link om uit te vinden of jouw beroep in de risicozone zit.En het stopt niet met beroepen, ook een signifcant deel van corporates verdwijnt in de komende decennia. Terwijl een aantal startups (de zogenaamde unicorns) binnen enkele jaren bedrijven zijn geworden met een waardering in de miljarden (Airbnb, Uber, etc.).

Geef een reactie

1 Comment