People aggregator Talentwunder heeft nog een lange weg te gaan

TalentwunderEnkele maanden geleden heb ik people aggregator Talentwunder al geprobeerd maar toen bleek de toepassing nog wat al te zeer in beta te zijn. Ondertussen is dit niet meer het geval en is het dus de hoogste tijd voor een hernieuwde kennismaking met Talentwunder.

Talentwunder is misschien een beetje een nakomertije nakomertje, maar wel eentje die meteen een ongekend aantal profielen claimt te hebben:

In order to achieve this, we have developed a specialized search engine, consisting of more than one billion profiles from social media, business, IT & science, as well as design networks that filters matching candidates

Dat zou Talentwunder meteen tot de people aggregator met het grootste aantal profielen maken. Hoogste tijd voor een verkenning!

 

De homepage
Dit is de homepage van Talentwunder

Talentwunder homepage

Nou, de claim van Talentwunder is duidelijk, evenals de call-to-action. Maar voordat ik aan de free trial begin eerst nog even wat andere zaken. Want Talentwunder heeft naast de meer dan 1 miljard profielen nog een tweede claim to fame:

Furthermore, with the help of Big Data, it calculates the relocation probability as well as the candidate’s willingness to change jobs. Therefore, we can identify the people that are willing to move before they have even started to look for a new job and provide our customers with a competitive advantage.

Hiermee claimt Talentwunder dus net als Entelo’s Sonar product het zogenaamde ‘flight risk’ van personen te kunnen voorspellen. Een bijzonder riskante onderneming in mijn optiek, maar wel eentje die lekker bekt in marketingtermen.

Hoeveel profielen?
Overigens blijkt op de site van Talentwunder dat die more than one billion profiles letterlijker moet worden genomen dan gedacht, want op één van de pagina’s van de site is het volgende te vinden:

image

Jawel, 1,6 miljard profielen. Dat is net zoveel als het aantal actieve Facebook gebruikers per maand! Maar laat ik daar maar meteen een heel groot vraagteken bij plaatsen. Want een simpele vanity search op Talentwunder leerde mij dat ik maar liefst zeven profielen op de site heb. Talentwunder heeft dus een grondig probleem bij het aggregeren van gespiderde profielen. En dat is toch na de Monster van Frankenstein profielen (verschillende personen die tot één profiel zijn samengevoegd) de grootste tekortkoming van people aggregators.

TalentWunder heeft naar alle waarschijnlijkheid geen 1,6 miljard profielen. En ook geen 1 miljard. Maar nog veel belangrijker is dat Talentwunder haar aggregatie beter voor elkaar gat krijgen, want een fundamentele kwaliteit van een people aggregator is tenslotte een uitstekende aggregatie. Anders kan ik ook zelf wel in die 35 afzonderlijke netwerken gaan zoeken…

Search, search en nog eens search
Wat Talentwunder tekort komt in aggregatie maakt ze goed met zoekfunctionaliteit. Talentwunder heeft maar liefst vier soorten search:, Search (default), Simple Search, Advanced search en het buitensporige Detailed search.

Search (default)
Dit is de standaard search optie die wordt aangeboden nadat je bent ingelogd:

image

Nou, dat ziet er lekker overzichtelijk uit toeh? Gewoon een Googliaans zoekveld met een Search knop. Da’s lekker eenvoudig. Maar dat gaan niet zo blijven…

Advanced search
Dit  is de zoekoptie die bij de default search kan worden aangevinkt en waarbij vervolgens een aantal zoekvelden extraen wat radiobutton groepen tevoorschijn komen:

image

Nog altijd geen vuiltje aan de lucht

Simple search
Deze en de volgende zoekvariant zijn uitsluitend via het menu aan de linkerzijde te vinden. En Simple search ziet er zo uit:

image

Hier komen plotseling een aantal sorteeropties bij (die zou ik overigens ook wel prettig vinden bij de eerste twee zoekstrategieën) en aan de rechterkant wordt het ineens een drukte van belang met allerhande knoppen. Daar ga je onherroepelijk vergissingen mee maken…

Detailed search
En dan de meest uitgebreide vorm, Detailed search. Die is voor mensen die eens lekker helemaal los willen gaan:

 

image

Heb ik overdreven? Inderdaad, ik dacht ook al van niet.

Aan zoekfunctionaliteit is geen gebrek in Talentwunder, zoveel is zeker.  Voor elk wat wils, zou ik zeggen.

Zoekresultaat
De zoekresultaatpagina, op basis van de default search, ziet er zo uit:

image

De default search ziet er ineens niet meer zo simpel uit, maar dat is niet het ergste. In mijn scherm zie ik als gevolg van alle zoekcriteria en knoppenbende geen enkel zoekresultaat. Daarvoor moet ik eerst naar beneden scrollen.

En als ik dat doe, zie ik dit:

image

Grote lappen informatie per kandidaat waardoor ik niet meer dan twee kandidaten gelijktijdig op mijn scherm kan zien. Dat maakt het scannen van kandidaten bijzonder lastig. Verder heb ik geen enkele mogelijkheid tot verfijning van het zoekresultaat, anders dan de verschillende velden die onderdeel zijn van het zoekgedeelte. Dus een eventuele stapsgewijze verfijning maakt het noodzakelijk om iedere keer naar boven en naar beneden te scrollen plus iedere keer die zoekknop indrukken. Dat kan toch een stuk eenvoudiger!

Ik kan een kandidaat blacklisten of toevoegen aan een lijst van kandidaten die ik heb gemaakt. Verder kan ik doorklikken op de verschillende social netwerk symbolen om naar de kandidaatpagina op het betreffende netwerk te gaan.

Doorklikken op het profiel van een kandidaat geeft het volgende te zien:

image

Een viertal iconen geeft achtereenvolgens de flight risk, de kans dat de kandidaat is bereid te verhuizen, het kennisniveau (hoe is dit bepaald?) en de volledigheid van het profiel weer. Verder zie ik een uitgebreidere biografie en er is een onderdeel met werkhistorie. Ondanks het feit dat de werkhistorie volgens opgave nog in augustus 2015 zou zijn gescraped zijn een tweetal meer recente werkervaringen van deze kandidaat niet meegenomen. Dit zet wel flinke vraagtekens bij de kwaliteit en betrouwbaarheid van de veranderbereidheid die Talentwunder berekent.

Als laatste kreeg ik bij het doorklikken naar de detailpagina van kandidaten zeer regelmatig dit te zien:

image

En dat is toch wel behoorlijk slordig…

Dit is het prijskaartje van Talentwunder:

image

Talentwunder is in tegenstelling tot enkele maanden geleden nu wel per maand opzegbaar, en je kan zelfs een skinny versie bemachtigen voor slechts EUR 99 per maand. Misschien dat je voor dit bedrag de beperkingen van Talentwunder voor lief neemt?

Conclusie
TalentWunder wil toetreden tot het gezelschap waartoe AmazingHiring, Crystal, Dice Open Web, Gild Source, Entelo, 3Sourcing, Connect6, Swoop,HiringSolved, TalentBin (by Monster) en Careerbuilder’s Recruitment Edge ook behoren.  En dan lijkt er toch nog heel wat werk te verrichten, zowel in de kwaliteit van de onderliggende data als in de functionaliteit van de applicatie.

Geef een reactie

1 Comment