Eurostat: werkloosheid Eurozone daalt naar 10,2% in mei

Logotype EurostatEurostat heeft afgelopen vrijdag de werkloosheidscijfers over mei 2016 gepubliceerd. En volgens Eurostat is de werkloosheid voor de Eurozone in mei gedaald van 10,1% in april naar 10,1% in mei. Een jaar geleden stond de werkloosheid nog op 11,0% waarmee de daling in een jaar tijd op 0,8% uitkomt. Niet bepaald een indrukwekkende daling maar ondanks dit geringe verschil is de werkloosheid op zijn laagste punt sinds juli 2011. En dat is toch wel weer een prettige constatering.

In onderstaande grafiek zijn de werkloosheidscijfers van Duitsland, Nederland, België, Frankrijk en de PIIGS landen (Portugal, Ierland, Italië, Griekenland  en Spanje). En sinds de Euroland gangbang  ook Cyprus. Allen onderdeel van Euroland, maar met zeer verschillende werkloosheidscijfers:

Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2000 – mei 2016). Bron: Eurostat, Elstat

Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2000 – mei 2016). Bron: Eurostat, Elstat

Griekenland is nog altijd de grote achterblijver, de werkloze beroepsbevolking in dit land kan nog nauwelijks enige hoop koesteren op een vervolg van het werkende bestaan. Spanje is aan de lange weg naar een enigszins betamelijk werkloosheidscijfer bezig; een werkloosheid van 10% is nog altijd ver weg. Maar het hoogtepunt van de crisis is ondertussen nog slechts een boze droom die alweer enkele jaren in het verleden ligt.

Voor de meest andere landen zijn werkloosheidscijfers in een dalende trend en dat is per definitie een goede zaak. Vooral de daling van Cyprus is indrukwekkend te noemen, hoewel het land nog wel een forse weg te gaan heeft om op een werkloosheidscijfer van vóór de financiële crisis uit te komen. Duitsland is de grote outlier in dit gezelschap; de financiële crisis heeft dit land volledig onberoerd gelaten. Sterker nog, gedurende de crisis is er vrijwel uitsluitend sprake geweest van een daling van de werkloosheid. Indrukwekkend.

Geef een reactie